Filedeki 6 finalden kaç kupa çıkar?

Güncelleme Tarihi:

Filedeki 6 finalden kaç kupa çıkar
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2014 12:55

Türk voleybol tarihinde bu sezon bir ilk yaşanıyor. Dört takımımız, Avrupa kupalarında final oynamaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Beşinci Türk takımının da final oynayarak Avrupa’nın kulüpler düzeyindeki en büyük turnuvasında zirveye ulaşması Türk voleybolu adına bir başka olumlu gelişme. Avrupa’da son düzlüğe girilen bu günlerde, yaklaşan heyecanı ve Türk takımlarının kaç kupa kazanabileceğini analiz edeceğiz sevgili voleybol severler.

Halkbank’ın avantajı seyirci

CEV Denizbank Şampiyonlar Ligi Erkekler dörtlü final turnuvası (Final four), 22-23 Mart tarihlerinde Halkbank’ın ev sahipliğinde Ankara’da oynanacak. Bu ev sahipliği, 7600 seyirci kapasiteli Başkent Voleybol Salonu’nda bir avantaj teşkil ediyor elbette. Ancak Avrupa’nın en iyi takımlarının savaşacağı bu dev organizasyonda sadece seyirci ile şampiyon olunamayacağını herkes bilir.

Ligde ve Avrupa’da sezona fırtına gibi başlayan Halkbank, Şampiyonlar Ligi grup maçlarına dörtte dört yaparak başladı. Ancak son iki maçını kaybetti ve grubu ikinci sırada tamamlayabildi. Organizasyonun ev sahipliğini almasa, Ankara ekibinin dörtlü finale kalması dahi şüpheliydi. Ayrıca Halkbank’ın bu turnuvaya Türkiye Ligi’nde oynadığı zayıf rakiplerle, üstelik yabancı sınırlaması dahilinde oynayarak hazırlanması en büyük handikap olacak.

Haberin Devamı

Kurallar gereği dörtlü finale aynı ülkeden yükselen iki takım, yarı final maçında birbirine kırdırılıyor ve finale yükselen takımların mutlaka farklı ülkelerden olması sağlanıyor. Bu durum Halkbank için bir şans. Zira sadece Avrupa’nın değil, dünyanın en sert ligi olan Rusya Süper Ligi’nin son iki şampiyonu, yarı finalde birbirini yiyecek. İki sezon önce hem Rusya, hem de Şampiyonlar Ligi şampiyonu olan Zenit Kazan, 2000’li yılların başındaki parlak dönemini arayan son Rusya şampiyonu Belogorie Belgorod ile karşılaşacak.

Yabancı oyuncular haricinde iki ayrı Rus milli takımı görünümündeki bu takımlardan Kazan ekibi, iki yabancı kontenjanını efsane Sırp pasör Nikola Grbic ve kule görünümündeki Amerikalı pasör çaprazı Matthew Anderson ile doldurdu. Bunun haricinde Rus milli Nikolay Apalikov, Alexey Kazakov, Evgeny Sivozhelez, Alexander Volkov, Roman Yakovlev, Alexander Abrosimov ve Maxim Mikhaylov gibi seçme oyuncuları kadrosunda bulunduran Zenit Kazan’ı çalıştıran isim ise Rusya’yı 2012 Londra Olimpiyat oyunlarında altın madalyaya kavuşturan Vladimir Alekno.

Haberin Devamı

Alman milli pasör çaprazı György Grozer ve İtalyan milli takım pasörü Dragan Travica takviyeli Belogorie Belgorod’da ise Taras Khtey, Alexander Kosarev, Alexandr Bogomolov, Sergey Tetyukhin, Dmitriy İlinykh, Dmitriy Muserskiy gibi isimler dikkat çekiyor. Her anlamda ilk maçı bu takımlarla oynamayacak olmamız büyük şans.

Temsilcimizin ilk gün karşılaşacağı Jastrzebski Wegiel ise Halkbank’ın grup maçlarındaki rakiplerinden biri ve iki takım birbirini çok iyi tanıyor. Yukarıdaki takımlara göre nispeten zayıf olan ilk gün rakibimizin Halkbank’ın da yer aldığı F grubunu zirvede tamamladığını da ayrıca belirtelim.

Vakıfbank favori, Eczacıbaşı Vitra plase

Haberin Devamı

Kadınlarda mücadele eden iki ekibimizin işleri ise erkeklere nazaran daha kolay. Zira ilk günün kazananı finaldeki rakibini daha kolay mağlup edecek. Bu kupanın favorisi ise namağlup son şampiyon Vakıfbank. Oturmuş kadrosu ve sabit oyun yapısı ile rakiplerinin tamamından üstün olan Vakıfbank’ın bu dev kupayı son dört sezonda üçüncü kez kazanmaması için hiçbir sebep yok.

En büyük rakip olan Eczacıbaşı Vitra’nın en büyük sorunu ise rotasyonu bir türlü oturtamaması. Sezon boyunca yapılan hatalı transferler, baş antrenör Lorenzo Micelli’nin en büyük sorunu oldu. Gerek aynı pozisyondaki oyuncu sayısının fazlalığı, gerekse yabancı kontenjanından kaynaklanan sorunlar sakatlıklarla birleşince turuncu beyazlılar, ligde şu ana dek kabus gibi bir sezon geçirdi. Yabancı sınırlamasının olmadığı Avrupa’da nispeten daha iyi bir performans gösteren Ayazağa ekibi, son 10 maçta yenemediği Vakıfbank’ı Bakü’de devirip şeytanın bacağını kırmaya çalışacak.

