Erzurum'da körling takımı Ayzen birinci ligde

Güncelleme Tarihi:

Erzurumda körling takımı Ayzen birinci ligde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2013 13:53

Körling takımı Ayzen, başarısını birinci lige taşıyor.

Haberin Devamı

 Buz satrancı olarak bilinen körlingde amaç, buz üstünde kaydırılan diskleri ev hedeflere en yakın şekilde konumlandırmak.

10 Temmuz 2013, Erzurum - Erzurum'daki “körling” takımı, başarıya doymuyor. Daha önce futbol, kayak ve cirit gibi spor dallarında başarılı performanslar ortaya koyan körling takımı Ayzen, bu sene Türkiye Körling 1. Ligi’ne yükselerek, başarısını bir kez daha kanıtladı.

Geçmişi 16. yüzyıl İskoçya'sına kadar uzanan ve her yaşta yapılabilen körling, buz pisti üzerinde oynanan olimpik bir takım oyunu. Bu oyunda oyuncular üzerlerinde tutacak halkası olan ve buz üstünde kaydırdıkları diskleri "ev" denilen hedeflere en yakın konuma ulaştırmaya çalışıyor. Hedefe diğer takımdan daha fazla yaklaşan takım oyunu kazanıyor. Stratejiler geliştirilmesini zorunlu kılan oyun bu özelliği ile buz satrancı diye nitelendiriliyor.
Erzurum’da bulunan Ayzen takımı, çalışmalarını Türkiye’nin uluslararası standartlara sahip tek pisti olan Erzurum Curling Area’da sürdürdü. Haftada 3 akşam çalışan Körling takımı çalışmalarının meyvelerini birinci lige yükselerek topluyor.

Takım Kaptanı Vahdet Alaaddinoğlu, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Kasım 2012’de körling çalışmalarımıza başladık. Ayzentakımı olarak haftada 3 akşam 8 sporcuyla antrenmanlarımızı gerçekleştirdik. Geçirdiğimiz 2. Lig maçlarının ve finallerin sonucunda 1. Lig’e yükselmenin gururunu yaşıyoruz. Bir yandan spor yapıp form tutarken, diğer yandan günlük yaşamın stresini de buzun üstüne bırakmak istiyoruz. Gördük ki, bu konudaki istikrarımız ve takım ruhumuz bizi 1. Lig’e taşıdı. Başarımızı 1. Lig’de de sürdüreceğimize eminim. Körlingin yaygınlaşmasına ve sporcu sayısının artışına da katkıda bulunacağımıza inanıyoruz. Her yaştan insanın yapabildiği bu eğlenceli sporu herkese tavsiye ediyorum."

Körling nedir?
42 metre boyu, 4,3 metre eni olan buzdan bir pist (rink) üzerinde oynanan körlingde, buz üzerine disk şeklinde iç içe çizilmiş üç halka hedefi yani "ev"i oluşturur. Pistin iki ucunda olan 3,66 m çapındaki "ev"in; oyun hattından, yani "hog"dan uzaklığı 6,4 m, birbirlerinde uzaklığı 34,7 metredir. Puan, ev'in merkezine karşı takımdan daha yakına disk atarak kazanılır. Hassaslık seviyesi ve kazanmak için ortaya konan stratejik düşüncenin karmaşık yapısı nedeni ile körling "buz üzerinde satranç" olarak değerlendirilir.Körlinge dair en eski kayıt 1541 yılında İskoçya’da 4’er oyuncudan oluşan iki takımın mücadelesi olarak oynandığını göstermektedir. İlk kez 1924 Kış Olimpiyatları'nda bir olimpik spor olarak yer alan körling, 1998 Kış Olimpiyatları'ndan beri olimpiyatların resmi spor dallarından biridir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!