Fatih İşbecer'den zehir zemberek rapor

Güncelleme Tarihi:

Fatih İşbecerden zehir zemberek rapor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2016 17:28

Geçtiğimiz günlerde istifa eden Galatasaray'ın eski genel sekreteri Fatih İşbecer, sarı kırmızılı kulüp hakkında hazırladığı raporda zehir zemberek ifadeler kullandı. İşbecer, kulüp üyelerine gönderdiği raporda futbol takımının disiplinsiz olduğunu savundu ve ücret politikasının acilen değiştirilmesi gerektiğini savundu.

Haberin Devamı

Galatasaray'da, başkan Dursun Özbek ile düştüğü görüş ayrılıkları nedeniyle istifa eden eski yönetici Fatih İşbecer, görevi bırakmadan önce kulüp hakkında hazırladığı raporu kamuoyuna açıkladı.

Futbol takımının maliyetinin yıllık 70 milyon Euro'yu aştığını vurgulayan İşbecer, bu rakaman 45 milyon Euro seviyesine çekilmesi gerektiğini ifade etti. Bir yıl Avrupa kupalarına katılamama cezasının kulübü yaklaşık 100 milyon TL zarara soktuğunu vurgulayan İşbecer, "Mevcut maliyette bir Türk takımının gelir-gider dengesini sağlamak için her sene Süper Lig'de şampiyon olup, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde galibiyetler alması gerekmektedir. Oysa biz son 6 yılda 3 kere şampiyon olabildik" dedi.

Fatih İşbecer'in raporunda öne çıkan tespitler şöyle:

BEKLENENİ VEREMEYENLER HEMEN GÖNDERİLMELİ
- Geçtiğimiz sezonlarda fiyat/performans olarak arzu edilen verim alınamayan futbolcularla yollarımız mutlaka ayrılmalıdır. Burada da Futbolcu verimini ölçmek için bilimsel metodlar uygulanmalı, maç başı istatistiklerle birlikte (örneğin Süper ligde ikili mücadeleye en az giren takımız - “number of duels”) kendisiyle çalışan teknik ekipten raporlar alınmalıdır, bu iki kritere göre kadrodan gönderilecek futbolcuların listesi acilen çıkarılmalıdır. Kulübün menfaati herşeyin önünde tutularak karar verilmelidir duygusal hareket edilmemelidir.

Haberin Devamı

GARANTİ ÜCRET POLİTİKASINA SON VERİLMELİ
- Galatasaray’ın garanti ücret politikası başarılı olmayı ve performans artırmayı teşvik etmemektedir. Barcelona gibi bazı kulüplerde uygulanan garanti paranın düşük başarıda %80’i, başarı durumunda %120’sinin ödenmesi modeli kulübümüzde devreye alınabilir.

6. OLDUĞUMUZ SEZON BİLE 10 MİLYON EURO!
- Maç başı ücretler ve prim sistemi de başarıyı ve mücadeleyi teşvik etmemektedir. Ligi 6.’lıkla bitirebildiğimiz bu sene dahi 10 milyon Euro seviyesinde maç başı bedeli ve ciddi puan primi ödemek durumunda kalıyoruz. Halbuki bu şekilde başarısız geçen bir sezonda hemen hemen başarılı bir sezona denk prim ve maç başı ödemesi yapılmaması icap eder.

Haberin Devamı

- Sezon hazırlıklarına çıkacak A takımı kadrosu 29 kişinin altında tutulmalıdır.

FUTBOL TAKIMI BÜTÇESİ 45 MİLYON EURO'NUN ALTINA İNMELİ
- Futbol takımı bütçesi maç başı ücretlerle birlikte 45 milyon Euro’nun altına indirilmelidir. Önümüzdeki 3 sezonda da gelirlerde büyük bir artış yaşanmazsa bu seviyelerde kalması gerekmektedir. 45 milyon Euro ülkemizde sporculara ve kulüplere tanınan vergi avantajları nedeni ile Avrupalı takımların 85–95 milyon Euro’luk bütçelerine denk bir bütçedir. Dolayısı ile bu rakamlarla Türkiye liginde açık ara başarı sağlanıp Avrupa’da da başarı sağlanabilir, sağlanmalıdır.

