Feriköy yıldız pazarı

Güncelleme Tarihi:

Feriköy yıldız pazarı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2011 10:30

The Guardian gazetesinden Constanze Letsch, İstanbul’da yaşanan ilginç bir olayı gündeme taşıdı.

Haberin Devamı

İşte Letsch’in araştırmalarından gündem yaratacak ifadeler;

Merkezi İstanbul Feriköy’de bulunan köhne bir futbol sahası. Sabah antrenmanından önce 50 Afrikalı oyuncu sahanın ortasında bir araya geliyor. Kenarda Gana ve Nijerya asıllı üzerinde Premier Lig takımlarının formalarını giymiş oyuncular bekliyor.

En büyük amaçları Türkiye’de yerel bir takımda oynayıp Avrupa’da daha iyi bir sözleşmeye imza atabilmek. Bir sıçrama tahtası olarak gördükleri Türkiye onlar için artık bir çıkmaz. Bu oyunculardan bazıları kendi ülkelerinde birer yıldız olmasına rağmen Feriköy’e geldiklerinden beri profesyonel futbol oynamadı. Hatta antrenman yapabilmek için bile kendi aralarında 2,5 TL toplama zorundalar.

Bu oyunculardan biri olan, Adaquart Manubah için futbol tam anlamıyla bir kaçıştı. Manubah, "Liberya’daki kaos ve yoksulluktan kurtulmak için bir olasılığı değerlendirmek istedim. 1994 ve 1998 yılları arasında Liberya milli takımında da oynadım. Nijerya, Malezya, Bangladeş ve Hindistan’a götürüldüm. Maceralı yolculuğum Türkiye’de sona erdi. Artık 32 yaşındayım ve hiçbir büyük Türk kulübü beni istemiyor. Beşiktaş’ta forma giymeyi çok isterdim. Artık tek hayalim FİFA lisansı alıp menajer olmak. Ancak bu bile büyük paralar gerektiriyor. Lisans için 500 bin Dolar yatırmam gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Bir başka oyuncu olan Edo da beş yıl önce Türkiye'ye gelen Nijeryalı bir futbolcu. Edo ise, “Bir Türk FIFA menajer ekibinin yöneticisi ile anlaşmaya vardım. Fildişi Sahili’ne uçtum. Vize şartını tamamladıktan sonra İstanbul'a geldim, Mayıs ayında buraya gelmem büyük bir zamanlama hatasıydı. Transfer sezonu kapanmıştı. Yapabileceğimiz hiçbir şey yoktu” şeklinde konuştu.

Edo ayrıca, kendisinin Türkiye'ye gelmek için menajerine para ödemediğini ama pek çok arkadaşının bunun için sahte menajerlere binlerce dolar ödediğini söylerken bunun insan ticaretinin başka bir formu olduğunu ve İstanbul’un sadece kayboluşlarını simgelediğini belirtti.

Kamerunlu oyuncu Jackson Eyinga’da bir yıl önce Kardemir Karabükspor’un daveti üzerine Türkiye’ye gelen genç futbolculardan biri . 24 yaşındaki Eyinga, vizesinin gecikmesi nedeniyle transferi gerçekleştirememesine rağmen Türkiye’de kalmaya karar vermiş. Diğer oyuncular içerisinde belki de en şanslısı. Menajeri Ndong sayesinde Feriköyspor’la sözleşme yapmayı başararak 1300 Euro’ya imza atmış. Elbette menajerinin de bu ücretten %10 payı var.

Haberin Devamı

Ancak Eyinga’yı büyük bir sürpriz bekliyor. Feriköyspor profesyonel üçüncü lige yükselirse yabancı futbol oynatamayacağı için sözleşmesi feshedilecek.

Ndong ise Eyinga’nın arkadaşı olan Bienvenu gibi Fenerbahçe’de oynayabileceğini umuyor. İhtiyaçları olan tek şeyin ise keşfedilmek olduğunu söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!