Fener'in problemi Türkiye'nin problemi

Güncelleme Tarihi:

Fenerin problemi Türkiyenin problemi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2011 00:00

Süper Lig’de mücadele eden kulüplerin başkan ve yöneticileri, Sporda Şiddet Yasası’nda “Şike ve teşvik” cezasının yer aldığı 55. maddenin değiştirilmesi amacıyla AK Parti, CHP ve MHP’den yardım istedi.

Haberin Devamı

SÜPER Lig’deki kulüplerin başkan ve yöneticileri, şike soruşturması nedeniyle küme düşme tehlikesiyle karşı karşıya olan F.Bahçe için birlik oldu. Kulüpler Birliği yöneticileri, dün Ankara’ya çıkarma yaparak, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine ilişkin Kanunu’nun “Şike ve teşvik” cezasının yer aldığı 55. maddesinin değiştirilmesi amacıyla AK Parti, CHP ve MHP’den yardım istedi. Yöneticilerin ilk durağı CHP’ydi. Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak’a yapılan ziyaretin ardından vakıf adına açıklamada bulunan Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören, “F.Bahçe’nin problemi Türk futbolunun problemidir” diyerek ezeli rakiplerine destek istedi. Kulüpler, 55. maddede yer alan “Müsabakanın sonucunu hukuka veya spor ahlakına aykırı şekilde etkilemek veya buna teşebbüs etmek yasaktır. Bir futbolcuya veya kulübe teşvik primi verilmesi de bu kapsamdadır. Bu hükmü ihlal eden kişiler, 1 yıldan 3 yıla kadar maçlardan men veya hak mahrumiyetiyle; kulüpler ise küme düşürmeyle cezalandırılır” kısmının, “Küme düşürmeyle cezalandırılabilir” şeklinde değiştirilmesi için girişimde bulundukları öğrenildi. Basına kapalı olan toplantının ardından Demirören, soruları yanıtladı.

Haberin Devamı


Soru: Özellikle istediğiniz değişiklikler nedir?
Yanıt:  Taraftarlarla ilgili en ufak bir olumsuz bağırışın, veya bir futbolcunun tahriki ile bir taraftarın yapacağı bir hareketin, kulüplere ve yöneticilere mal edilmesi var kanunda. Her olay döndürülüyor, kanun iyi niyetli fakat döndürüldüğü vakit direkt, yönetici ve başkanlara en sonunda da kulüplere zarar verecek hale geldiği için, bütün dünyada da bu kanunun örneklerini alarak yeni bir yapılanma yaratabilir miyiz, onun arzusu içindeyiz.

Soru: Bu kanun hazırlanırken neden bu yönde taleplerinizi dile getirmediniz?
Yanıt:  Biz Kulüpler Birliği Vakfı olarak çok uğraştık. Ama maalesef bugün çok ağır çıktığını, Avrupa’daki ve dünyadaki örneklerine baktığımız vakit çok net görüyoruz.


Soru: UEFA Başkanı Platini’nin F.Bahçe ile ilgili sözlerine ne diyeceksiniz?
Yanıt: F.Bahçe’nin problemi, buradaki 18 kulübün problemi. Türk futbolunun problemi, buradaki 18 kulübün problemi. Kamuoyundan ricamız, biz Kulüpler Birliği olarak müracaat ettiğimiz değişikliklerin, tek bir kulüp adına yönlendirilmemesi. Biz Türk futbolu adına hareket ediyoruz. F.Bahçe 104 yıldır mal oldu Türkiye’de, bir yüz sene daha mal olacak. Onun için lütfen bu kadar basit almadan, genel olarak Türk futbolu adına bakarak bu müracaatları yapıyoruz.

Haberin Devamı


Soru: TFF’ye, Disiplin Talimatı’nın 55. maddesinin değiştirilmesi için bir talebiniz olacak mı?
Yanıt:  TFF’den, kulüpler olarak tabii ki taleplerimiz olacak ama; bugün (dün) iktidar ve muhalefetten yasal sürecin hızlanmasını istedik.  Çünkü federasyonumuz özerktir, siyasetten ayrıdır. Kulüpler Birliği olarak talimatname değişikliği için, federasyonumuza bu konudaki müracaatımızı yapacağız. Bizim amacımız Türk futbolunu uzun vadeli düşünerek, tekrar, heyecan duyulur, sevilir ve güvenilir hale getirmektir.

Küme düşme kaldırılsın

ANKARA’daki Kulüpler Birliği toplantısından “55. madde değiştirilsin. Küme düşme kaldırılsın” kararı alındı. Kulüpler Birliği, dün G.Birliği Tesisleri’nde 14 kulüpten başkan ve yöneticinin katılımıyla bir araya geldi.. Toplantıda, sporda şiddet yasasındaki 55. maddede yapılacak değişikliklerle verilecek cezalarda yönetici ve kulüplerin ayrılması üzerinde uzlaşıldı. G.Birliği Başkanı İlhan Cavcav, “Yasanın düzeltilmesini istiyoruz”dedi. Cavcav, Aziz Yıldırım’ın istifası ile boşalan başkanlık için “20 Eylül’deki Kulüpler Birliği toplantısında tek adayla seçim yapacağız. Seçim Ankara’da gerçekleşecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tüm siyasi partilerden özür diliyoruz

Yıldırım Demirören, ‘’Bizim bugünkü gündemimiz, bizlerin zorlayarak çıkarttığı, çıkması için bütün kulüpler olarak peşinden koştuğumuz, 14 Nisan 2011’de çıkan kanunun maalesef uygulama sırasında belli yanlışlarının görülmesi’’ dedi. Ve şöyle devam etti:  ‘’Biz kulüpler olarak aslında tüm siyasi partilerden özür diliyoruz, bu kanunun bir an evvel çıkması için uğraştık. Biz Kulüpler Birliği ilk başta bunu yaptık ama hatalar yapmışız. Sadece şike olarak bakılmaması lazım bu kanuna. Taraftarlar olayında ilerde uzun vadede baktığınız vakit, şiddet yasasında, ne kulüp başkanı, ne yönetici ne de kulüp bulunacak bir konuya geliyor bu kanunun içeriği. Onun için muhakkak değiştirilmesi gereken maddeler var.”

55. madde ne diyor

Haberin Devamı


Müsabakanın sonucunu hukuka veya spor ahlakına aykırı şekilde etkilemek veya buna teşebbüs etmek yasaktır. Bir futbolcuya veya kulübe teşvik primi verilmesi de bu kapsamdadır.Bu hükmü ihlal eden kişiler, bir yıldan üç yıla kadar müsabakalardan men veya hak mahrumiyeti cezasıyla; kulüpler ise küme düşürme cezasıyla cezalandırılır. İhlalin ağırlığına göre küme düşürme cezasına ek olarak puan indirme cezası da verilebilir.İhlalde sorumluluğu bulunan kişi veya kulüplere ayrıca para cezası verilir.

F.Bahçe’yi Özdemir ve Koç temsil etti

GÖRÜŞMEYEFenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Vekili Nihat Özdemir ile Asbaşkan Ali Koç, Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, Galatasaray 2. Başkanı Adnan Öztürk, Bursaspor Başkanı İbrahim Yazıcı, Gaziantepspor Başkanı Levent Kızıl, Ankaragücü Başkanı Cengiz Topel Yıldırım, Eskişehirspor Başkanı Halil Ünal, Karabükspor Başkanı Nevzat Şahin, Kayserispor Başkanı Recep Mamur, Manisaspor Başkanı Kenan Yaralı ile Samsunspor Başkanı Kazım Yılmaz katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!