Fernandes ile sözleşme uzatacağız

Güncelleme Tarihi:

Fernandes ile sözleşme uzatacağız
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2012 20:30

Beşiktaş Teknik Direktörü Samet Aybaba, NTV Spor'da katıldığı bir programda soruları yanıtlarken Ricardo Quaresma hakkında çok net ifadeler kullandı.

Haberin Devamı

Samet Aybaba, %100 Futbol programında Güntekin Onay ve Rıdvan Dilmen'in sorularını cevaplandırdı.

Manuel Fernandes, Ricardo Quaresma ve daha birçok konu hakkında açıklamalarda bulunan Aybaba, verdiği cevaplarla birçok konuya ışık tuttu.

İşte Aybaba'nın açıklamalarından bazı satır başları;

-"Futbolcu olduğumuz duygular çok farklıydı. Rakibi incitmek istemezdik. Mağlup olunca kazanmayı beklerdik insanların içine çıkmak için. Futbolda bu değerler kaybolmaya başladı. Ümraniye'ye gidene kadar kafamda bin tane şey var. Artık burada her şeyi yapmam lazım diyorum kendi kendime."

-"Biz bir şeyleri doğru yapalım, sonra arkadan gelen arkadaşlar devam ettirsin. Biz biraz zorlandık başta. Çünkü bir şeyler yapmak istedik. Mesela 580 trilyon borcu olan kulübe geliyorsunuz. Başkası olsa "200 de ben yapayım" der. Biz Beşiktaş'la uzun vadeli çalışmak istedim. Yönetim de aynı şekilde düşünüyordu ve karar verdik."

Haberin Devamı

-"Oyuncu almayalım ama mevcut kadromuzdaki herkesin parası yatırılsın istedik. Geçen sene 8 ay ödeme yapılmamış. Şimdi tamamına yakınını aldılar."

-"Şampiyonluğa oynayan bir takım yaratmak istedik. Kısıtlı kadromuz da olsa gidelim oynayalım kazanıp gelelim diye planlıyoruz. Maç maç düşünüyoruz. Biz şampiyonluğun en büyük adaylarından biri olarak düşünüyoruz kendimizi. "

-"Biz çok iyi başladık diye düşünüyorum. İnsanların bizi sahiplenme açısından da öyle. Ama bunu devam ettirebilmek bizim ve oyuncularımızın elinde. Birkaç kez daha önce Beşiktaş'la anlaşmak üzereyken iptal oldu. Bir daha olmayacak diye düşünmüştüm en son."

"OYUNCULAR HALA MAÇIN ŞOKUNDA"

- "Hala oyuncularımız Gaziantepspor maçının şokunda. Gidip gelip bana "Nasıl yenildik?" diyorlar. Ben de bir daha yenilmeyin o zaman dedim." 

- "Bizim takım sadece futbol oynamayı düşünüyor. Hep buna dizayn olmuş durumdalar. Biraz da futbolun içindeki şeyleri yapmalıyız. Kazanmak için profesyonelce yapılan hareketler var onları da yapmak lazım. Antep maçında oyuna sonradan girenlerin katkısı olmadı. İnsanlar bizi eleştirdi daha sonra. Biz sahaya giren oyuncumuzun eksiklerini söyleyemeyeceksek başarılarını nasıl söyleyeceğiz?"

- "Teknik direktör adil ve adaletli olduğunu gösterirse hiç kimse ne medya ne taraftar onun söylemlerinden farklı bir şey çıkartmaz. Biz maçın yorumunu yapıyoruz. Biz doğruları her yerde paylaşamıyorsak teknik direktörlük yapma şansımız çok aza iner. 10. dakikada oyuncu çıkardım ben. Oyunun gereğidir, sarılırsın öbür hafta yine oynatırsın."

Haberin Devamı

-"Alternatif oyuncu sıkıntımız var. Saha içinde özelliklere sahip futbolcularımız var. Ama bunların temposunda düşüş başladığında sorun yaşanıyor. Karabük'te skor olarak öne geçtik sorun yaşamadık. Biz G.Antep'te de maçı 3-0 yapabilirdik. Ama bu değişimi yapamadığımız zaman tempoyu elinde tutamıyorsun."

