FIDE Grand Prix'inde yedinci gün sona erdi

Güncelleme Tarihi:

FIDE Grand Prixinde yedinci gün sona erdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2012 20:19

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te devam eden FIDE Grand Prix Turnuvası'nda yedinci gün karşılaşmaları sona erdi.

Dünya Satranç Federasyonu (FIDE), Özbekistan Satranç Federasyonu ve Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un kızı Gülnara Kerimova'nın başkanı olduğu Özbekistan Kültür ve Sanat Vakfı Forumu (Fund Forum) tarafından organize edilen ve 12 ünlü satranç büyük ustasının katıldığı Grand Prix Satranç Turnuvası'nın altıncı haftaya kadar liderliği sürdüren Rus satranççı Alexander Morozevich, 7. turda yenildiği diğer Rus satranççı Sergey Karjakin'e liderliği de kaptırdı.

Taşkent'teki Özbekistan Milli Bankası Sanat Galerisi'nde devam eden turnuvanın yedinci gününde, İtalyan Fabiano Luigi Caruana, Kübalı Peres Domingues karşısında galip ayrılarak, Karjakin ile birlikte FIDE Grand Prix Taşkent Turnuvası'nda liderliği paylaştı.

FIDE Grand Prix Taşkent Turnuvası'nın diğer karşılaşmalarında ise Azerbaycanlı Şehriyar Mamedyarov ile ABD'li Gata Kamsky, Özbekistanlı Rüstem Kasimcanov ile Macar Peter Leko, Çinli Wang Hao ile Rus satranççı Peter Svidler, Ukraynalı Ruslan Ponomariev ile İsrailli Boris Gelfand arasındaki karşılaşmalar beraberlikle sona erdi.

FIDE Grand Prix Taşkent Turnuvası'nın yedinci gününde galibiyet elde eden Rus satranççı Sergey Karjakin ile İtalyan Fabiano Luigi Caruana topladığı 4,5'er puan ile liderliği paylaşırken, Rus Morozevich, Azeri Mamedyarov ile evsahibi Kasimcanov'da 4'er puan bulunuyor. Yedinci günün ardından Ukraynalı Ruslan Ponomariyev, Rus Peter Svidler, Çinli Wang Hao ve Macar Peter Leko 3,5'er puan, Kamsky ve Gelfand'de 2,5'er, Domingues'te ise 2 puan bulunuyor.

FIDE Grand Prix Taşkent Turnuvası'nın sekizinci turu olan 30 Kasım'da, Kamsky-Leko, Svidler-Kasimcanov, Morozevich-Wang Hao, Caruana-Karjakin, Gelfand-Domingues, Mamedyarov-Ponomariev arasında karşılaşmalar yapılması öngörülürken, 8. turdan yer alan, turnuvanın iki lideri Caruana-Karjakin arasındaki karşılaşmanın turnuvanın liderinin belirlenmesinde belirleyici olması bekleniyor. Turnuva, 4 Aralık'a kadar devam edecek.

2 yıl devam eden ve 6 seriden oluşan Grand Prix turnuvalarının sadece dördüne katılma hakkı bulunan satranç büyük ustalarının, bu turnuvalarda elde ettikleri en iyi 3 turnuva performansının hesaplanması sonucunda, en fazla puan toplayan 2 satranç ustası, daha sonra dünya satranç şampiyonu ile karşılaşmak için yapılacak turnuvaya katılacak. 2014 yılında da FIDE dünya şampiyonluğu için maç düzenlenecek.

İlk ayağı Eylül-Ekim 2012'de Londra'da başlayan Grand Prix Turnuvası'nın ikinci ayağı olan Grand Prix Taşkent Turnuvası'nın ardından, Grand Prix'sin sonraki serileri, gelecek sene Lizbon, Madrid, Berlin ve Paris'te gerçekleştirilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!