Futbol, Formula ile birleşince ortaya saatte 300 km hız çıktı

Güncelleme Tarihi:

Futbol, Formula ile birleşince ortaya saatte 300 km hız çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2008 00:00

Motorsporlarında bu yıldan itibaren bambaşka bir heyecan yaşanmaya başladı. Dünyanın en çok ilgi gören sporu olan futbol ile milyarlarca insan tarafından izlenen Formula birleştirildi ve ortaya ’Superleague Formula’ adı verilen bir organizasyon çıktı. Futbol kulüplerinin motorsporları şubesi olarak kabul edilen bu organizasyon geçtiğimiz hafta İspanya’nın dünyaca ünlü Jerez Pisti’nde bizlerinde takip ettiği yarışla ilk sezonunu tamamladı. 10 binlerce seyircinin bir futbol maçı izlermişcesine ateşli bir şekilde takip ettiği yarışta tribünler taraftarların tuttuğu takımların sesleri ile inledi. Dünyanın en önemli futbol takımlarının yer aldığı yarışların bir diğer önemli özelliği ise futbol kurallarının birçoğuna alarak düzenleniyor olması.

DÜŞÜNSENİZE Futbol ve Formula’nın birleştiği bir organizasyon yapılacakmış. Bu organizasyon daha ilk yılında büyük başarılara ulaşacakmış. Hatta bu organizasyonda futbol ile birlikte motorsporlarının kuralları birleştirilecekmiş. Dünyanın her yerinde düzenlenecek ve tribünlere 10 binlerce izleyici gelecekmiş. İşte bu mişlere ve muşlara bakıldığında bunun bir hayalden çok öteye geçemeyeceği düşünülebilir. Fakat bazıları bunun bir hayal olmayacağını ve gerçek hayatta da başarılı bir şekilde uygulanacağını düşünmüş ve Superleague Formula adı verilen bir motorsporları organizasyonunu hayata geçirmiş. Tüm dünyada yüz milyarlarca insan tarafından takip edilen ve her hafta 100 binlerce kişilik stadyumları dolduran futbol ile yine milyarlarca insan tarafından takip edilen Formula’nın birleştirilmesinin ardından ortaya çıkan Superleague Formula, öyle sakin değil rekabeti yüksek ve adrenalin seviyesinin doruklara tırmandığı yarışlara sahne oluyor.

SEYİRCİLER HERE YERDE

Düzenlenmeye başladığı ilk yıl İngiltere, Almanya, Belçika, Portekiz, İtalya ve İspanya ayakları ile altı ayak olmak üzere start alan Superleague Formula organizasyonu geçtiğimiz hafta dünyaca ünlü Jerez Pisti’nde ilk sezonunu tamamladı. Organizasyonu düzenleyen yetkililer tarafından ilk yılda umduklarından daha fazla bir ilgi gördükleri açıklanan Superleague Formula’yı seyirci olarak takip etmekse tamamen ücretsiz. Bunun yanında seyirciler için pistte girmenin yasak olduğu bir alanda yok gibi. Yani seyirciler hayranı oldukları takımların pit alanına rahatlıkla girerek, otomobilin hazırlığından, pilotlarıyla sohbete kadar istediklerini rahatlıkla yapıyor. Aynı şekilde gazeteciler için de sadece yarış kontrol kulesi yasak tutulurken diğer her yer basın mensuplarını ziyaretine açık bırakılmış. Her yarış hafta sonunda antrenmanlar, sıralama turları ve iki yarış düzenlenirken, kuralların futbol ile hemen hemen aynı olması da hem anlaşılırlığı daha iyi yapıyor hem de keyfi artırıyor.

FUTBOL KURALLARI GEÇERLİ

Ülkemizde de Şampiyonlar Ligi ve UEFA Kupası heyecanı son sürat devam ediyor. Takımlarımız bir üst tura çıkabilmek için ellerinden geleni yaparken Superleague Formula’da da bu organizasyonlara benzer kurallar uygulanıyor. Özellikle sıralama turlarında sanki Şampiyonlar Ligi’nin elemesi yapılıyor. A ve B Grubuna ayrılan ekipler ilk önce kendi aralarında bir elemeye çıkıyor ve en iyi zamana imza atan dört takım kendi gruplarında çeyrek finale kalmaya hak kazanıyor. İki gruptan çıkan dörder takım sonrasında eleme usulü çeyrek final kapışmasına başlıyor ve rakibini eleyen takım yarı finale yükseliyor. Yarı finalde de aynı tip uygulamanın ardından düzenlenen final yarışında kimin güne ilk sırada başlayacağı ortaya çıkıyor. İlk yarışın sıralama turları bu şekilde yapılırken, ikinci yarış içinse ilk yarışın sonuçları tam tersine çevrilerek start veriliyor. Bu şekilde ilk yarışta umduğunu bulamayarak sonuncu olan takım ikinci yarışa ilk sırada başlayarak iddiasını artırıyor.