Haberin Devamı

Hangi Türk takımı finale çıkarsa çıksın, karşısına çıkacak Rabıta Bakü-Dinamo Kazan galibini sahadan süpürecektir. Zira rekabetin zayıf olduğu Rusya Ligi’nden gelen Kazan, tüm hücum gücünü 34 yaşına gelen Rus kulesi Ekaterina Gamova’ya endekslemiş durumda. Tüm Rus takımlarının yaşadığı manşet sıkıntısını aşabilmek adına Antonella Del Core ve Jordan Larson’u kadrosuna katan Kazan, bu takviyelere rağmen ne hücumunu geliştirebildi, ne de manşetini.

Tamamen toplama bir takım hüviyetindeki ev sahibi Rabıta Bakü ise paranın gücüyle satın aldığı organizasyonu oluşturduğu karma kadro ile kazanma peşinde. Bu nafile çabaların sonuç vermediğine son üç sene boyunca tüm dünya tanık oldu. Azerbaycan ekibinin kısır döngüyü bu sezon kırmak adına yaptığı en büyük hamle, Türk takımlarını çok yakından tanıyan Kamil Söz’ü yardımcı antrenör olarak ataması oldu. Yıllarca Fenerbahçe’de yardımcı antrenör ve teknik direktörlük yapan Söz, Rabıta’nın en büyük kozu olacak.

Haberin Devamı

Fenerbahçe kaybetmez

CEV Kupası kadınlardaki temcilcimiz Fenerbahçe, finale gelene kadar set kaybetmedi. Sarı lacivertlilerin oluşturduğu kadro yapısı itibariyle kupanın en büyük favorisi olduğunu sezon başında belirtmiştik. Fenerbahçe’nin finaldeki rakibi olan Rus Uralochka NTMK Ekaterinburg, genç ve tecrübesiz oyunculardan kurulu bir kadroya sahip. Bu olguyu değiştirmeye neden olabilecek tek unsur, Küba voleybolunun efsane isimlerinden Yumilka Ruiz’in de Uralochka’da oynuyor olması. Her Rus takımı gibi yüksek hücum ve bloklarla sonuca gitmeyi hedefleyen bir sistemle oynuyorlar. Takımın başında ise sadece voleybol camiasının değil, dünya spor kamuoyunun yakından tanıdığı Nikolai Karpol bulunuyor. Fenerbahçe’nin yavaş yavaş sonuca giderken Karpol’un çıldırarak oyuncularını haşlaması, her iki maçta da görebileceğimiz ilginç sahneleri şimdiden gözümüzün önüne getirip bizleri gülümsetiyor. Geçtiğimiz yıllarda bu tarz takımlara karşı son derece başarılı bir grafik çizen Fenerbahçe, Uralochka’ya karşı da bariz favori konumunda. Tartışılabilecek tek konu, sarı kanaryanın bu kupayı namağlup kazanıp kazanamayacağı olabilir.

Fenerbahçe Grundig de favori

CEV Challenge Kupası Erkeklerde finali iki Türk takımının oynama ihtimali, tüm voleybol severlerin rüyasını süslüyordu. Ancak İstanbul BBSK’nin yarı finalde Andreoli Latina’ya acı bir şekilde elenmesi, bu rüyayı rafa kaldırdı. İtalya erkekler voleybol liginde son sırada bulunan bir takımın Türkiye liginde şampiyonluk mücadelesi veren bir ekibi elemesi, Türk voleybolu adına üzerinde düşünülmesi gereken bir konu.

Ancak oturmuş kadrosu ve yüksek form durumuyla Fenerbahçe Grundig, İtalyan ekibine karşı bariz bir üstünlük kuracaktır. Takıma bu sezon katılan Felipe Fonteles’in kısa sürede uyum sağlaması, sarı lacivertlilerin elini iyice kuvvetlendiriyor. İlk maçın deplasmanda oynanacak olması, saha ve seyirci avantajını çok iyi kullanan İtalyan takımlarına karşı FB Grundig için büyük şans.

Beşiktaş büyük iş başardı

Sezon başında kazandığı Balkan Kupası’nın devamı olan Challenge Kupası’nda finale yükselmesi, Beşiktaş için çok büyük bir başarı. İkinci tur ve çeyrek finalin ilk maçlarında “elendi” gözüyle bakılan kara kartal, “altın set” uygulaması ile rakiplerini eledi ve finale kadar ulaştı. Rakip, klasik Rus voleybolu oynayan Zarechie Odintsovo, kadrosunda yabancı oyuncu bulundurmayan bir ekip. Tek göze batan oyuncusu, Gamova’dan sonra Rus voleybolunun yeni yıldızı olarak lanse edilen 2.02’lik Iuliia Merkulova. Ancak kendisinden beklenen patlamayı bir türlü yapamayan Merkulova, yıldız olmak bir yana, 30 yaşında kariyerini Odintsovo gibi mütevazı bir takımda sürdürüyor. Ligimizin Rusya’ya göre daha çekişmeli geçmesi ve daha hızlı oynanması, Beşiktaş’ın kupa şansını artırıyor. Siyah beyazlıların tek yapması gereken, oyunu hızlandırmak ve yatık servislere yüklenmek.

Sonuç

Beş kupa hedeflediğimiz şu günlerde üç kupanın garanti olduğunu söyleyebiliriz. Bunun haricinde Beşiktaş’ın işinin Halkbank’a göre daha kolay olduğunu ve sezonu dört Avrupa kupası ile kapamanın yüksek bir ihtimal olduğunu belirtelim. Tüm takımlarımıza üstün başarılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!