Elvan gümüşü rekorla getirdi

Güncelleme Tarihi:

Elvan gümüşü rekorla getirdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2008 00:00

Dünya rekortmeni kızımız, Pekin’de müthiş bir yarış çıkardı. 29.54.66’yla olimpiyat rekoru kıran Etiyopyalı Dibaba’nın ardından 29.56.34’le olimpiyat tarihindeki ilk gümüş madalyamızı kazandırdı.

Haberin Devamı

Elvan'ın gümüş madalya kazandığı yarıştan kareler / Foto Galeri

Elvan'ın gümüş madalya kazandığı yarış / Video

Elvan'ın yarıştan sonra yaptığı açıklama / Video

HALTERCİLERİMİZİN, güreşçilerimizin, boksörlerimizin döküldüğü Beijing 2008’de dün yüzümüz, atletizmde tarihe geçen bir başarıya imza atan Elvan Abeylegesse ile güldü. 25 yaşındaki genç kızımız, rekorlara imza atılan kadınlar 10 bin metre yarışında kazandığı gümüş madalya ile ülkemize olimpiyatta atletizmde 3., koşularda ise ilk madalyayı hem de oyunlar tarihinde bir ilk yaşanan yarışta kazandıran atlet oldu.

Londra 1948’deki Ruhi Sarıalp’in üç adım atlamadaki bronzundan sonra atmalarda Atina 2004’te gelen Eşref Apak’ın çekiçteki bronzuna kadar 56 yıl beklemiştik. Atina’da 5 bin metrede beklediğini bulamayan Elvan, 4 yıl sonra dün Beijing’de ülkemize ilk gümüş madalyayı getirdi. Böylece Beijing’de halterdeki Sibel Özkan’ın gümüşüne, Nazmi Avluca’nın güreşteki bronzuna Elvan’ın tarihi gümüşü eklendi ve toplam madalya sayımız 3’e ulaştı.

Son 400’de tempo arttı

Start ile birlikte Hollandalı Kiplagat’ın önderdiğindeki ilk 5 içinde yer alan Elvan, 6200’üncü metreye girilirken Tirunesh Dibaba’nın önünde ikinci sıraya çıktı. Temposunu artıran atletimiz 6700’de T.Dibaba’nın önünde yarışın liderliğini ele aldı. 8400 metre geçilirken Elvan-T.Dibaba’nın forse ettiği yarışta arkadaki grupla fark 100 metreye kadar çıktı.

Elvan, son 400’e girildiğinde T.Dibaba’nın atak yapmasıyla geriye düştü. Sporcumuz da tempo artırarak Etiyopyalı atletin peşini bırakmadı. Ancak Elvan’ın çabasına rağmen T.Dibaba üstünlüğünü korudu ve 29.54.66’lık olimpiyat rekoruyla altın madalyanın sahibi olurken, Elvan da 29.56.34’le Avrupa rekoruna imza atıp, tarihi gümüş madalyamızı kazandı. Bronz madalyayı ise ABD’li Shalane Flanagan aldı.

Türkiye adına çok mutluyum

ELVAN Abeylegesse, "Türkiye adına ilk kez olimpiyatlarda madalya aldığım için çok mutluyum. Üstelik de Avrupa rekoru kırarak. Yarış benim açımdan çok rahat geçti" dedi. Federasyon Başkanı Mehmet Terzi, "Aşil tendonundan sorunu vardı, tedavi edildi. Çok akıllı bir taktikle koştu. Avrupa rekoru kırdı. Elvan çok daha iyi şeyler yapacak. Pekin’e geç getirmemiz bir taktikti. Böylece fazla deforme olmadı, mineral kaybına uğramadı. 5 bin metreye de katılacak" diye konuştu.

Gül ve Erdoğan’dan kutlama

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Pekin’de bayanlar10 bin metre finalinde gümüş madalya kazanan milli atlet Elvan Abeylegesse’yi kutladı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, gönderdiği tebrik telgrafında Elvan Abeylegesse’yi kutlayarak başarılarının devamını diledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da telefon açtığı Elvan’ı olimpiyat oyunlarında elde ettiği başarıdan dolayı kutladı.

MiNi YORUM

Dün olimpiyatta yaşanan güzelliklere nihayet bir tane de biz eklemeyi başardık. Yaşadığımız kabus dolu günlerden sonra Elvan’ın 10 bin metrede Avrupa rekoru kırarak aldığı gümüş madalya bence Türk spor tarihinin altın olaylarından bir tanesi. Son derece akıllı bir taktik uygulayarak enfes de mücadele verip gümüşe uzanan Elvan tüm sıkıntılarımızın üzerine bir sünger çekerken hepimize de derin bir oh çektirdi. Haydi minik kara kızım. Bir yenisini de senden 5 bin metrede bekliyoruz. İnanıyoruz ki, bunu da başaracaksın. Dün bunu tüm dünyaya o kocaman yüreğinle gösterdin.

30 dakikanın altında koşan ilk sporcular

İNGİLİZ Paula Radcliffe’in 30.01.09’la elinde bulundurduğu Avrupa rekorunu tarihe gömen Elvan Abeylegesse, olimpiyattaki ilk gümüş madalyasının yanında yeni bir rekorun da sahibi oldu. Etiyopya asıllı sporcumuz, son 400’e girince kıyasıya yarıştığı ve geçildiği Etiyopyalı T. Dibaba ile birlikte olimpiyatlarda 10 bin metrede 30 dakikanın altında koşan ilk sporcular olarak tarihe altın harflerle adını yazdırdı. 32 atletin yarıştığı finalde, aşil tendonundaki sakatlığını yeni atlatmasına rağmen akıllı bir taktikle müsabakayı hep ilk sıralarda götüren 25 yaşındaki Elvan, 29.54.36’yla formda olduğunu kanıtladı. Türkiye’nin atletizmdeki yüzakı olan Elvan, daha önce dünya rekoru kırarken, bir de dünya ikinciliği unvanı elde etmişti.

Elvan: 5 bin metre için kararımı vermedim

AVRUPA rekorunun yeni sahibi, kendisine ait Türkiye rekorunu yenileyen Elvan Abeylegesse, 5 bin metrede de yarışıp yarışmayacağı konusunda henüz kararını vermedi. Zorlu 10 bin metre finalini başarıyla geride bırakan Elvan, çarşamba günü başlayacak 5 bin metre elemeleriyle ilgili, "5000 metrede koşacağıma henüz karar vermedim. Antrenörüm ile konuşacağım. Şu an bu konu hakkında yorum yok" açıklamasını yaptı.

Devlet sporcusu unvanı aldı

PEKİN’de atletizm dalında Türkiye’ye ilk kez gümüş madalya kazandıran Elvan Abeylegesse, "Devlet Sporcusu" unvanını da aldı. Yeni çıkan yasaya göre, dünya, olimpiyat ve Avrupa şampiyonlarında ilk 3’e giren sporcular bu haktan yararlanabiliyor. Olimpiyat Oyunları’nda podyumda ikincilik kürsüsüne çıkan atletimiz, yasanın tanıdığı haktan yararlanacak. Yüzümüzü güldüren Elvan, yönetmelikte belirlenen ödül gereği de 1500 Cumhuriyet Altını almaya hak kazandı. Sporcularımızı teşvik etmek için çıkan yeni yasada, altın kazanan sporcuya 2000, gümüş alana 1500, bronz madalyayı boynuna takan sporcuya da 1000 Cumhuriyet Altını veriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!