"OĞUZHAN KENDİNİ ZORLAMIYOR"

- "Oğuzhan teknik kapasitesi çok yüksek bir oyuncu. En kötü Veli, Necip yorulduğunda onu oyuna almak istiyoruz. Bu tip oyuncular kendilerini fazla zorlamıyor. Biraz daha temposunu arttırması lazım. Ama o bu konuda pek bir aşama kaydedemedi. Fiziksel olarak da mental olarak iyi değil. Muhammed de bir dairenin içine giren ve kendini yormayan bir oyuncu. Bolu'da o dairenin dışına çıktı ve gerçekten de çok iyi oynadı."

- "Bundan önce tamamen bireysel oyunculara bağlı bir takımdı Beşiktaş. Birisi tek başına çıkacak maçını kazanacak tipte oyunculardan kuruluyduk. Ama biz daha takım oyunu oynamak için uğraşıyoruz. Beşiktaş'ın son 2 senedir futboluyla rakibini zorladığı maçını hatırlamıyorum."

Haberin Devamı

- "Bizim takımımızın gol sorunu yok atıyoruz her maç 3 tane. Futbol dışındaki yaşantısı bile saha içinde etkili oluyor. Bunlar zamana bağlı işler. Bir takımda coşkulu ama topu nereye vereceğini bilen oyuncuları bir araya getirmeniz çok zor. Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe bu dönemleri yaşadı ama sonrasında devamı gelmedi."

- "Savunmada da eksiklerimiz var. Sivok'la Toraman devamlı oynuyordu ama oyuncuların form grafikleri ilk hatada düşüyor. Savunma oyuncularının devamlılığı en önemli şeydir. Biz artık daha iyi savunma yapmalıyız, bu kadar kolay gol yememeliyiz."

RÜŞTÜ KONUSUNDA NE DEDİ?

- "Ben gelmeden önce Rüştü ayrılmıştı zaten. Başkanımız görüşmüş kendisiyle. Ben başkanımızın Rüştü'yle görüşmüş olduğunu biliyorum. Ama kulüp de bir planlama içine girmek zorundaydı. Kulübün bir sürü sıkıntısı vardı. Bunu çözerken de en önemli şey kadroydu. Bazı insanlar kırılmış olabilir. Olacak. Ernst gibi bir oyuncuyu bu maliyetle taşıyamayız diye düşündük.

Haberin Devamı

- "Fabian Ernst'e indirim teklif ettik, kabul etmedi. Ernst 2 milyona koşuyordu Hasan Türk 2 bin liraya koşuyor. Koşacak. Altayapıda da eksiklerimiz var. Yıllardır hiçbir yatırım yok. Fulya'da soyunma odası bile yok. Biz birçok tesis planlaması da yapıyoruz."

"RAKİPLERİ MAHVEDECEĞİZ"

- "Rakipleri mahvedeceğiz zaten. İnönü Stadı'na önceden her çıktığımda "Beşiktaş'ın bu taraftarla her maç 3-5 atması gerek" diyordum. Bilet fiyatlarıyla ilgili çalışmalar yapılıyor."

- "Büyük takım iki santrafor oynar diye düşünenlerdenim. Pektemek'in sakatlığı planlarımızı bozdu. Almeida'nın isteksiz zamanlarında Mustafa Pektemek tekti. Sonra Almeida geldi ama bu sefer Mustafa sakatlandı."

Haberin Devamı

- "Barcelona takımını hayranlıkla izlerim. Her takımın bir kapasitesi vardır. Onlar gibi olmak değil, kendi kapasitesini zorlamak. Biz basit oyunu iyi oynamaya başladık. Rakibe topu kaptırdığımızda belli bölgede baskı yapıp topu kapmak istiyoruz. Ama bunu 90 dakikalık süreçte ne kadar yapabiliriz. Daha zengin bir kadromuz olsa bunu rahat yapardık."

