Fenerbahçe'nin kardeşine büyük ayıp

Güncelleme Tarihi:

Fenerbahçenin kardeşine büyük ayıp
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2012 18:11

Sırbistan Süper Ligi'ndeki Kragujevac-FK Novi Pazar maçında Boşnak basın mensuplarına dağıtılan akredite kartlarında ırkçılığı temsil eden 'çetnik işareti' yapan futbolcunun fotoğrafı yer aldı.

Haberin Devamı

Fenerbahçe taraftarlarıyla arasında oluşan kardeşlik bağıyla adını duyuran FK Novi Pazar, bir şokla daha sarsıldı. Boşnak ve Müslüman nüfusun yüzde 95'lik kesimi oluşturduğu Novi Pazar şehrinin, Sırbistan Süper Ligi'ndeki takımı, ligin ikinci hafta mücadelesinde Radnicki Kragujevac deplasmanına konuk oldu.

Sırbistan Ligi'nin ilk haftasında kendi sahasında Radnicki Niş ekibini 3-0 mağlup eden FK Novi Pazar, dün Kragujevac deplasmanından 1-1'lik skor ve 1 puanla ayrıldı. Ancak maçın bile önüne geçen olay, basın mensupları arasında yaşandı.

Medya mensuplarının mücadeleyi takip etmesi için gerekli olan akredite kartlarının üzerinde iki kulübün arması, maç tarihi, yeri, saati ve 'Basın' yazısı yer alıyordu.

Fenerbahçenin kardeşine büyük ayıp

Haberin Devamı

Buraya kadar her şey normal... Fakat akreditasyon kartlarına fotoğraf da bastıran Radnicki Kragujevac Kulübü, takımın ikinci kaptanı Darko Spalevic'in 'çetnik' işareti yaparken objektiflere yansıdığı bir kareye yer verdi.

Yalnızca FK Novi Pazar maçına özel olarak bu fotoğrafa kartlar üzerinde yer veren kulüp, daha önce ırkçılık sebebiyle pek çok saldırıya uğrayan Novi Pazar'a, bir nevi 'ırkçılığın son noktasını' da yaşatmış oldu.

Konuyla ilgili Sırbistan Futbol Federasyonu'nun nasıl bir tutum sergileyeceği, futbolcu veya kulübe ceza ya da herhangi bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı da şimdiden merak konusu oldu.

Çetnik işareti nedir?

Sırpların yaptığı '3 parmak' işaretinin diğer adı... Tüm Sırplar tarafından benimsenen ve kullanılan bir sembol olmasının sebebi, temelinin dine dayanmasıdır. Büyük çoğunluğu Ortodoks olan Sırplar, bu işareti 'baba, oğul ve kutsal ruhu' simgelediği için kullanır. Ancak Birleşmiş Milletler'in kanıtladığı bir gerçek, Bosna Savaşı'nda Müslüman Boşnakları katleden Sırpların, katliamdan önce öldürecekleri Boşnaklara çetnik işareti yaptırıp, serçe ve yüzük parmaklarını kestiğini açıkça ortaya koymaktadır. Kısacası çetnik işareti, Boşnaklara karşı kullanıldığında ırkçılığı ifade eder.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!