En şanssız izleyici Türkler

Güncelleme Tarihi:

En şanssız izleyici Türkler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2010 00:00

Saat 22.00’de başlayan bir karşılaşma, 23.45’te bitecek. Yayın sözleşmesi gereği, görüntüler en erken TRT 1’de 00.45’te ekrana gelecek. Bu görüntüleri kaçıran futbolseverler, meraklarını gidermek için 12 saat beklemek zorunda.

FUTBOL Federasyonu’nun Süper Lig’de ilk hafta maç programını açıklamasından sonra tartışmalar alevlendi. Bazı karşılaşmaların saat 22.00’de başlayacak olması tepkilere yol açtı. 22.00’de başlayacak bir maç en erken 23.45’te biteceği için, ekran başındaki izleyiciler de sıkıntılı bir bekleyiş içerisine girecekler. Saat 23.45’te bitecek bir maç, yayın sözleşmesi gereği en erken 00.45’de ekrana gelecek. O da yalnızca TRT 1’de. Bu doğrultuda futbolseverler de bir gol izleyebilmek için saatlerce beklemek zorunda kalacaklar.

TRT 1’i kaçıranlar yandı

TRT 1’deki görüntüleri kaçıranların vay haline... Futbolseverler meraklarını gidermek için en az 12 saat beklemek zorunda. Çünkü anlaşma gereği, diğer kanallar, ancak TRT 1’den 12 saat sonra maç görüntülerini yayınlayabiliyor. Bu uygulama gereği günlük hayatta da çeşitli zorluklar yaşanacak. Televizyonlardaki futbol tartışma programları sabaha kadar sürecek. Bu yayınları izlemek isteyen futbolseverler uykusuz bir gece geçirecek. Özellikle çocuklar için çok daha zararlı ve sakıncalı bir tablo oluşacak.

Saat 23.00’ü geçirmiyorlar

ALMANYA ve İngiltere’de de gece maçları var. Ancak, futbolseverler golleri izlemek için gece yarısını beklemek zoruda kalmıyor. Bundesliga’da ilk maç cuma günü 20.30’da. Cumartesi günü 5 maç 15.30’da, 1 maç da 18.30’da başlıyor. Pazar günü ise bir maç 15.30’da start alıyor. Haftanın son maçı da 17.30’da.
/images/100/0x0/55ea49d4f018fbb8f87631fa
Yayıncı kuruluş maçın bitiminden 45 dakika sonra görüntüleri veriyor. Diğer kanallar 3 dakikayı geçmeyen maç görüntülerini yayınlama hakkında sahip. İngiltere Premier Lig’de maçlar 12.45, 15.00, 17.30, 16.00 gibi çeşitli saatlerde başlıyor. En geç maç saat 20.00’de. Görüntülü maç yorumları, 22.00’deki bültenin hemen ardından veriliyor.

Sıcağı görünce bayılıyor

KISA süre öncesine kadar F.Bahçe’nin transfer gündeminde yer alan Bafetimi Gomis’in yakasını bırakmayan bir hastalığı var. ‘Vazovagal Senkop’ adlı hastalık yüzünden Fransız golcü, sıcağı ve nemi görünce bayılıyor. O.Lyon’lu futbolcu önceki gün Monaco ile oynadıkları sezonun ilk maçında yine sahanın ortasında yığılıp kaldı, kısa süre sonra kalkıp gülerek oyuna devam etti.

Federasyon Cephesi
Ufuk ÖZERTEN
(Futbol Federasyonu Profesyonel Kurul Başkanı)

En mükemmelini yapıyoruz
SICAKLIKTAN dolayı 2-3 senedir bazı maçları 21.45’te başlatıyoruz. 100 senedir gelmeyen bir sıcaklıkla karşıyayız. Artı Ramazan ve sıcaklar aynı anda biraraya geldi. Bunun üstüne Futbol Federasyonu en büyük yayın ihalesini yaptı. Yayın kuruluşunun da yayın akışını düşünmek zorundayız. Artı 4 takımımız birden Avrupa kupası maçları oynuyor. Avrupa kupası maçlarının da 22.05’te oynandığını unutmayalım. Yapılan yayın programı işbilmezlik değil, bence teşekkür beklenin bir çalışmadır. Hem kulüplerimizi memnun etmeye çalışıyoruz, hem yayıncıyı. İsteyenle istediği yerde tartışabilirim. En mükemmelini yapmaya çalışıyoruz.

