"Fenerbahçe düşmeden kupa talebimiz olmaz"

Güncelleme Tarihi:

Fenerbahçe düşmeden kupa talebimiz olmaz
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2012 19:08

Kulübü Başkanı Sadri Şener, "TFF'de sonuç alamazsak, UEFA'da, FIFA'da hakkımızı aramak en doğal hakkımız" derken, Fenerbahçe'nin küme düşmesi halinde kupa talepleri olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Trabzonspor camiasının ileri gelenleri, “futbolda şike” davası süreciyle ilgili düzenlenen arama konferansı için İstanbul'da bir araya geldi.

Konferans öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan başkan Şener, toplantıya katılanlara teşekkür ettiğini belirterek, şunları kaydetti:
"3 Temmuz'dan bu yana devam eden şike sürecinde gelinen noktayı tartışmak üzere burada toplanmış bulunmaktayız. Çünkü çok uzayan bir süreç oldu. Neden uzadı? Doğruydu yanlıştı. Neticede bir sebep bulundu. Bu süreçte önemli taraflardan birisi de Trabzonspor'du. Federasyon yönetimi değişti. Bugün Trabzonspor'un ileri gelenleriyle fikir alışverişinde bulunacağız. Buradan da bir sonuç bildirgesi yayınlayacağız ve ona göre bir yol haritası çizeceğiz."

“Bu yol haritası Trabzonspor'u nereye götürecek?” şeklindeki soru üzerine Sadri Şener, “Bu federasyona hukuki kararların bir an evvel verilmesi konusunda bir baskı unsurudur. Benim işittiğim kadarıyla 5 Nisan'a kadar savunma için süre verildi. Neredeyse bir yıl doluyor. Halbuki UEFA 'Kanaat getirirsen kararını ver' diyor. Federasyon değişti. İnşallah kararlarını verirler” şeklinde konuştu.

Şener, kupayla ilgili bir talepleri olup olmayacağı sorusunu, “İlk önce beraber olduğumuz, ligi eşit puanla bitirdiğimiz takımın bir disiplin soruşturması geçirmesi lazım. Bir alta düşmesi lazım ki ondan sonra bir talebimiz olur. Yoksa 'Kupayı istiyorum' demek esprinin dışında bir şey olmaz” diyerek cevapladı.

Bir basın mensubunun Trabzonspor'un borç miktarını “104 milyon avro” olarak ifade etmesi üzerine, “Hayır, TL. Başkalarının borcunu dolar, bizimkini daha yüksekten söylüyorsun. Sen hangi takımı tutuyorsun?” şeklinde esprili konuşan başkan Şener, Trabzonspor'un borcunun ödenebilecek miktarda olduğunu, kulüpte ekonomik sıkıntı bulunmadığını belirtti.

Bordo-mavili ekibin ligdeki durumu konusunda da konuşan Şener, play-off hedefine yaklaştıklarını kaydederek, “Play-offa katılırız gibi geliyor. Ancak bundan sonra ne olacağını kestirmek güç. İlk kez oynanacak. Ben de merak ediyorum. Bittikten sonra size söylerim” şeklinde konuştu.

Faruk Nafiz Özak'ın konuşması

Eski Bakan ve kulüp başkanlarından Faruk Nafiz Özak, Trabzonspor'un tarihi 1910'a dayanan büyük bir camia olduğunu, kaydederek şunları söyledi: “Trabzonspor çok büyük başarılara imza atmış, büyük sorumluluklar almıştır. Türkiye'yi her alanda iyi şekilde temsil etmiş büyük bir camiadır. Sporun her dalında bunu yapmıştır.

