Evrenin en uzağındaki yıldız patlaması gözlemlendi

Güncelleme Tarihi:

Evrenin en uzağındaki yıldız patlaması gözlemlendi
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2006 00:00

Astronomlar on üç milyar ışık yılı uzaklıktaki bir yıldız patlamasının gamma ışını flaşını ölçtüler. Daha önce evrenin bu kadar uzağındaki bir olay incelenmemişti. Uluslararası bir astronomi ekibi tarafından gözlemlenen kozmik patlamanın sinyalleri, yaklaşık olarak 12,8 milyar önce meydana gelmiş.

Patlamanın meydana geldiği dönemde evren henüz 900 milyon yıl yaşındaydı. Patlamanın meydana geldiği bölge, ışının dünyaya ulaşması için 12,8 milyar yıllık bir yol katetmesi gerekiyordu. Astronomlar yeni ölçümler sayesinde evrenin ilk dönemleri hakkında yeni bilgiler edinebilmeyi umuyorlar.

Patlama sırasında meydana gelen gamma ışını flaşı, birkaç saniye ila birkaç dakika arası muazzam miktarda enerji yüklü gamma ışını yansımakta uzaya. Ancak flaşın kesin nedenleri henüz bilinmemekte.

Palermo Ulusal Astrofizik Enstitüsü’nde Giancarlo Cusumano yönetiminde çalışan ekip, gamma ışını flaşının Süpernova’daki ağır yıldızların patlamasıyla ilişkili olduğunu tahmin ediyorlar. Flaş, bu tür gözlemler için özel olarak geliştirilen "Swift" uydusuyla gözlemlenmiş.

North Carolina Üniversitesi’nden Daniel Reichart ve Tokyo Teknoloji Enstitüsü’nden Nobuyuki Kawai, daha sonra çok sayıda teleskopla ışının korlaşmasını ve mesafesini ölçmüşler.

Gözlemlerden anlaşıldığı üzere evrenin ilk dönemlerindeki yıldız patlamaları, daha sonraki dönemlerdeki gibi aynı şekilde gerçekleşmekte.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!