Eskişehir'de dağ bisikleti şöleni

Güncelleme Tarihi:

Eskişehirde dağ bisikleti şöleni
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2012 10:54

Eskişehir, Kütahya ve Afyonkarahisar valiliklerince oluşturulan Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği'nin (FRİGKÜM), Frig Vadilerinin tanıtılması amacıyla düzenlediği “Frig Vadileri Dağ Bisikleti Turizm Kupası Yarışı”, 16-17 Haziran'da yapılacak.

Eskişehir Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, çeşitli illerden gelecek sporcuların katılacağı yarış, erkekler ve kızlar kategorilerinde gerçekleştirilecek.

Kütahya'nın Ovacık köyü İnlice Mahallesi'nden başlayacak yarış, Alanlı Mahallesi, Döğer beldesi, Bayramaliler, Demirli, Yılantaş, Köhnüş Vadisi, Ayazini Metropol, Avdalar Kalesi, Peri Bacaları, Gökbahçe, Kümbet, Oynaş ve Yapıldak güzergahı takip edilerek Eskişehir Yazılıkaya'da son bulacak.

Kategorilerde ilk üçe girecek sporculara sırasıyla 4 bin lira, 2 bin 500 lira, 1500 lira para ödülleri verilecek. En genç ve en yaşlı sporcular da 1000'er lirayla ödüllendirilecek.

Eskişehir, Kütahya ve Afyonkarahisar il sınırlarında yer alan 84 kilometrelik güzergahtaki yarışın ödül töreni, bitiş noktası olan Yazılıkaya'da düzenlenecek.

Frig Vadileri

Çeşitli kaynaklarda yer verilen bilgilere göre, MÖ 900-600 yıllarında Frigler, daha sonra Romalılar tarafından kullanılan bölgede Frig egemenliği, MÖ 676'da Kafkasya üzerinden Anadolu'ya giren Kimmerler'in, Frigya Kralı 3'üncü Midas'ı yenerek Kütahya ve çevresini ele geçirmesiyle sona erdi.

Eski çağlardan bu yana çeşitli kavimlere evsahipliği yapan Frig Vadilerinde, Frigler'in ana tanrıçası Kybele'ye adanmış açık hava tapınakları ve savunma amaçlı yapılar dikkati çekiyor. Roma döneminde kayaların oyulmasıyla meydana getirilen barınaklar, mezar odaları, ağıl ve ahır olarak kullanılan mekanlar ile sarnıç, ambar, kilise ve şapeller de ilgi gören yapılar arasında yer alıyor.

Eskişehir, Kütahya ve Afyonkarahisar il sınırlarındaki Frig Vadilerinde, Kapadokya'daki peri bacası oluşumlarının benzerlerine de rastlanıyor.

Frig Vadilerinde belirlenen bazı alanlar, önceki yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca arkeolojik ve doğal sit alanı olarak tescil ve ilan edilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!