"Fenerbahçe'ye gelmedim çünkü..."

Güncelleme Tarihi:

Fenerbahçeye gelmedim çünkü...
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2012 14:46

Bir inşaat firmasının davetlisi olarak İstanbul'a gelen Real Madrid Teknik Direktörü Jose Mourinho, Çırağan Sarayı'nda konferansın moderatörü Acun Ilıcalı'nın sorularını yanıtladı. Mourinho, Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim için “Çok iyi bir hoca” derken 2003 yılında Fenerbahçe'den aldığı teklifi de "O zaman gençtim, Porto'yu çalıştırıyordum, Fenerbahçe teklif getiren ilk yabancı kulüp oldu" diyerek değerlendirdi.

Haberin Devamı

İşte Mourinho'nun toplantısından notlar...

 

Mourinho'nun 'Sürdürülebilir Liderlik' konferansında izleyicileri de gazetecileri de şaşırtan gerçek:

Bilin bakalım kaç Süper Lig hocası, dünyanın en büyük teknik direktörünü izlemeye geldi: Sadece 1, o da Ziya Doğan...

 

Mourinho'yu izlemeye futbolculardan sadece İbrahim Üzülmez ve Tümer Metin geldi. Onlar da konferansın moderatörü Acun Ilıcalı ile birlikte geldi.

 

MOURINHO TÜRKİYE'DE - Semih Bahadır'ın objektifinden

 
"TÜRKİYE FIRSATLARI GÖREN BİR LİDERE SAHİP"

Ve ikinci şok:
Şu ana kadar bir tane kulüp yöneticisi bile gelmedi.
Mourinho'yu dinlemeye sadece 1 futbolcu geldi:
Koray Avcı.
Şanlıurfaspor futbolcusu.
Kocaman'dan Terim'e kadar herkese davet gitti ama gelmediler.
Şu anda Mourinho kendisiyle birlikte gelen 5 İspanyolla beraber odasında dinleniyor.
Saat 15:20 gibi Acun Ilıcalı ile birlikte soru-cevap yapacak.
Şu an İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş konuşuyor. İstanbul Valisi Hüseyin Mutlu da salonda.
Salon tamamen doldu. Spor gazetecileri konferans büyük ilgi gösterdi. Gazetecilerin dışında inşaat firmalarının da konferansa katılımı yüksek oldu.
Ve Mourinho korumalar eşliğinde konferans salonuna girdi.
Mourinho ceketini çıkardı, Acun Ilıcalı ise "Şimdiden terlettiniz adamı" dedi.

Kulaklıkta bir sorun daha

Mourinho'nun kulaklığını unutmasının ardından bir olumsuz gelişme de ses sisteminde yaşandı.
Portekizli teknik direktörün kulaklığına bir hata sonucu gelen yükses ses, Mourinho'yu adeta yerinden zıplattı

 

Haberin Devamı

İlk aksaklık:
Jose kulaklığını unuttu.
Ve başladı konferans...
Acun Ilıcalı: Hoşgeldiniz şampiyon takımın teknik direktörü.
Jose Mourinho: Eğer şampiyon olamasaydık üzücü olurdu.
Acun Ilıcalı: Maçı kaybedince moral nasıl olur?
Jose Mourinho: Ailemle olunca her zaman iyiyim. Ben dengeli bir insanım. Bu istediğim bir şey değildi derim. Kazanmaya odaklanırım.
Acun Ilıcalı: Bizim çocuklarla ilgili görüşünüz nedir?
Jose Mourinho: Nuri ve Hamit iyi başlayamadı, diğerleri antrenmandayken onlar ameliyattan ameliyata koştu.
Jose Mourinho: Ben sosyal olarak utangacım. Ait olduğum yer futbol. İki kişilikli miyim? Evet ama duruma göre değişen iki yüzlülük değil. Ben koçum. Duruma göre tepki veririm, acı - tatlı. Barcelona maçları... Duygulara yer yok, etrafta olan bitene bakamam. Maçı yiyen bir adamım. Oyunculara en iyi performansı verme çabasındayım. 90 bin kişinin size karşı olması beni etkilemez. İyi bir lider olmanın çok yolu var. Benim liderliğim en doğrusu diyemem, ben çalışanları sürekli dinlerim.
Acun Ilıcalı: Takımı duygularla mı, rakamlarla mı, performansla mı seçerseniz?
Jose Mourinho: Rakamlara istediğini siz atfedersiniz. Futbol çok şeyi anladığını söyleyen insanlarla dolu ama hiçbir şey anladıları yok. Önemli olan zor anda analitik gözlem ve karar. Münih - Chelsea maçı, bakın rakamlara... İstatatisk bilinmeyeni azaltmaktır. Takımı istatistiklere bakarak hazırlarım. Ama düdük çalınca değiştiririm. Oyun bilgisi, duygusallık ve akıl.
Acun Ilıcalı: İyi bir lider oyuncusunu ne kadar dinler?
Jose Mourinho: Oyuncularımın hepi benim için değerlidir. Baskı altında daha iyi oluyorum. Oyuncularımı da dinlerim ama karar benim, sorumluluk benim.
Acun Ilıcalı: haksızlıa tahammülünüz yok doğru mu?
Jose Mourinho: Evet, hemen hemen her şey de adil olmayan şeylerden hoşlanmam. Bazı şeyleri önceden kestiremezsiniz. Futbolun rekabeti içinde bazem farklı durumlar oluşabiliyor. Bazen bir karar alehinize de olur lehinize de olur. Onun için hiçbir zaman en iyi takım değilsiniz. Bu benim için bir savunma değil. Kaybedersem kabullenirim. Yarı finalde penaltılarla kaybettik, üzüldüm ama soyunma odasında mutluluğu gördüm.