MAAŞ ORTALAMASI 1.5 MİLYON EURO OLMALI
- İlk 18’de banko oynayan futbolcuların yıllık maaş ortalamasının 1.5 milyon Eurolar seviyesine indirilmesi gerekmektedir. Sneijder, Muslera, Selçuk, Podolski gibi yıldız oyuncular yüksek maaş almaya devam edebilirler ancak onların iskeleti etrafında kurulacak takımın maaş ortalamasının daha düşük olması lazım. Türkiye’de yıllık net 1.5 milyon Euro maaşın Avrupa’daki karşılığı yıllık 3 milyon (Brüt) civarı ücrete denk gelmektedir.

Haberin Devamı

MİNİMUM BEŞ TRANSFER YAPILMALI
- Oyuncu monteleri özellikle orta sahaya iki takviye (Defansif ve Ofansif), stoper, sağ bek ve forvet mevkilerinde olmalıdır. (Minimum beş takviye gerekmektedir.) Ara transfer için hazırladığımız raporlarda tespit ettiğimiz Sebastien Haller, Bartosz Kapustka (ya da Carole gibi Famara Diedheou) gibi isimlerin alınabilmeleri durumunda Galatasaray’ı ligde de çok daha yukarılarda görebilir ve muhtemelen Avrupa’da da Lazio’yu rahatlıkla geçerdik.

- Bu beş takviyeye (oyuncu başına ortalama) ortalamada (toplam bonservis bedeli / toplam kontrat süresi) + yıllık garanti ücret = 2 milyon Euro’dan fazla verilmemelidir.

GEÇEN YAZ TRANSFERLER HATALI YAPILDI
- Geçen yaz sezonu teknik heyet ve transfer heyetinin bilimsel metodlardan çok uzak bir kadro mühendisliğine soyunması, oyun sistemi ve mevkilere uygun eklemeleri takıma yapmaması takımın çok erken bir dönemde yarıştan kopup Şampiyonlar Ligi’ne de havlu atmasına sebep olmuştur.

Haberin Devamı

- Geçen sezon kampındaki disiplinsiz hazırlık dönemi ve yeterli kondisyon yüklemesi yapılamaması sezon içerisinde 15’in üzerinde basit sakatlık yaşamamıza neden oldu. Her kulvardaki yarışımızda en büyük darbeyi sakatlıklardan yedik. Zayıf kadro mühendisliği dolayısıyla da mevkisinden farklı yerde oynayan futbolculardan kurulu bir takımla sahaya çıktık.

AZ MAÇ OYNAMAK BİZİM İÇİN AVANTAJ
- Yaklaşık 25-30 gün sonra yeni sezon hazırlıklarına başlıyoruz, bunun planlamasına şimdiden başlanması lazım. Galatasaray gelecek sezon Süper Kupa ve Ziraat dahil toplam maksimum 47 maç oynayacaktır. Bu son derece az bir maç sayısına tekabül etmektedir ve bunu avantaja çevirebiliriz (Örnek vermek gerekirse Fenerbahçe 2015-2016 sezonunda 60 resmi maç oynamıştır).

Haberin Devamı

EĞER FATİH TERİM İLE ANLAŞILACAKSA...
- Fatih Terim’in EURO’da başarılı olması sezon hazırlık kampında gecikme ihtimalini de beraberinde getirmektedir, eğer hocayla anlaşılacaksa bunun 10 gün içerisinde açıklanması ve kamp programlarını etkilemeyecek şekilde organize edilmesi gerekmektedir.

RIEKERINK'E YILDA EN FAZLA 600 BİN EURO
- Fatih Terim ile tüm kriterlerde anlaşma sağlanamazsa ve yukardaki şartlarda el sıkışılmazsa, alternatif olarak Avrupa’nın en başarılı top 15 hocasından birini getirmeyeceksek eğer (Avrupa yasağımız nedeni ile düşük bir ihtimal) mevcut hocamız Jan Olde Riekerink ile yeni sezona devam edilmelidir. Riekerink ile yıllık maaş olarak 0,5 – 0,6 milyon Euro (Hamza Hamzaoğlu dörtte biri düzeyinde) bedelle anlaşılabilir. Ayrıca Kupa ve şampiyonluk primleriyle kendisi motive edilebilir.

FUTBOL TAKIMI DİSİPLİNSİZ
Galatasaray futbol takımı disiplinsiz bir hale gelmiştir. Disiplin yönetmeliği hiç işletilmemiştir. Özellikle pozisyon gereği olmayan kartlar nedeni ile takımımız zarar görmüş ancak bunların hiçbiri için tanımlı disiplin cezaları işletilmemiştir. Disiplin yönetmeliği 2016–2017 sezonunda tavizsiz biçimde mutlaka uygulanmalıdır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!