FIFA’da bira savaşı

Güncelleme Tarihi:

FIFA’da bira savaşı
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2012 00:56

2014 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak Brezilya’da statlarda bira satışı yasak olmasına rağmen, FIFA’nın en önemli sponsorlarından birinin bira üreticisi olması işleri karıştırdı. Adaylık sürecinde dönemin başbakanı Luiz Inacio Zula’nın yasağın kaldırılacağına dair söz vermesine rağmen, Güney Amerika ülkesi, gereken yasayı bir türlü çıkaramadı.

Haberin Devamı

BREZİLYA 2014 Dünya Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapacak. Bu büyük organizasyonun başlamasına iki yıl kala hala teknik olarak birçok eksik var. Şimdi buna statlarda bira satışı da eklendi. Brezilya’da yasalar gereği statlarda bira satılmıyor. Ama FIFA’nın 2014’te bu organizasyon için önemli sponsorlarından biri bira üreticisi olunca işler karışıyor. FIFA ve üretici firma Brezilya Hükümeti’ne baskı yaparak statlardaki bira yasağının kaldırılması için bir yasa çıkarmasını istiyor. Meclis ise bunu kabul etmeyerek FIFA’yı Eyalet Meclisleri’ne havale ederken “Onlar bu konuda karar alacak. Sonra bize geleceksiniz” dedi.

Hala hiçbir sonuç alınmadı

Brezilya’da üzerinde fikir birliğine varılan yasa tasarısının yürürlüğe girmesi için mecliste oylandıktan sonra Başbakan Dilma Rosseff’in imzalaması gerekiyor. Ama meclis FIFA’nın, Dünya Kupası’nda maçlara ev sahipliği yapacak 7 eyalet meclisinden (Brezilya’da toplam 12 eyalet var) alkol yasağını kaldırdıklarına dair yasa çıkarmaları için ikna etmesini istedi. Yani önce bu 7 eyalet meclisi alkol yasağını kaldıracak. Sonra millet meclisi yasayı çıkaracak.

‘Artık yasayı çıkarmalısınız’

Haberin Devamı

Tasarıya göre toplam biletlerin yüzde 1’i özürlülere ücretsiz dağıtılırken, biletlerin yüzde 10’luk kısmı öğrenciler, yaşlılar ve sosyal yardım alanlar için en ucuz fiyat kategorisinden satılacak. FIFA’nın kabul ettiği yasa tasarısı hala mecliste bekliyor.

FIFA genel sekreteri Valcke bir süre önce yaptığı açıklamada “Alkol, Dünya Kupası’nın bir parçasıdır. Bunun üzerine pazarlık yapmayız. Dünya Kupası’nı 2007’de Brezilya’ya verirken o zamanın başbakanı Luiz Inacio Lula bize bunun garantisini vermişti. O tarihten bu yana bu sorun hala çözülemedi. Turnuvanın başlamasına az bir süre kala biz hala beş yıl önce anlaştığımız konu üzerine tartışıyoruz. Artık bu yasayı çıkarmaları gerekiyor” demişti.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!