Haberin Devamı

Gündüz oynadık, Türkiye'de maça ilgi olsun diye olabilir. Arda Turan iyi oynadı. Önemli bir oyuncu haline geldi. İyi bir imaj yarattı. Yetenekli olarak tanındı. Türkiye dışında ilk yılında iyiydi. Adalet duygusu çok önemli. Adaletsiz şekilde kaybetmek beni üzüyor ama Bayern'e penaltılarla elenince oyuncularıma üzülmeyin dedim. Bayern'in sevincini görün siz de sevinirsiniz dedim. Türkiye Ligi'ni çok az izledim. Sadece Beşiktaş maçını Portekiz TV'sinden izledim. (Avrupa Kupası maçı)
Acun Ilıcalı: Play-off sistemi hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
Jose Mourinho: Play-off'a nasıl mı bakıyorum. İspanya'da güzel bir lig var. tribünler dolu, biz Asya TV'ler için bazı maçları gündüz oynadık.
Futbol bütün hayallerimi verdi ama çok şey de aldım. Hayatımın kalanında hiç sorun yaşanan artık. Futbol özel hayatımı aldı. Karımla çocuklarımla gezmek istiyorum ama yapamıyorum. Sadece evim özel kaldı bana. Eşimin güzel özelliği şu: Futbolu sevmez ve anlamaz. Yılda 1 kez şampiyonanın son gününde gelir stada. Annesine oğlum anlatır futbolu. Oğlum futbolla yaşar.
Teknik direktör yardımcısı olmaktan mutluydum. Son dedim ki 'yetti'. Boby Rabson ve Luis Van Gaal ile çalışınca 12 kupa kazanmıştık. Dedim ki '13 kupa alacağım'. Şimdi 19 kupam var.
Acun Ilıcalı: Türk milli takımı zamanında İngiltere'ye 8-0 yenildi, ne düşünüyorsunuz?
Jose Mourinho: Türk oyuncular uyuyormuş herhalde.
Acun Ilıcalı: İspanya'da spor gazetecileri çok kötü soru sorarlarmıiş, doğru mu?
Jose Mourinho: Hayır her yerde öyle.
Acun Ilıcalı: Yönettiğiniz takımlar İngiltere, Portekiz, İspanya ve İtalya'daydı. Kültürleri farklıydı, başarıya giderken bu ülkelerde zorlandınız mı?
Jose Mourinho: İçinde bulunduğunuz ülkeyi iyi anlamak önemlidir. Evet zorlandım ama her öğrendiğim şeyde daha iyi teknik direktör oldum. İtalya'da kazanmak için yaptığını şeyle İngiltere'deki farklı. Önemli olan oyuncularla iletişimdir. Dolayısıyla çalıştınız ülkenin dilini öğrenmeniz şart. Türkçe bilmiyorum ama oyuncularımın rahat ettiği dilde konuşmak isterim. Bir oyunculara liderlik yapıyorsunuz bir de kendiniz lidersiniz. Bir oyuncuya kötüsün desem onu öldürürüm ama bunu başkasına söylesem onu canlandırırım. Dolayısıyla oyuncu kişiliğini iyi bilmek gerek. Futbol taktik ve tekniğin çok ötesindedir. Bazem bir kişi takımın sahibiydi. Bazen de Real Madrid gibi yönetim kurulu vardı.İkisi farklı. Ben hep kendi projemi sunarım. Beğenirseniz anlaşırız. Beğenmezsen herkes yoluna gider. İlişkilerim hep iyi oldu. 3-4 ayda bir geçmişe ve geleceğe daie yazılı rapor sunarım. Daima iyi ilişkim olmuştur. Sadık dürüst ve direkt.
Acun Ilıcalı: 2003'te Fenerbahçe'den teklif aldın. Fenerbahçe'ye gelmeme yanlışı neden yaptın Mourinho?
Jose Mourinho: Gençtim, Porto'yu çalıştırıyordum. Fenerbahçe teklif getiren ilk yabancı kulüp oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!