"ALEX VE HAGI'NİN ALDIĞI PARAYI NİYE BİLMİYORUM?"

 - "Quaresma her ay maaşını alıyor. Ödemek zorundayız. Yöneticiler konuşuyor. Menajeriyle defalarca . O hiçbir yaklaşımda bulunmadı. İstediğiniz kadar dünya yıldızı olun. Başınızda bir patronunuz var teknik direktörünüz var. Bir iletişim kurmanız gerekiyorsa benimle konuşmalıydı. Bu maliyetlerde Quaresma'yı takım içinde tutma şansımız çok zor. Onunla bağlarımız şimdi mi kopar devre arasında mı bilmiyorum.

- "Ben geldikten sonra maliyetiyle ilgili konuştuk ama benim üçüncü sıralamamda maliyet. Biz önce saha içi katkısı, sonra tavırları ve ardından maliyet gelir. Bu arkadaşımızın bu üç konuda takıma hiçbir katkısı yok. Böyle olunca ben nasıl "Bu oyuncuyu alın getirin" diyeyim? Ben takımımı kaybetmek istemem.

- "Quaresma sağ önde, Simao sol önde belki o zordu. Alex'in fiyatının ne olduğunu bilmiyordum, Hagi'nin de bilmiyordum. Neden? Bunu sorgulamadım. İşini iyi yapan oyuncunun fiyatı sorgulanmaz. Eğer işini iyi yapmıyorsa fiyatı sorgulanır. Bizim sorguladığımız fiyat değil.

"PARAMI VERİN OYNAMASAM DA OLUR"

- "Paramı verin ben oynamasam da olur diyor Quaresma. Bonservisimi verin gidiyim demedi. Böyle bir teklif hiç gelmedi bize. Eğer özür dilerse bunu çok iyi değerlendirebiliriz. Kendisini takımın üstünde gören bir oyuncu. Hiçkimseyle kendisini eş görmez. 2 ay ülkesine gitmiş. Doğru düzgün doktor raporu bile getirmemiş."

- "Quaresma'nın menajeriyle konuşuldu "1 kuruş indirim yapmayız oyuncumuz orda durur" dediler. Ona program yaptık kendisi tek başına çalışıyor. Dışardan alınıp da antrenmana çıkmadan 3 milyon 5 milyon verilen oyuncular var. Buralara girersek çıkamayız zaten. Ben size böyle 30-40 tane oyuncu çıkartırım."

- "Kontratla alakalı benim söyleyecek bir şeyim yok. Böyle bir oyuncu derken sıkıntım başlıyor. Beşiktaş takımında 11 sarı, 2 kırmızı kart görüp 3 gol atmış Quaresma. Bu parayı veriyoruz da karşılığını alamıyoruz. Kulübümüz yarın bununla ilgili bir görüşme yapacak."

- "Quaresma'nın kulübe karşı bir tavrı var. Teknik anlamda Quaresma aldığının karşılığını Beşiktaş'a hiçbir zaman vermedi. Ben kimseye Quaresma ile şansımı deneyeceğim demedim. Çünkü böyle bir yaklaşım gelmedi. Rusya ya da Dubai'ye gidebilir"

"ÇÜNKÜ BİZ BEŞİKTAŞ'LIYIZ"

- "Maaliyeti yüzünden kadro dışı değil, tavır ve davranışlarından dolayı takımda değil. Belki 100 bin ya da 50 bin euro indirim yapsa bu bir yaklaşım olarak algılanıp takıma kazandırılacaktı. 'Marka Beşiktaş'tır, Quaresma kim?' Tanımadığım insanla kişile bir problemim nasıl olabilir? Biz önümüze bakalım, bir şeye takılmayalım. Ülkemizde malesef küçük şeylere takılıp kalıyoruz. Bizim derdimiz Beşiktaş'ı başarılı kılmak. Stat gelirini arttırmayı düşünüyoruz. Yeni statta belki doğru transferlerle 5 senede borcumuzu kapatırız. 3-4 tane alt yapı oyuncusunu bu takımın içine atarsak, hem maliyeti düşüreceğiz, hem de takımın iskeletini oluşturacağız. Koray var, Mertcan var, Hasan Türk var. Bir sürü yetenekli genç isim var. Alt yapı kalecilerimizi takıma kazandırmak istiyoruz. En ince detaya kadar çalışıyoruz

