Eski ilaç omuriliği iyileştirdi

Güncelleme Tarihi:

Eski ilaç omuriliği iyileştirdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2004 02:20

Omurilik zedelenmelerini iyileştirmenin önündeki en önemli engellerden biri aşılıyor.

Hayvanlar üzerinde başarılı sonuçlar veren tedavi, omurilikte hasar gören nöronların yeniden gelişmesini engeleyen kimyasal sinyalleri etkisizleştirmeyi hedefliyor.

Omurilik zedelenmeleri sonrasında felç olan hastalar arasında iyileşenlerin sayısı çok çok az. Bunun nedeni, omurilikteki sinir gelişiminin engellenmesi. Omurilikte bu iyileşmeyi engelleyen bir inhibitör faktör keşfedildi. Böylece, felçli hastalar için tedavi umutları yeşerdi.

Bu reseptörü veya nöronlar içinde neden olduğu değişiklikleri bloke etmenin işe yarayabileceği olasılığı gündeme geldi. Yapılan son araştırma da bunu gösteriyor.

City Üniversitesi'nden Marie Filibin başkanlığındaki bir ekip, cAMP denilen molekülün düzeyinin arttırılmasıyla, iyileşmeyi engelleyen faktörlerin etkisi önlendiğini gördü. Şu anda cAMP seviyesini arttıran rolipram adlı bir ilaç zaten piyasada bulunuyor.

Filibin’in ekibi, omurilik zedelenmesi bulunan farelere rolipram verdi. 20 fareden oluşan bir gruptaki hayvanların boyun bölgelerindeki hasarın yalnızca bir tarafı iyileşti. 2 hafta sonra, 10 fareye 2 hafta daha ilaç verildi. Tedavi sonunda, rolipram grubundaki farelerin yüzde 70’i, vücutlarının hasarlı tarafındaki ön ayaklarıyla ileriye uzanabiliyorlardı. Plasebo verilen hayvanlarınsa sadece yüzde 20’sinde düzelme görüldü.

Filibin, geçen ay düzenlenen bir konferansta, bu sonuçlara göre zedelenmenin ardından nöron içindeki cAMP düzeyinin arttırılmasıyla iyileşmenin hızlandığını söyledi.

Aslında bir antidepresan olarak onaylanan cAMP, kimi hastalarda mide bulantısı ve kusmaya neden olduğu gerekçesiyle toplatılmıştı. Ancak ilacın, omurilik zedelenmelerinin tedavisinde olduğu gibi kandan enjekte edilmesi halinde bu yan etkilere rastlanılmıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!