FİNAL NEFESLERİ KESTİ

Altı ayak olarak düzenlenen Superleague Formula’nın son yarışı İspanya’nın dünyaca ünlü Jerez Pisti’nde yapıldı. Oldukça keyifli bir pist olan ve rekabeti üst seviyeye çeken Jerez’deki final yarışları Formula 1’in son yarışı gibi nefeslere kesti. Final turuna kadar birincinin ve sezon şampiyonunun belli olmadığı yarışta takımların ortaya koyduğu mücadele gerçekten de nefes kesiciydi. Son ana kadar devam eden çekişmede bu yarışa şampiyonluğun en güçlü adayı olarak gelen fakat burada şansını zora sokan Çin’in Beijing Gu’aon takımı damgasını vurdu. Sıralama turlarında ve yarışta sorunlar yaşamış olsa bile Beijing Gu’aon, Milan ve Liverpool takımlarının son turda umutlarını kaybetmesi ile Superleague Formula’nın ilk şampiyonu oldu. Ülkemizden de Avrupa’da elde ettiği başarılarla rakiplerini kıskandıran Galatasaray’ın katıldığı Superleague Formula’da PSV Eindhoven, AC Milan, Liverpool FC, AS Roma, RSC Anderlecht, FC Porto, Sevilla FC, BVB Borussia Dortmund, Olympiacos, Atletico Madrid gibi önemli futbol kulüpleri yer alıyor. 750 beygir gibi çok önemli bir güç üreten V12 silindirli motorların kullanıldığı araçlarla ortaya konan mücadele ise neredeyse Formula 1 yarışları kadar heyecanlı ve çekişmeli oluyor ve ortalık motor sesleri ile inliyor. Final yarışını iki günde toplam 50 bine yakın bir izleyicinin takip ettiğinin açıklanması ise yarışların gördüğü ilginin en önemli ispatı olmalı.

Galatasaray sezonu 8’inci tamamladı
/images/100/0x0/55eaf566f018fbb8f8a1b99c

Galatasaray pilotu olarak bu sezonu tamamlayan Alessandro Pier Guidi ise ilerisi için umut veren bir pilot olduğunu ispatladı. İlk yarışta motor problemi yaşayan Guidi, ikinci yarışa ilk sırada başladı. İkinci yarışın ilk 20 turunu da lider olarak tamamlayan Guidi, zorunlu pit stopun ardından aracını pist üzerinde tutmakta zorlanmasına rağmen yarışı dördüncü sırada tamamladı. Uzun süre lider olan ve rakipleri ile arasındaki farkı 20 saniyeye kadar açmasına rağmen yarışı mekanik problem nedeni ile dördüncü sırada tamamlayan Guidi ile yarış sonunda görüşme fırsatı bulduk. Guidi bize organizasyon ve final yarışı hakkında şunları söyledi: "Bu tip bir organizasyonun içinde olmak gerçekten de çok keyifli. Türkiye’nin önemli kulüplerinden biri olan ve Avrupa’da da önemli başarılara imza atmış Galatasaray’ı temsil etmek bu keyfimi daha da artırıyor. Bu sezonun geneline baktığımızda işlerin bizim için iyi gitmediğini söyleyebiliriz. Sezonun son yarışlarında gerekli olan uyumu yakalamamızın ardından arka arkaya podyum başarıları yakaladık. Bu gelecek için bize umut verdi. Bu yarışta ise önce sıralama turlarında yakıt pompası sorunu yaşadık. Sonrasında ise ilk yarışta motor sorunu yaşadık ve ikinci yarışa başlayabilmemiz için kısa bir sürede motoru değiştirmemiz gerekiyordu. Bunu teknik ekibimiz başardı ve yarışa ilk sırada başladık. Start sonrasında da her şey isteğimiz gibi gitti ve ilk sıradaki yerimi korudum. Her tur fark biraz daha açılırken, kurallar gereği zorunlu olan pit stopu yaptım. İşte bundan sonra aracımda bir tutunma sorunu ortaya çıktı. Aracımı pist üzerinde tutmakta zorluk yaşıyordum. Bu süre içinde geçen altı yedi turda rakiplerim beni yakaladı ve ben en sonunda dördüncü sıraya düşmeme neden olan bir spin attım. Sonrasında kendimi toparladım ve arkadan gelen tüm baskıya rağmen yarışı dördüncü sırada noktaladım. Son yarışta birinciliği kaybetmiş olmam beni ve takımı gerçekten de çok üzdü. Ama yine de iddialı olduğumuz herkese göstermiş olmamızda bizi mutlu etti."

Sezon sonu puan durumu

1. Beijing Guoan413

2. PSV Eindhoven337

3. AC Milan335

4. Liverpool FC325

5. AS Roma307

6. RSC Anderlecht303

7. FC Porto277

8. Galatasaray SK277

9. Corinthians264

10. Sevilla FC262

11. Tottenham Hotspur257

12. Al-Ain244

13. Rangers FC227

14. BVB Borussia Dortmund218

15. FC Basel205

16. Flamengo189

17. Olympiacos161

18. Atletico Madrid132

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!