- "Biz de kulübü borca sokabilirdik. Ama biz Beşiktaş'ı nasıl kurtarabiliriz diye düşündük. Ama bu sihirlik değnek değil. Uzun bir zamanı kapsıyor. Hem yarışacaksınız, hem krizi atlatmaya çalışacaksınız gibi bir sürü şeyi içinde taşıyorsunuz. Biz bu risklerin hepsini göze alıyoruz çünkü biz Beşiktaşlıyız. İnsanlar bizi yargılayacak belki ama yargılasınlar"

"BİZ DEĞERLERİMİZİ KAYBETMİŞİZ"

- "Beşiktaş geçtiğimiz yıllarda büyük takım gibi oynamıyordu. Fernandes kendiyle kavga eden bir görüntüsü vardı. Ama bakıyorum genç oyunculara yön veriyor artık. Neden? Sahipleniyor. Almeida gelip "Kadir çok iyi futbolcu olacak" diyor. Demek ki sahipleniyor. Beşiktaş bu değerlerini kaybetmişti. Kulüp otobüsü maça giderken yarım saat bekleten futbolcular vardı. Tesislere akrabalarını doldurup takımla yemek yiyenler vardı. Biz değerlerimizi kaybetmişiz. Sadece skorlara bakmayın biz bunları da yapılandırmaya çalışıyoruz.

- "Ben bile bu kadar çabuk takım olacağımızı düşünmüyordum. Çok çalıştık ama süreci kısalttık. Bizim için her hafta final. 10. haftadan sonra daha iyi bir takım olgusuna erişeceğimize inanıyorum"

"EGEMEN'İN AYRILMASI PLANLARIMIZDA YOKTU"

- "Escude hazır. Planlarımızda Egemen'in ayrılması diye bir şey yoktu. Beşiktaş takımı giden oyuncunun arkasından ağlamaz. Ben oynamıyorum diyen oyuncuyu Beşiktaş'ın önünden geçirmeyeceksin zaten. Ben bu oyuncuyu yönetime teklif ettim zaten. Sivok da yoktu onu aldığımız arada ve Escude'yi aldık. Sonra Sivok kampta çok iyi çalıştı. Türkiye ligini biliyor ve Toraman'la anlaşıyor. Öyle bir artısı var.

- "İbrahim Toraman'dan çok memnunum. Onu ilk 18 yaşında ben oynatmıştım. Takımın en formda oyuncusu şu an. Ersan aslında iki sakatlıktan sonra inanılmaz hazır durumda.

- "Koşullar elverişli olursa belki gençler çok şans bulur. Yoksa genel planlamada her yıl 1 genç katarsan başarılı olursun. İyi oyuncu 17 yaşında oynar. Necip, Hasan Türk'ün onu geçeceğini görünce rahatsız oldu ve 2 haftadır inanılmaz performans gösteriyor. O zaman arkasından yetişmek isteyince performansını arttırıyor.

"YA FUTBOLU BIRAKACAK..."

- "Transfer döneminde çok araştırma yaptık ama çoğunu sonlandıramadık. Almeida bana gelip zamanında "Ben gitmek istiyorum" dedi biz de kendisine takım bulmasını söyledik. Sonra Mustafa Pektemek'in sakatlığıyla santraforsuz kaldık. Batuhan da kadro dışı kalınca birden bire oluştu her şey.

- "Bana göre inanılmaz yetenekli. Ama bir çizgi üstünde. Ya çizgiden düşücek futbolu bırakacak, ya da Beşiktaş'ın topçusu olacak milli takıma girecek. Şu ana kadar bize performansıyla cevap vermedi. Daha çok mücadele etmesi lazım, herkesle daha çok diyalog halinde olması lazım. Bu virajı alamazsa uçurum. Hiçbir oyuncunun yapamayacağı vuruşu yapıyor Batuhan, inanılmaz vole vuruyor. Fiziği yeterli değil ama kendisini zorlamıyor. Daha da hızlanması çabuk hareket etmesi lazım.

