Futbol erkeklerin tekelinden çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Futbol erkeklerin tekelinden çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2012 14:58

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Kadın Futbolu Müdürü Erden Or, “Dünyada kadın futbolu yükselen bir trend içindeyken bu kadar güzel bir oyunu sadece erkeklerin tekelinde tutmak kadınlara haksızlık olacaktır” dedi.

Erden Or, Türkiye'de TFF'nin son yıllarda yaptığı atılımlarla kadın futbolunda gelişme gözlendiğini söyledi.

Bu yıl Futbol Gelişim Direktörlüğü'nün başına Tolunay Kafkas'ın gelmesinin ardından Kadın Futbolu Müdürlüğü'nün kurulduğunu anımsatan Or, artık kadın futbolunun kendi başına bir birim olarak faaliyetlerini sürdüreceğini belirtti.

Diğer ülkelerin 30 yıl önce yaptığı projeleri Türkiye'nin yeni hayata geçirmeye çalıştığını ifade eden Or, “Birçok projeye imza atıyoruz, bunların karşılığını da almaya başladık. UEFA ve FIFA'dan projelerimize ilgi ve destek var. UEFA'dan 4 yıl için 350 bin avroluk destek aldık. Projelerimiz takdir gördüğü için para desteği alabiliyoruz” diye konuştu.

Dünya genelinde kadın futbolunda büyük gelişme yaşandığını, İngiltere, Almanya, ABD'nin kadın futbolunda önemli yol katettiğini anlatan Or, buna paralel olarak Türkiye'de de kadın futbolcu sayısının giderek arttığını bildirdi.

“Kadın futbolunun en büyük sıkıntısı bilinilirlik”

TFF'nin geçen yıl düzenlediği etkinliklerle 14 bin kız çocuğunun futbol heyecanını yaşadığını dile getiren Erden Or, “Kadın futbolunun en büyük sıkıntısı bilinilirlik. Pek çok insan 'kadınlar futbol oynar mı?' diye yaklaşıyor. 19 Yaş Altı Kadınlar Avrupa Şampiyonası, Türkiye'deki kadın futbolunun olumlu yönde gelişimine ivme kazandıracak” dedi.

Kadın futbolunun genç kızlar için büyük bir çıkış noktası olduğuna işaret eden Or, kadın futboluyla kızların hayatlarının değiştiğini, futbol oynayabilmelerinin kızlara farklı kapılar açtığını dile getirdi.
Kızların milli sporcu olmalarının kendilerine birçok avantaj sağladığını belirten Or, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Milli sporcu olma sayesinde üniversitelerde burslu okuyorlar. Üniversite hayatları boyunca devlet bursu alıyorlar. Öğretmenlik atamalarında 10 kez milli formayı giyen kızlar istedikleri ile atanabiliyor. Bunlar çok büyük ayrıcalıklar. Dünyada kadın futbolu yükselen bir trend içindeyken bu kadar güzel bir oyunu sadece erkeklerin tekelinde tutmak, kadınlara haksızlık olacaktır.”

Erden Or, Doğu ve Güney Doğu Anadolu'daki kızların sosyal hayatında çok fazla alternatifin bulunmadığına dikkati çekerek, ancak kızların futbol oynayarak hayatlarını kurtarabildiklerini belirtti.

Kız Futbolu Eğitim Merkezi Projesi kapsamında okullardaki kız öğrencilere eğitim verdiklerini anlatan Or, “Kadın futbolunu sadece bir spor olarak değil, aynı zamanda sosyal sorumluluk projesi olarak görüyoruz. 13 veya 14 yaşında evlendirilmek üzere olan kızın futbol yeteneğini keşfedip milli takıma kazandırıyoruz. Projeyle bugün üniversite sınavlarına giren ve kazanan gençlerimiz var” diye konuştu.

Kız Futbolu Eğitim Merkezi'nde eğitim alan ve yetenekli olan kızların futbola kazandırıldığını ifade eden Or, “Amacımız kızlara futbolu daha yakından tanıtıp sevdirmek. Aynı zamanda kulüplerin kendi alt yapılarını güçlendirmeyi ve U13 Kadın Ligi'nin kurulması için hazırlıklar yapıyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!