Felaketin fotoğrafı

Güncelleme Tarihi:

Felaketin fotoğrafı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2009 00:00

Saniyelerce pistte zıplayan yay, otomobili saatte yaklaşık 275 km hızla giden Felipe Massa’nın kaskını parçalayıp yaralanmasına yol açtı. Budapeşte’de ameliyat olan ve yoğun bakımda tutulan Massa’nın hayati tehlikesi sürüyor.

Haberin Devamı

An be an Massa'nın kaza geçirdiği pozisyon / Galeri

Massa'nın talihsiz kazası / Galeri

FORMULA 1’de sezonun 10. yarışı Macaristan Grand Prix’sinin sıralama turları sırasında geçirdiği kaza sırasında ciddi şekilde yaralanan Ferrari’nin Brezilyalı pilotu Felipe Massa’nın, kafasındaki kaska yaklaşık 1 kilogram ağırlığındaki bir çelik yayın çarptığı açıklandı. Massa’nın kaskının sol tarafını parçalayan yayın pistteki seyri ve kazanın oluşum anının görüntüleri ise Brezilyalı pilotun aracındaki kameradan saniye saniye görüntülendi. Aracından güçlükle çıkarılarak Budapeşte’de AEK Hastanesi’ne kaldırılan ve burada kafatasından ameliyat geçiren 28 yaşındaki Brezilyalı pilot dün sabah uyandırıldı. Ancak doktorlar hayati tehlikenin hala sürdüğünü zaman zaman Brezilyalı pilotu uyutup uyandıracaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Yay pistte zıpladı

Massa’nın durumu spor camiasını üzerken, Brezilyalı pilotun kafasına çarpan çelik yayın nereden geldiği bilinmiyor. Yarışmayı düzenleyen Macar yetkililer, çelik yayın Rubens Barrichello’nun otomobilinin arka tekerlerinden kopan bir amortisörün olduğu görüşünde birleşiyor. Barrichello’nun otomobilinden kopan amortisörün saniyelerce pistte zıpladığı ve Massa’nın kafasına çarptığı açıklandı. Brezilyalı pilotun 275 kilometre hızla seyrederken bu çelik yaya çarptığı için direksiyon hakimiyetini kaybettiği ve 190 kilometre hızla lastik bariyerlere çarptığı bildirildi. Brawn-Mercedes takımının patronu Ross Brawn, çelik yayın Barrichello’nun otomobilinden nasıl koptuğunu anlayamadıklarını, daha önce böyle bir şeyle karşılaşmadıklarını açıkladı.

Hamile eşi geldi

Kaza hakkındaki soruşturmanın Uluslararası Motorsporları Federasyonu ve Brawn GP takımı yardımıyla sürdürüleceği belirtilirken, iki pilotun bir yakını, Massa’nın daha önce Ferrari’de Alman Michael Schumacher’le yarışan Barrichello’nun yerini aldığını, bir araştırma gerekebileceğini söyledi. Barrichello, yakın arkadaşı Massa’yı kaza gecesi hastanede ziyaret ederken, Ferrari pilotunun babası, annesi ve hamile olan eşi ise dün Brezilya’dan Macaristan’a geldi.

Haberin Devamı

Kask yayın şiddetini azalttı

MASSA’nın karbon-fiber kaskı, Barrichello’nun aracının otomobilinin amortisöründen ayrılan yayın Brezilyalı pilotun kafasına çarpma şiddetini büyük ölçüde emse de yara almasını engelleyemedi. Bu kaza 1994’te Imola’da ölen Ayrton Senna’nın kazası sonrası kaskında meydana gelen tahribatı hatırlattı. O günden bu yana kasklarda büyük teknolojik gelişme yaşandı. Hem kasklar iki katı daha güçlü hale getirildi, hem de kokpit içi güvenliği artırıldı. Pilotlar kazalarda, yüksek G-kuvveti sonucu yaralanmaları önlemek için kafalarını koruyucu kask yanında boyunları için de bir aparat kullanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!