3 Temmuz'dan beri devam eden bir süreç var. Bir tsunami var Türkiye'de. Bunu sonuçlandırma aşamasına giriliyor. Burada bizim istediğimiz hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi. Amacımız o. Hiç bir tarafın mutsuzluğu bizi mutlu etmez. Hiç kimsenin suçlu olması bizi sevindirmez. Biz yalnızca Trabzonspor'un hak ettiği sonuca ulaşması için yönetime destek olmak amacıyla bir toplantı yapıyoruz. Her zaman toplantı yapıyorduk, bugün biraz daha büyük çapta oldu. Yönetim yalnız değil. Yönetim bizi çok başarıyla temsil etti. Hiç ilişkisi olmayan arkadaşlar, sabah evinden alındılar, sorgulandılar ama tertemiz çıktılar. Başkanımız, yöneticilerimiz üzüldü ama onlara teşekkür edelim. Tertemiz olarak bugüne kadar Trabzonspor camiasına yakışır şekilde, etik kurulunun raporunda olduğu gibi bu işi götürdüler.”

"2010-2011 şampiyonu Trabzonspor'dur"

Konferansın tamamlanmasının ardından Prof. Dr. Örsan Öymen sonuç bildirgesini okudu.

“2010-2011 sezonu Spor Toto Süper Lig şampiyonu Trabzonspor'dur” ifadeleriyle başlayan bildiride, “Avrupa'da futbolun en üst kuruluşu olan UEFA'nın Trabzonspor'u Şampiyonlar Ligi'ne kabul etmesi, Trabzonspor'un Türkiye ligi şampiyonu olduğunun en açık delili ve tescilidir” denildi.

Yaşanan sürecin, daha önceki ve şimdiki Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yönetim kurulları tarafından uzatılarak zaman kazanılmaya çalışıldığı savunulan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Trabzonspor'un tamamen temiz olduğu, eldeki delillerde ve etik kurulu raporunda açıktır. Kupanın Trabzonspor'a verilebilmesi için bütün hukuki yollar işletilmelidir. Yeni federasyon yönetiminin bugüne kadar izlediği yol, kamuoyuna ve medyaya yansıyan görüşler, şike soruşturması sürecinin kulüplere herhangi bir disiplin cezası verilmeden geçiştirilmesi şüphesi uyandırmaktadır. UEFA'nın çok kısa zamanda vermiş olduğu adil kararın, TFF tarafından da en kısa sürede alınmasını beklemekteyiz. Disiplin cezalarının verilmesi ve şampiyonluğun tescil edilmesi için ceza mahkemesi sonucunun beklenilmesi şeklindeki görüşün yasal dayanağı bulunmamaktadır. Türk futbolunun idarecisi TFF'nin acilen karar vermesi ve adaleti tesis etmesi gerekir.”

"UEFA ve FIFA'ya başvurulacak"

Trabzonspor Kulübü ve camia bireylerinin, kulübün şampiyonluğunun gecikmeden tescili, adaletin yerini bulması ve UEFA talimatının yerine getirilmesi amacıyla, TFF'ye, UEFA'ya ve FIFA'ya resmi başvuruda bulunma kararlılığında olduğu aktarılırken, kişisel başvurular için de konunun uzmanı hukukçulardan bir kurul oluşturulacağı dile getirildi.

Bu sürecin yalnızca Trabzonspor'un hak ettiği şampiyonluk kupasını alma mücadelesi olarak görülmemesi gerektiği vurgulanan bildirgede, “Süreç, 'temiz futbol-adil oyun'a inanan tüm futbolseverleri ilgilendirmektedir. Ülke futbolundaki temizlik ve adalet mücadelesi başarıyla tamamlandığı takdirde, zaten şampiyonluk hak edenin, yani Trabzonspor'un olacaktır. TFF'nin karar sürecini geciktirmesi halinde ise bu hakkın UEFA ve FIFA tarafından teslim edileceği konusunda hiçbir şüphemiz yoktur. Bu konudaki kararlılığımızı ulusal ve uluslararası futbol kamuoyuna bir kez daha ilan ederiz” ifadeleri kullanıldı.

Şener: TFF çok uzattı

Haberin Devamı

Konferansın ardından basın mensuplarına açıklama yapan Şener, kulübün dışında Trabzon'un ileri gelenlerinin oluşturduğu bir toplantı yapıldığını aktarırken, “Biz hep kenetleniriz. Yine bir araya gelerek yaşanan süreci değerlendirdik ve bir takım sonuçlara vardık. Buna göre bir yol haritası çizeceğiz” dedi.

