Futbol Festivali (Meksika 1970)

Güncelleme Tarihi:

Futbol Festivali (Meksika 1970)
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2006 12:18

Haberin Devamı

Futbol Festivali (Meksika 1970)
Almanların büyük golcüsü Gerd Müller, attığı 14 golle finaller tarihinin en fazla gol atan futbolcusu olmuştu. 70 finallerinde de 7 kez fileleri havalandıran ünlü golcü "Gol Krallığı" tahtına oturmuştu...
Aslında 1970 Dünya Kupası için Meksika'nın seçilmiş olması özellikle Avrupalı FIFA delegelerini pek memnun etmemişti. Ülkenin yüksek rakıma sahip olmasının takımların performansını etkileyebileceğinden endişe ediliyordu ama korkulduğu gibi olmadı.

1970'deki şampiyonanın formatı, ufak ayrıntılar dışında dört yıl önce İngiltere'de yapılanın aynısıydı. Ancak çeyrek ve yarı final maçlarında, iki takım uzatmalarda da hala berabere ise, kazananın yazı-tura atma yöntemiyle belirlenmesi kuralı kondu. Neyse ki hiçbir maçta yazı-tura atmaya ihtiyaç olmadı.

Haberin Devamı

Meksika'da düzenlenen 1970 Dünya Kupası, pek çok futbolsever tarafından, 'bütün zamanların en iyi kupası' olarak değerlendirildi. Fair play anlayışının dikkat çektiği kupada hiçbir oyuncu kırmızı kartla oyun dışı kalmadı. Hücum futbolunun tekrar hakim olduğu turnuvada özellikle Brezilya ve Batı Almanya'nın yetenekli oyuncuları ön plandaydı.

Kupanın açılış töreni, gökyüzüne bırakılan 50 bin renkli balonla şenlendi. 1970, ilk kez bir futbol turnuvası için düzenlenen görkemli açılış töreniyle de tarihe geçti.

Brezilya, efsane oyuncusu Pele'nin dönüşüyle hayli iddialıydı. Brezilya, 1970'te bir önceki şampiyonanın galibi İngiltere'yi yendi. Kupanın heyecan verici takımlarından biri de Peru'ydu. Bulgaristan karşısında 2-0 yenik duruma düşen Peru, maçı üstün gayretleriyle 3-2 bitirmeyi başardı.

Çeyrek finallerde İngiltere ve Batı Almanya karşı karşıya geldi ve bu kez Almanlar rakiplerini uzatmada Gerd Müller'in golüyle yenerek, 1966'da Wembley'de uğradıkları yenilginin rövanşını aldılar. İlk turda İtalya pek parlak görünmüyordu ancak daha sonra ev sahibi takımı 4-1 yenmesi, futbolseverlerin 'kupayı bile alabilir' diye düşünmesini sağladı. Brezilya harika futboluyla Peru'yu 4-2 yenerken, Uruguay da Sovyetler Birliği'ni uzatma devresinin son dakikasında attığı tartışmalı bir golle kupadan uğurladı.

Haberin Devamı

Şampiyon: Brezilya
İkinci: İtalya
Üçüncü: Batı Almanya
Dördüncü: Uruguay
Adidas Altın Krampon:
Gerd MULLER 10 gol

Yarı finalde İtalya ve Batı Almanya'nın karşı karşıya geldiği maç, bir klasik olarak kupa tarihine geçti. İtalya maçı, uzatma devresinde 4-3'lük skorla kazandı.

Ve, final... Futbolun iki yıldız ülkesini karşı karşıya getiren 1970 Dünya Kupası'nın finalinde Pele bir gol attı ve iki golde de büyük katkısı oldu. Sonuçta Brezilya, İtalya'yı 4-1 yendi ve Dünya Kupası'nı üçüncü kez kazanarak, kupayı evine götürme hakkına sahip oldu.

GOL KRALLIĞI
Gerd Müller (Almanya)
Jairzinho (Brezilya)
Teofilio Cubillas (Peru)
Pelé (Brezilya)
Anatoliy Bishovets (S.S.C.B.)
:
:
:
:
:
10 gol
7 gol
5 gol
4 gol
4 gol
İSTATİSTİKLER
Toplam Maç
Toplam Gol
Gol Ortalaması
Atılan Oyuncu
KK Atılan Gol
Toplam Seyirci
Seyirci Ortalaması
:
:
:
:
:
:
:
32
95
2,97
-
-
1,673,975
52,312

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!