F1’de 7 puan farklık DEJAVU

Güncelleme Tarihi:

F1’de 7 puan farklık DEJAVU
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2008 00:00

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda dejavu yaşanıyor gibi. Geçtiğimiz sezonun bir tekrarı gibi pilotlar samba diyarı Brezilya’da yine 7 puanlık bir farkla son sözlerini söyleyecek. Çin Grand Prix’sini kazanan McLaren Mercedes pilotu Lewis Hamilton için herhalde bu durum tam bir kabus ortamı yaratıyordur.

Geçtiğimiz sezon son yarışa Kimi Raikkonen’in 7 puan önünde lider olarak giren Hamilton bu kez en yakın takipçisi Felipe Massa’nın 7 puan önünde Brezilya Grand Prix’sine gidiyor. Geçtiğimiz sezonun bir kopyası gibi finişe giren ve Brezilya Grand Prix’sinde şampiyonun adının koyulacağı Formula 1’de bakalım F1’in ilk siyahi pilotu Hamilton geçtiğimiz yıl yaşadıklarının önüne geçip psikolojisini kontrol edebilecek mi? Ya da son yarışa sürpriz bekleyerek giden Ferrari pilotu Felipe Massa tıpkı takım arkadaşı Kimi Raikkonen gibi tarihe adını bir mucizeye imza atarak şampiyon olarak kazıyabilecek mi?

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda artık son dönemece girildi. 18 yarışlık sezon 2 Kasım’da düzenlenecek olan Brezilya Grand Prix’si ile sona erecek. Samba diyarı Brezilya böylelikle iki yıl arka arkaya sezonun en önemli yarışı olma özelliğini korumuş olacak. Ancak bu son iki sezonun çok ayrı bir önemi daha var. Son iki sezona bakıldığında pilot isimlerinden birisi farklı olsa bile ortaya çıkan senaryonun hemen hemen aynı olduğu görülüyor. Tıpkı bir dejavu gibi iki sezonda şampiyonluk mücadelesi veren Formula 1’in ilk siyahi ismi İngiliz Lewis Hamilton 7 puanlık bir farkla şampiyonluğun en önemli favorisi olarak Brezilya’ya gidiyor. Geçtiğimiz sezonda da Pilotlar Şampiyonası’nda üçüncü durumda olan ve aralarında 7 puanlık bir farkın olduğu Kimi Raikkonen önünde de Hamilton böylesine önemli bir avantaja sahipti. Ancak damalı bayrak sallandığında gülen isim Ferrari pilotu Kimi Raikkonen olmuştu.

HAMİLTON İÇİN PSİKOLOJİK TEST

İngiliz pilot McLaren Mercedes Takımı ile parladı. Hatta daha uzun süre parlamaya devam edecek gibi görünüyor. Fakat iki sezon üst üste yaşamak zorunda kaldığı bu büyük heyecan onun Formula 1 kariyerinde çok önemli bir rol oynayabilir. Geçtiğimiz sezon olduğu gibi bu sezonda da şampiyonluk kupasını hava kaldıramaması durumunda Hamilton’un zaten buna müsait olan psikolojisinin çökebileceği düşünülüyor. Fernando Alonso ile yaşadığı gerginliklerin ardından çelik gibi olmasının beklendiği sinirlerinin buna müsait olmadığı açıkça ortaya çıkan Hamilton’un Japonya Grand Prix’sinde de yaptıkları ile psikolojik testlerden geçemeyeceğini ortaya koydu. Bu yarışta agresif bir sürüş stili sergileyen ve daha startta bütün şansını kaybeden Hamilton belki de bu olayı yaşamasa Japonya’dan istediği puanları alacak ve Brezilyaya belki de şampiyon olarak gidecekti. Elbette Japonya yarışında puan alamamasında
/images/100/0x0/55eb24f2f018fbb8f8ae21ea
Massa’nın ona kasıtlı bir şekilde çarpmasının ve bu yönde ceza almış olmasının bile etkisi var ama psikolojik açıdan Hamilton’un bu tip bir olayın içinde olmaması gerektiğini düşünenlerin sayısı da çok fazla. Start sonrasında yaşanan bu olayın ardından Massa yarışı iki puanla kapatırken, Hamilton ise puan alamamıştı. Eğer Hamilton bu yarıştan dört puan çıkarmış olsa Brezilya’ya 11 puan farkla ve şampiyon olarak gidiyor olacaktı.

MCLAREN ÇİN’DE TOPARLANDI

Çin Grand Prix’si öncesinde gözler yine Lewis Hamilton’un üzerindeydi. Bu yarışta da acemilik yapması an meselesi olarak görülen pilot yaptığı açıklamalarda böyle bir durumun kesinlikle yaşanmayacağını söylüyordu. Antrenman turları ile birlikte bu açıklamalarının bu kez doğru olduğunu ispatlarcasına en iyi zamanları yapmaya başlayan Hamilton sıralama turlarında da şov yaptı. Yarışa ilk sırada başlayan McLaren Mercedes pilotu yarış boyunca da agresiflikten uzak ve çok rahat bir yarış çıkardı. Kariyerinin en kolay galibiyetlerinden birine ve disiplininden hiçbir ödün vermeyerek ulaşan Hamilton bu yarışta takımının yüzünü de güldürdü. 10 puan alarak yarışı tamamlayan Hamilton, Çin Grand Prix’sinde McLaren Mercedes Takımı adına zafer kazanan ilk isim oldu. 23 yaşındaki pilot Japonya Grand Prix’sinde bir rekor daha kırmak istiyor. 24 yaşında şampiyon olarak F1’in en genç şampiyon olan pilotu unvanının sahibi olan Fernando Alonso’nun bu rekoru yine çok büyük bir sürpriz olmadığı taktirde 23 yaşındaki Lewis Hamilton’un eline geçecek gibi görünüyor.