“Şampiyonluğun illa kağıt üzerinde tescil edilmesine gerek yok. Biz gönüllerde zaten şampiyonuz ve ortada bir realite var. İnşallah bu federasyon tarafından da tescil olur” ifadelerini kullanan Şener, sürecin uzadığından şikayet ederek, “Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) çok uzattı. 'Sıktı' diye bir cümle vardır ya. Çok uzadı. Orada sonuç alamazsak, UEFA'da, FIFA'da hakkımızı aramak en doğal hakkımız. Eğer TFF'den sonuç almazsak, hakkımızı aramaya devam ederiz. Bu da gayet doğal” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Şike davasıyla ilgili TFF'de sürecin ne zaman sona ereceğine dair çeşitli rivayetler olduğunu kaydeden Şener, “Benim bildiğim, son görüşmemizde, play-off'tan önce sonuçlanacağını söylediler. Eski disiplin kurulunun, son savunmalar için 5 Nisan tarihine kadar süre verdiği anlatıldı. Doğru mu yanlış mı bilmiyorum. Hep böyle tarihler verdiler ama hiçbiri çıkmadı. İnşallah bu doğru çıkar” diyerek sözlerini tamamladı.

"Suç varsa ceza da olmalı"

Arama konferansının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Faruk Nafiz Özak, 3 Temmuz 2011 tarihinde futboldaki şike ve teşvik iddialarına yönelik soruşturmayla başlayan sürecin herkesin gözü önünde cereyan ettiğini belirterek, “Sonuçta bir etik kurulu raporu oluştu. Öncesinde de UEFA'nın bir müdahalesi oldu. Dediler ki, 'Trabzonspor, Şampiyonlar Ligi'nde oynayacak'. Bu iyi bir gelişmeydi Trabzonspor için. Türk futbolu adına bu grilik, bulanıklık hepimizi üzdü. İnşallah temizlenir. Kimsenin mutsuzluğundan biz mutluluk elde etmek istemeyiz ancak suç varsa ceza da olmalı” diye konuştu.

"Trabzonspor hakkını istiyor"

Açıklanan ilk Futbol Federasyonu Etik Kurulu raporuna göre Trabzonspor'un hiçbir kusurunun bulunmadığını belirten Özak, şunları söyledi:
“Bunlar geçmiş dönemdeki federasyon yönetimi kanalıyla da açıklandı. UEFA'nın verdiği bu hakkı TFF'nin de bir an evvel karara bağlaması gerekiyor. Burada toplanma amacımız, yönetimimize destek olmak. Trabzonspor, hukukun üstünlüğünün tesis edilmesini Türkiye Futbol Federasyonundan, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulundan, Tahkim Kurulundan, gerekirse de UEFA'dan, yasal yollarla ve bize yakışır şekilde istiyor. Hak ederek kazanılan bir şampiyonluk olduğunu iddia ediyoruz. İşin sonuna gelindi. UEFA'nın İstanbul'da kongresi var, play-off maçları başlayacak. Bir karar verilmesi lazım. Bu kararın, hukukun üstünlüğü içinde, adil olarak alınmasını bekliyoruz.”

"58. madde değişse, küme düşme olmadan kupa Trabzonspor'a verilecekti"

Kararın play-off maçları başlamadan alınması gerektiğini savunan Özak, “Sanırım UEFA'nın da böyle bir talebi var. Bir önceki TFF başkanımız 58. maddeyi değişikliğe sunmuştu, geçseydi olay çözülüyordu. Küme düşme olmadan, belli cezalarla Trabzonspor'a kupa verilecekti ama bu gelişmeler oldu. Şimdi federasyonun hızlı, adil karar almasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Ayrıca, Türk futbolunun önemli sorunları bulunduğunu ancak şike davası nedeniyle geri planda kaldığını vurgulayan Faruk Nafiz Özak, özellikle mali sorunların büyüklüğüne dikkati çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!