Erman TOROĞLU
Federasyon yayıncıya teslim olmuş

YAYINCI kuruluş futbola çok para yatırdı, haliyle karşılığını alması lazım. Buna kimsenin itirazı olamaz. Ama futbolun da halka inmesi lazım, yayılması lazım, özellikle bunu çocuklara sevdirmek lazım. Bu görev, Futbol Federasyonu’nundur. Federasyon maç saatlerinde sıcağı, Ramazanı bahane edebilir. Ama bu ilk hafta programı, tamamen yayıncı kuruluşa veya birkaç takıma teslim olmuş bir program. Futbol Federasyonu’nun asli görevi, futbolu ülke genelinde sevdirmek ve yaydırmaktır. Yayıncıya teslim olmak değil. Farkında değiller, ayaklarına kurşun sıkıyorlar.

Futbolu katlederler

Bu zihniyetle giderlerse futbolu katlederler. Rahmetli Hasan Doğan ile bunları çok konuşur, tartışırdık. Çok görüşte onunla aynı fikirdeydik. Ama şimdi bakıyorum, 3 dakikalık özet görüntüleri bile dört gün sürecek maçların bitiminden 24 saat sonra verecekler. Yani cuma, cumartesi, pazar, pazartesi maçları oynanacak, sonra lütfedecekler, özet görüntüleri salı günü, pazartesi maçından 24 saat sonra verecekler. Üç dakikalık görüntüleri, salı günü gece saat 23.00’ten sonra alacaksınız. Ölme eşeğim ölme, yonca biçeriz.

Not: Benim bildiğim kadarıyla Türkiye’de bir Rekabet Kurumu var. Bunlar ne iş yaparlar, merak ediyorum. Yer içer yatarlar mı, yoksa araştırıp gerekli kararı vatandaşın yararına alırlar mı? Rekabetten korkanlar bir gün her şeylerini kaybederler. Korkmayacaksın arkadaş. Bunları yayıncı kuruluşta çalışırken de söylüyordum, şimdi de.

NE DEDiLER?

Kulüp Temsilcileri

Avni KAVLAK
(Ankaragücü Basın Sözcüsü)

Denge sağlanmamış
MAÇI yerinden izlemek için stada gidenlerin belli bir saatten sonra eve dönüşü elbette zor olacak. Aynı şekilde televizyon başında tüm maçların görüntülerini izlemek isteyenler de geç saatlere kadar beklemek zorunda kalacak. Özellikle ertesi gün mesai başlıyorsa bu durum daha da büyük sorun çıkaracak. Ancak, Türkiye son dönemde görülmemiş bir sıcaklık yaşıyor. Bazı maçların 19.30’da, bazılarının 22.00’de başlaması ise programın naklen yayına göre yapıldığını işaret ediyor. Bu konuda denge sağlanamamış görünüyor.

Enis SAFİ
(G.Birliği Basın Sözcüsü)

Sıcaklar yüzünden

SICAKLIK mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Sıcak yüzünden bir futbolcunun başına talihsiz bir olay gelse nasıl telafi edeceğiz? Birkaç sezon önce de böyle bir olayı yaşamıştık. Federasyon bunları düşünerek bu kararı almıştır. Bu nedenle olumlu buluyorum. Taraftar açısından, maça gidip gelmek, ulaşım araçları bulmak biraz sıkıntı yaşatacak ama bunun en fazla 2-3 hafta süreceğini tahmin ediyorum. Biraz sabır göstermeliyiz. Televizyon başında maçları bekleyenler için de çok fazla sorun teşkil etmez diye düşünüyorum.

Ve Futbolcular

Rüştü REÇBER
(Beşiktaş)

Olumsuz etkiler

Saat 22.00’de maçların oynanacak olması, hem bizleri, hem de taraftarları olumsuz etkiler.

Batuhan KARADENİZ
(Eskişehirspor)

İftar sonrası gelmezler

İftar sonrası o saatte maça kim gelecek merak ediyorum. Umarım ben yanılırım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!