FIBA'nın maskotları ilgi çekiyor

Güncelleme Tarihi:

FIBAnın maskotları ilgi çekiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2014 11:23

Uluslararası Basketbol Federasyonu'nun (FIBA) son yıllarda düzenlediği organizasyonlar için hazırladığı maskotlar, basketbolseverlerin ilgisini çekiyor.

Haberin Devamı

Turnuvaların daha renkli geçmesini sağlayan, oynanan maçlarda yaptıkları sempatik hareketlerle tribünlerde neşeli dakikalar yaşanmasını sağlayan bu maskotlar, FIBA'nın son yıllarda düzenlediği organizasyonlarında sürekli yer alıyor.

Farklı kriterler gerekiyor

Şampiyonaların tanıtımında ve seyirci sayısının artmasında önemli bir yere sahip maskotların ortaya çıkma aşamasında birçok farklı kriter göz önüne alınıyor. Bunlar arasında organizasyonun düzenleneceği ülkenin kültüründen esintiler sunması, farklı bir karaktere sahip olması gibi özellikler öne çıkıyor.

Son olarak 30 Ağustos-14 Eylül tarihlerinde İspanya'da düzenlenecek 2014 FIBA Dünya Basketbol Kupası için hazırlanan ve iki eli sembolize eden Ole ve Hop, şampiyonanın resmi maskotları olurken, organizasyonun "Sizin Ellerinizde" (En Tus Manos) sloganına uyumuyla dikkati çekiyor.

Haberin Devamı

Kardeşliğin simgesi "Lipko"

Slovenya'da düzenlenen 2013 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda ülkenin sembolleri arasında yer alan kurt, arı, ıhlamur ağacı ve mağara semenderi odaklı maskotlar arasında halk oylaması yapılmış ve oybirliğiyle ıhlamur ağacı saçlı Lipko seçilmişti. Slovenya'da ıhlamur ağacı yaprakları, hür ve kardeşçe yaşamak gibi anlamları temsil ediyor.

Avrupa Basketbol Şampiyonası, bağımsızlığını 1990'da ilan eden Litvanya'da ilk kez 2011'de düzenlenirken, şampiyonanın maskotu olarak ateşe benzeyen kafasıyla "Amberis" seçilmişti. Sempatik hareketleriyle Litvanyalılar tarafından da çok sevilen Amberis, karşılaşma aralarında yaptığı gösterilerle izleyenlerin beğenisini kazanmıştı.

Kendini köpek sanan Van kedisi "Bascat"

Türkiye'de düzenlenen 2010 FIBA Dünya Basketbol Kupası'nın maskotu ise bir Van kedisiydi. "Bascat" adlı kedinin en önemli özelliği kendisini köpek sanmasıydı. Dış görünüşüyle de fark yaratan Bascat, Türk bayrağındaki ay ve yıldız simgelerini anımsatan yüz şekli, mavi ve yeşil gözleriyle turnuvaya renk katarken kişisel özellikleri olarak "sadık, sevgi dolu ve akıllı" olması gösteriliyordu.

Almanya'da düzenlenen 2010 FIBA 17 Yaş Altı Dünya Şampiyonası'nda ülkenin sembolleri iki kartal, şampiyonanın maskotu olmuştu. Turnuva, Almanya'nın liman kenti Hamburg'da oynandığı için Siggi ve Hein adındaki kartallara denizci kıyafeti giydirilmişti.

Maskot ailesi

Japonya'da 2006'ta düzenlenen FIBA Dünya Basketbol Kupası'nda ise penguen ailesi "Bad Badtz-maru ve arkadaşlarına yer verilmişti. İnatçı, sert görünüşlü ama yumuşak kalpli Badtz-maru'nun en belirgin özelliği ise kaybetmeyi hiç sevmemesiydi. Bunun için gerektiğinde hileye de başvuran ama sevimliliğinden bir şey kaybetmeyen Badtz-maru'nun ailesi ve yakınları da vardı. Kız kardeşi ponpon kızlar grubunun lideri Bad Tsunko, evin reisi konumundaki annesi Mama, sahilde güneşlenmeyi çok seven tembel babası Papa, en iyi arkadaşı Good Hanamaru ve en büyük rakibi uyanık Ijyuın Pandaba, Japonya'daki organizasyonda ilgi odağı olmuşlardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!