Fener’in ceza isyani

Güncelleme Tarihi:

Fener’in ceza isyani
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 1997 00:00

Federasyonun atv'ye verdiği haksız cezayı Tahkim Kurulu'na götürdüler
Haberin Devamı

Fenerbahçe Kulübü avukatları federasyonun, yayın talimatının 6/4-D maddesine dayandırdığı 5 aylık cezanın, bu hükme dayanmasının kesinlikle mümkün olmadığını, yayın talimatının bu hükmünün başka ülkelere yapılacak yayınları içerdiğini belirterek cezanın hukuka aykırı olduğunu ifade ettiler ve iptalini istediler.

FUTBOL Federasyonu'nun Fenerbahçe'nin kendi sahasında oynayacağı maçların yayıncısı olan atv'ye verdiği 5 aylık hak mahrumiyeti cezasına karşı Fenerbahçe Kulübü tarafından Tahkim Kuruluna dava açıldı. Fenerbahçe Kulübü, bu davasında futbol Federasyonu'nun daha önceki işlemi aleyhine Tahkim Kurulu'na dava açtığını ve bu davayı kazanarak, yayıncısının atv olduğunun saptandığını ileri sürdü. Kesin hüküm niteliğindeki bu karara göre, Tahkim Kurulu kararı icraya kondu ve usulune uygun olarak kanunun öngördüğü şekilde 2 Kasım günü oynanan Fenerbahçe Kocaelispor maçı kısmen de olsa yayınlandı. Bu yayının usülsüz olduğunu düşünen Federasyonunun 5 aylık cezası bu nedenle hukuka aykırı olduğu belirtildi. Bu arada Federasyon'un kararını yayın talimatında mevcut olmayan bir hükme dayandırdığı (6/D-4 ) ve konu ile alakası olmayan bir maddeye dayanarak bir ceza tatbik ettiği ifade edildi. Federasyon ayrıca ceza kararında yayın yetki belgesinin olmadığını ileri sürmüşse de, Tahkim Kurulu'nun onayladığı bir sözleşmenin icra yoluyla uygulanması sırasında, böyle bir belgenin aranmasına da gerek bulunmadığı davada ileri sürüldü.

Fenerbahçe'nin avukatları Erdener yurtcan ve Şenol Caner'in Tahkim Kurulu'na vermiş olduğu dava dilekçesi aynen şöyle:

İNSANLARI KANDIRIYORLAR

1.TFF uygulamış olduğu yayın yetkisini askıya alma yaptırımını, kararında açıkça belirtildiği üzere, Yayın Talimatı'nın 6/D-4 maddesine dayandırmıştır. Bu hükme dayanmak kesinlikle mümkün değildir, çünkü Yayın Talimatı'nın bu hükmü, bir başka UEFA üyesi ülkeye yapılacak yayınlarda uygulanacak olan usülleri düzenlemektedir.

Bu nedenle bir ülke içi yayınla ilgili olarak uygulanması mümkün değildir.

2- Öte yandan belirtmek gerekir ki, halen yürürlükte olan 1996-97 Yayın Talimatında TFF'nin yayın kurallarına aykırı davranmayı cezalandıran açık bir norm yoktur. Bu nedenle bu birdisiplin suçu olarak öngörülen böyle bir hareket için açık bir cezalandırma kuralınının ilgili hukuk metninde yer alması disiplin hukukunun temel ögesidir. Bu açıdan bakıldığında TFF'nin ceza kararı hukuka aykırıdır.

3- TFF ceza kararında yargılama konusu olaydaki maçın yayın yetki belgesi alınmadan yayınlanmasını kararına gerekçe yapmıştır.

FEDERASYONUN İTİRAFI

Bir noktanın bilinmesi şarttır. O nokta şudur: Yayın Yetki Belgesi TFF'nin maç yayını için verdiği bir belgedir, ama bu belge bir maçın cebri icra mekanizması ile gerçekleştirilmek zorunda kalınan bir yayında aranamaz. Çünkü, bu durumda devletin icra organları ile yapılabilen bir yayında, TFF'nin yayın yetki belgesi söz konusu olamaz. Zaten TFF yasal görevini yapmış ve atv kuruluşuna yayın yetki belgesini vermiş olsa, cebri icra mekanizmasına başvurmaya gerek kalmazdı. TFF, atv'nin haklı talebini yerine getirmediği, Tahkim kurulu kararını uygulamadığı için, bu yola gitmek zorunda kalınmıştır.

TFF'nin ceza kararında bu noktaya dayanılması, TFF'nin kusurunu ve yanlış tutumunu bir nevi itirafı olarak kabul edilmek gerekir.

NETİCE VE İSTEM

Yukarıda açıklanan hususların ve hukuki dayanakların, aynı dava ile ilgili olarak, sayın kurulunuza verdiğimiz 18.11.1997 tarihli dilekçemizde belirttiğimiz itiraz nedenleri ile birlikte değerlendirilmesini, olaydaki açık hukuka aykırılık ve telafisi imkansız zararlar nedeniyle öncelikle YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA ve ceza kararının iptaline karar verilmesini saygı ile vekaleten arz ve talep ederiz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!