Evrendeki kozmik oburlar kızılötesi teleskopla gözlemlendi

Güncelleme Tarihi:

Evrendeki kozmik oburlar kızılötesi teleskopla gözlemlendi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2005 01:07

Kara deliklerin birçoğu kozmik yemeklerini gizli kapılar arkasında mideye indirmişler. Astronomlar bu olayı Spitzer teleskopuyla izlediler.

Spitzer teleskopu keskin enfraruj gözleriyle galaktik toz duvarlarının içine baktı. Hedef, obur kara delik ve kuasarların nelerden oluştuğunu bulmaktı. "Daha önceki röntgen ışını araştırmalarıyla da gizli kuasarların bulunabileceğini tahmin ettiysek de bunları bulmak mümkün olmamıştı" diyor Oxford Üniversitesi’nden Alejo Marth’nez-Sansigre.

Kuasarlar, etraflarında gaz ve tozdan oluşan dev halkaların bulunduğu çok büyük kara deliklerdir ve varlıklarını çok uzaktaki galaksilerin merkezinde sürdürürler. Bir yılda bin yıldızın kütlesine eşit maddeyi silip süpüren kuasarların kara delikleri, madde yutarken parladıkları için, kuasarlar evrenin en parlak cisimleridir.

Astronomlar yıllardır evrende ne kadar çok kozmik devin bulunduğu konusunda kafa patlatıyorlardı. Evrendeki kuasar sayısını hesaplamaya izin veren standart yöntemlerden biri kozmik röntgen ışınlarını ölçmektir.

Sayı tutmuyordu

Röntgen ışınlarının arka plan enerjisini ölçerek, kuasarların tahmini sayısını bulmak mümkündü. Ne var ki bu hesaplar daha önce röntgen ışınları ve görünebilir ışıkla izlenen kuasarların sayısıyla örtüşmüyordu.

Astronomlar bu yüzden birçok kuasarın gaz ve tozun arkasında gizlendiğini tahmin ediyorlardı. İşte Spitzer teleskopu enfraruj ışınla yaptığı araştırmalar sayesinde kayıp kuasarların iki tipini de bulmuş görünüyor.

Röntgen ışınından farklı olarak kızılötesi ışın, gaz ve tozdan geçebiliyor. Araştırmacılar bu sayede gökyüzünün dar bir şeridinde 21 kuasar saptadılar.

Bu cisimlerin her biri New Mexico’daki National Radio Astronomy Observatory’s Veril Large Array röntgen teleskopu ve İspanya Physics ve Astronomy Research Council’s William Herschel teleskopları tarafından da kuasar olarak kabul edildi. Dar bir şerit üzerindeki 21 kuasara göre gökyüzünün diğer bölgelerindeki kuasarlar hesaplandığında olağanüstü bir sayı elde edilmekte. Bu da dev kara deliklerin tahmin edildiği gibi tozun arkasında gizli olduğu anlamına geliyor.

Bulgu astronomlara, kuasarların evrenin hangi bölgesinde oluştuğunu gösteren bir tablonun oluşturulmasına izin verecek. 21 kuasardan on tanesinin çok büyük eliptik galaksilerde bulunduğu tahmin edilmekte. Diğerlerinin ise henüz yıldız doğurmakta olan tozlu galaksilerde gizlendikleri sanılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!