- "Holosko sezon başı çalışması geçirmedi. Birden geldi çok yüklendi sonra aşağıya düştü ama şimdi tekrar toparlıyor. Holosko'nun toptan biraz daha çabuk kurtulması lazım. Holosko topla ne kadar çok alışverişte bulunursa kötü gözükür. Çok iyi topa vuruyor, sıçraması da var. Bunu geliştirmeye bakacaksınız.

"METİN DİYADİN'İN GÖNDERİLMESİ KOMİK..."

- "Bir şeyleri doğru konuşsak başka türlü yansıtılıyor. Olcay iyi oyuncu, topu da iyi kullanıyor. Beklentimin üzerinde bir başlangıç yaptı. Veli de inanılmaz geliştirdi kendini."

- "Biz sonuna kadar bu yarışı zorlayacağız. 10 hafta kala şampiyon ilan edilip de olamayan takımlar gördük. Bu lig daha oturmuş değil. O takımların Avrupa kupaları var. Bunları iyi planlamak lazım. Sivas maçını kazanmak için ne yapmamız gerektiğini düşünüyoruz şimdi."

- "İçinde yaşadıklarımızla dışarda görünenler çok farklı. Siz o kadar çok şey düşünüyorsunuz dışardan o kadar farkı görülüyor ki şaşırıp kalıyorsunuz. Mesela ben Kasımpaşa'dan Metin Diyadin'in gitmesi çok komik geldi. Sivas maçını seyrettim 5 tane karşı karşıya gol kaçırdılar. Metin sevdiğimiz kardeşimiz. Aykut hoca düzgün birisi. Zaman zaman ararım konuşuruz. Birbirimizi tabii ki destekleyeceğiz."

"FERNANDES'LE SÖZLEŞME YENİLEYEBİLİRİZ"

- "Bazı taraftarlar bilmeden tartışıyor. Her söylenilene inanıyorlar. Aramızdaki kopukluğun ne olduğunu anlayamamıştık ama Elazığ maçında müthişti. Giderek artacağına inanıyorum. Arkamızdaki kitle büyüyecek. Onlar da Beşiktaşlı. Bu camianın sorununu çözecek kesimlerden biri de taraftar. 3-5 hafta sonra taraftarın çığ gibi büyüyerek stada geleceğini düşünüyorum."

- "Fernandes de geldiğimde sorunlu bir oyuncuydu. Hem bize hem saha içindekilere karşı mesafeliydi. Değişmi gördükçe şimdi inanılmaz keyifli. Nihayet Fernandes'in dişlerini gördük gülümsedi. Fernandes'in sözleşmesini uzatmayı planlıyoruz. Fernandes'in değişik bir yapısı var. Kendisi her gün kuvvet çalışıyor. Onun hayatı bana göre futbol. Tabii ki özel hayatıyla şeyler söylüyorlar ama bizi ne ilgilendirir bu kadar istekliyse. Sakatken gelip çalışıyor."

- "Hakemlerin Beşiktaş'a bakışlarının diğer iki takıma olduğundan daha farklı olduğunu söyleyebilirim. Ben bunları daha önce çko söyledim hakemlere. Anadolu'da farklı yönetiyorlar. Büyük takım oyuncusuna farklı davranıyorsun sonra adaletli olmasını bekliyorsun. Seçilen bir teknik adamı eleştirmek için turnuvanın sonucunu beklemek lazım."

- "Kimse kimseye hakaret edemez. Amatör takım idmanlarını izliyorum. Teknik direktörün her yaptığı doğru olamaz. Biz kalkıp insanlar bizi niye eleştiriyor demiyoruz. Hatta içinden kendimize ders çıkartacağız. Sadece karşındakini eleştiriyorsanız bence sizin kendinize özgüveniniz yoktur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!