MASSA PUSUDA BEKLİYOR

Brezilyalı pilot kendi evinde pusuya yatacak gibi görünüyor. Kendi seyircisi önünde yarışıyor olmak gibi çok önemli bir avantaja sahip olacak olsa bile önündeki 7 puanlık fark onu kara kara düşündürüyor olmalı. Pilotların sergileyeceği performanstan çok takımların uygulayacağı stratejilerin önemi olacak olan Massa’ya bu yarışta birinci olması bile yetmeyecek. Çünkü o yarışı kazansa bile Hamilton’un sadece dört puan alması ona fazlasıyla yetecek. Bu nedenle elbette çok önemli olsa bile pilotların sergileyeceği performans biraz takım planlarının gölgesinde kalacak gibi görünüyor. Son yarışta şampiyonluk gibi bir ümitlerini bulunmayan takımın ikinci pilotlarına da çok önemli bir rol düşecek. Şampiyon olmak için start alacak olan takım arkadaşlarına avantaj sağlayabilmek için ellerinden gelen en iyi performansı göstermek zorunda olan Kimi Raikkonen ve Heikki Kovalainen takımları tarafından kendilerine biçilen rolü oynamak üzere bu yarışta start alacak. Çin Grand Prix’sinde de ikinci sırada bulunan Kimi Raikkonen’in bu sıradaki yerini nasıl ustaca Felipe Massa’ya devrettiğini gördükten sonra son yarışta uygulanacak takım stratejilerinin önemi bir kat daha artmış oluyor.

Kubica’nın şansı kalmadı

BMW Sauber pilotu Robert Kubica bu yarış öncesinde çok önemli bir avantaj yakalamıştı. Japonya’da ikinci olmasının ardından kendisini bir anda şampiyonluk mücadelesine ortak olmuş bir şekilde bulan Kubica’nın hevesi Çin yarışının ardından kursağında kaldı. Sıralama turlarında çok kötü bir performans sergileyen Kubica, yaptığı açıklamada da artık bir şansının kalmadığını söylüyordu. Robert Kubica Çin Grand Prix’sini altıncı olarak üç puan alıp tamamlamış olsa bile şampiyonluk şansını kaybetti. Kubica bu yarışta sezon boyunca gösterdiği atak performansı sergileyebilmiş olsaydı şampiyonluk şansını Brezilya yarışına taşıyarak gerçekten de çok önemli bir işi başarmış olacaktı.

Markalarda son yarışta Ferrari avantajlı

Son yarış öncesinde Markalar Şampiyonası’nda ise Ferrari’nin çok önemli bir avantajı olduğu görülüyor. McLaren Mercedes Takımı ile arasındaki puan farkını 11’e yükselten Ferrari Takımı büyük bir aksilik olmadığı taktirde unvanını koruyacak gibi görünüyor. BMW Sauber Takımı’nın ise şampiyonluk şansı olmasa bile ikincilik sırasını ele geçirebilmek için halen önemli bir iddiası bulunuyor. İkinci sırada bulunan McLaren Mercedes ile BMW Sauber arasında sadece 10 puanlık bir fark bulunuyor. Bu üç takım arasında son yarışta Markalar Şampiyonluğu ve klasmanda sıra yükselmek adına da önemli bir savaş yaşanması bekleniyor.

ALONSO HAYATA BAĞLANDI

İki yıl arka arkaya şampiyon olmasının ardından ortadan kaybolan ve adı unutulmak üzere olan Fernando Alonso arka arkaya iki yarış kazanarak çok önemli bir iş yapmış oldu. Singapur Grand Prix’sinin ardından Japonya Grand Prix’sini de ilk sırada tamamlayan Fernando Alonso, Renault’nun yeniden kazanan bir takım olduğunu da göstermiş oldu. Elde ettiği bu zaferlerle Pilotlar Şampiyonası’nda altıncılığa kadar tırmanan Fernando Alonso, Çin Grand Prix’sinden de dördüncülükle ayrıldı. Fernando Alonso’nun elde ettiği bu zaferler Markalar Şampiyonası’nda da Renault Takımı’nın Toyota’nın önünde sezonu dördüncü sırada tamamlamayı garantilemesi anlamına geliyor. Fernando Alonso’nun önümüzdeki sezon ne yapacağı hakkındaki kararını verdiğini ve bunu açıklamak için Brezilyayı beklediğini de hatırlatmamız gerekiyor. Alonso her zaman kazanan bir takım olmaması durumunda Renault da kalmayacağını hatırlatıyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!