Feyyaz’ın hedefi kolej ligi

Güncelleme Tarihi:

Feyyaz’ın hedefi kolej ligi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Fulbolcu, yazar, şimdi de üniversitede spor koordinatörü: Feyyaz

Feyaz Uçar, Üniversiteler de artık spor bölümleri kurarak, ciddi ciddi spor yazarı, muhabirleri, hekimi, organizatörü yetiştirebilirler, diyor.

Feyyaz Uçar, iki yıl önceye rastlayan ilk yazılarından birinde ‘‘garip’’ bir fikrinden şöyle demişti: ‘‘İstanbul'da bir kolej ligi kursak. Antrenörlerimizin bazılarını koç yapsak ve iki dil bilen futbolcular yetiştirsek. Futbolcu adayı fakir öğrencilerimize de burs hakkı verip uygun ders prgramlarını hazırlasak. Ve yöneticilerimiz kolej liglerimizi takip edip kültürlü futbolcular keşfetse...’’

Önce Beşiktaş'ın efsanevi futbolcusu, sonra da sözünü sakınmayan espirili ve uçuk üslubuyla spor yazarı olarak tanıdığımız Feyyaz, şimdi bu ‘‘garip’’ fikrini gerçekleştirmek üzere Bahçeşehir Üniversitesi Spor Koordinatörü olarak karşımızda.

Birinci ligde 190 golle tümzamanların en çok gol atan dördüncü futbolcusu Feyyaz sadece kolej ligini değil Beşiktaş'ın geleceğini de düşünüyor. Metin, Ali, Feyyaz'lı tezahüratlarını bugün bile sürdüren tribünlere, Bu üçlünün eninde sonunda Beşiktaş'ta görev alacağı müjdesini veriyor. Menajerlik, antrenörlük veya teknik adamlık yapmak istediğini açıkça söylüyor. Senli benli konuştuğumuza bakmayın, Feyyaz eski arkadaşım değil, sadece kolay iletişim kuran sıcakkanlı biri. Ciddi konuşmasına konuşuyor ama sözleri ne zaman ‘‘büyük laf’’ sınıfına girse, el hareketleriyle birlikte nutuk atıyormuş gibi yapıp, hem kendisiyle hem büyük laf edenlerle dalga geçiyor.

Spor Koordinatörlüğü görevine nasıl başladın?

- Bahçeşehir Koleji'ne bir ‘‘kolej ligi’’ projesi vermiştim. Halen yapılan okullar arası maçlardan farklı, Amerika'daki gibi burslu öğrencilerin takımlarda oynadığı, maçların yerel veya ulusal televizyonlarda gösterildiği ciddi bir lig projesiydi bu. Kabul ettiler ama ben Antalyaspor'a transfer olunca öyle kaldı. Döndükten sonra tekrar konuştum. Bana yine okey verdiler.

Senin ilk tepkin ne oldu bu teklife?

- Sevindim. Çünkü ben spor akademisi mezunuyum. Okurken, milli takımda da oynuyordum ve devamsızlık sorunum oluyordu. Hatta bu yüzden bir sene kaybettim. Türkiye'de ‘‘futbolcular kültürsüz’’ deniyor. Söyledikleri yanlış. Çünkü hergün spor yapan bir adamın en azından spor kültürü vardır! Ama futbolcular eğitimsiz denilebilir. Eğitim sistemi ne yazık ki sporculara yeterli imkanı vermiyor.

Amaç eğitimli sporcular yetiştirmek ve ihtiyacı olan yetenekli sporculara eğitim olanağı sunmak öyle mi?

- Bahçeşehir Üniversitesi'nin Bahçeşehir Koleji'nin bir uzantası olması bizim için avantaj. Önümüzdeki yıl için bazı çalışmalarımız var. Yetenekli bir çocuğu kolejden alıp, üniversite mezunu yapabilecek bir sistem kuruyoruz. Kolej mezunu sporcular için üniversitede bir kontenjan ayıracağız. Büyük takımların altyapılarından da maddi olanağı olmayan yetenekli bir kaç öğrenciyi de alacağız. Benim isteğim, hem eğitimini aksatmamış, hem de iyi takımlarda futbol oynayan çocuklar görmek. O zaman çok mutlu olacağım.

Başka projelerin var mı?

- Her öğrencinin spor yapmasını istiyoruz. Gençlerin enerjileri çok, bunu bir şekilde harcalamaları, ağır ders programının stresini atmaları lazım. Fırsat verilirse spor yapmak için istekli oluyorlar.

Beşiktaşa ‘‘yan’’dan bakıyorum

Beşiktaş yönetimini uzun süredir eleştiriyorsun...

- Ben Beşiktaş'ta gördüklerimi yazıyorum. Ama herkes gibi karşıdan değil ‘‘yandan’’ bakıyorum. Şu anda genel bir kanı var, ‘‘Seba gitmeli’’ diye. Ben bunu bir yıl önce söyledim, camia birbirine girdi.

Metin, Ali, Feyyaz'ın yönetime talip olduğunu okuduk gaztelerde...

- Camia hiç üzülmesin, telaşlanmasın. Metin, Ali, Feyyaz bu sene olmaz, seneye de olmaz belki ama yakın zamanda Beşiktaş'ta görev alacak. Çünkü biz bunu istiyoruz. Beşiktaş'ta belli şeyler yaptığımıza inanıyoruz. Galatasaray'da Fatih Terim, Fenerbahçe'de Rıdvan Dilmen görev alıyorsa, Beşiktaş'ta da Metin Tekin, Ali Gültiken veya Rıza Çalımbay görev alacaktır. Artık takımlar kendi özüne dönmek zorunda. Futbolcusunu da teknik adamını da, masörünü de yetiştirmeli. Başka türlü bu maliyetlerin altından kalkamazlar.

Beşiktaş'ın geleceğine yönelik projelerin ne?

- Artık kulüpler şirketleştmek zorunda. Bu Beşitaş'ı satmak değil, kulübün imkanlarını çoğaltmak. Kazanılan parayla tesisler yapmak, altyapıya yatırım yapmak. Ajax bu konuda örnek alınacak kulüp. Bu işi yapmak için çok fazla ve sporun içinden gelen bilgili insana ihtiyacınız var. Ama bugün Beşiktaş yönetimine bakıyorsunuz, onca insan arasında futbol oynamış bir iki kişi var. Banka müdürü futbolcudan anlamaz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!