Erzik'in zaferi

Güncelleme Tarihi:

Erzikin zaferi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2002 01:38

FIFA Başkanı Blatter, ‘Türkiye-Japonya maçını Latin Amerikalı bir hakem yönetsin’ dedi. Ancak FİFA Hakem Komitesi Başkanı Şenes Erzik ağırlığını koydu ve Dünya’nın en iyi hakemi Collina'nın atanmasını sağladı.

EN İYİSİ O


Japonya - Türkiye maçını, ‘‘Nazar boncuğumuz’’, İtalyan hakem Pierluigi Collina yönetecek. Collina ismi, bütün Türkiye'de ve futbolcularımız arasında sevinçle karşılandı. ‘‘Dünyanın en iyi hakemi’’ unvanını son 3 yıldır kimseye kaptırmayan Collina'nın, bu hayati maça atanmasının perde arkasında, UEFA Asbaşkanı ve FİFA Hakem Komitesi Başkanı Şenes Erzik'in zaferi yatıyor.


48 MAÇIN ANALİZİ


FİFA Hakem Komisyonu önceki gün Japonya- Türkiye ve Güney Kore -İtalya maçlarının hakemlerini belirlemek için toplandı. Kupa’da oynanan toplam 48 maçın tüm analizleri yapılmış, ve dosyalar halinde komite üyelerinin önüne konulmuştu. Tüm dosyalar tek tek inceleniyor, isimler tek tek belirleniyor ve eleniyordu. Önce Japonya- Türkiye maçının hakemi belirlenecekti. Dosyalar açıldı.


FAULLERE BAKIN


Japonya oynadığı 3 maçta 77 faul yapmış ve ortalama her 15.4 faule 1 sarı kart görmüştü. Türkiye ise 3 maçta 55 faul yapmış ama her 5.4 faule 1 sarı kart görmüştü. Üstelik 2 oyuncusu da kırmızı kartlarla oyun dışı bırakılmıştı. Bu maçın kıran kırana geçeceği belliydi. Rakamlar, Kupa'da hakem hatalarından en çok zarar gören ülkelerin başında Türkiye ve İtalya'yı gösteriyordu.


BLATTER NE DEDİ?


FİFA Başkanı Blatter, Japonya- Türkiye maçı için Latin Amerikalı bir hakem önerdi. Gerekçesi de akla yatkındı. Türkiye bir Avrupa ülkesiydi ve bu maçı başka bir kıtadan hakem yönetmeliydi. Bu konu tartışmaya açıldı. Herkes söz alıyor, toplantı uzadıkça uzuyordu. Gazeteciler, televizyoncular içeriden çıkacak kararı bekliyorlar ancak toplantı bitmiyordu. İçeride kıran kırana bir tartışma yaşanıyordu.


3 SAAT 15 DAKİKA


Toplantı tam 3 saat 15 dakika daha fazla uzun sürmüştü. Blatter'in önerisi mantıklı bulunmuş ancak Japonya- Türkiye maçının da risk derecesi gözardı edilmemişti. Çünkü gerek Japonya, gerekse Türkiye, Kupa'nın en sert oynayan, en sinirli takımları olarak istatistiklere geçmişlerdi. Peki ama bu maçı kim yönetecekti?


SONUNDA ZAFER...


İşte burada Erzik devreye girdi ve ağırlığını ortaya koydu. Bu maça otoriter bir hakem gerekliydi. Ve bu hakem de, Avrupa'nın ve dünyanın 1 numaralı düdüğü Collina'ydı. Bu maçın üstesinden ancak o gelebilirdi. Sonunda komite bu teklifi kabul etti. Toplantı sonrası Collina ismi açıklanınca İtalyan gazeteciler bunu, ‘‘Erzik'in zaferi’’ diye yorumladılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!