Ekstrem kadınlar

Güncelleme Tarihi:

Ekstrem kadınlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

Elle dergisi bu ayki sayısında, zor ve dayanıklılık gerektiren, erkeklere özgü olduğu söylenen sporları yapan kadınlarla gerÇekleştirilen röportajlara yer verdi.

Hepsi de birbirinden güzel ve genç. Ortak noktaları adrenalin tutkusu. Lykia World'ün düzenlediği Extreme Sports Fest 2000'e katılan bayan sporcular, birbirinden tehlikeli sporları hayatlarının en önemli uğraşı olarak benimsemiş. Base Jumping, Sky Diving, Inline Skate, Motocross ve kaya tırmanışına kadın ruhunu katan sporcuları, biraz daha yakından tanıyalım istedik. Olağanüstü güzellikteki Akdeniz manzarasıve yanıbaşımızda bize eşlik eden dağlarla, cennetten bir köşe olan Ölüdeniz'e varıyoruz sabahın ilk saatlerinde. Yamaç paraşütü, kaya tırmanışı, bungee jumping, sky diving, motocross, inline skating gibi sporların yer aldığı ve bu yıl ikincisi yapılan Extreme Sports Fest'2000, Lykia World'ün Ölüdeniz'deki tesislerinde düzenleniyor çünkü. Festivalin başlamasından birgün önce gittiğimiz Ölüdeniz Lykia World'de sporcularla tanıştırılıyoruz. Hepsi de kendi branşlarında ulusal ve uluslararası yarışmalarda dereceler almış ünlü takımlar ve sporcular. Ama elbetteki, bizim ilgilendiğimiz kısım ekstrem sporlarla uğraşan kadınlar. Tüm branşlarda birer kadın sporcu bulunduğu için şanslıyız. Üstelik kadın sporcuların yarısının Türk olması bizi daha da şaşırtıyor. Eh biraz da gurur veriyor tabii. Onlarla röportajlar yapıp görüntülemek için işe koyuluyoruz.

Linda

Gökten inen melek

Linda Bouffard, 25 yaşında, 1998-99 Kanada Base Jump Şampiyonu. Lykia World'de düzenlenen Extreme Sports Fest'e ilk kez katılıyor. Base Jumping'in tehlikeli olmadığını düşünüyor. Tabii gerekli önlemler alındıktan sonra! Festival süresince onu gökyüzünden süzülen bir peri kızı gibi izliyoruz. Yere inmesine yaklaşık seksen metre kala açtığı paraşütüyle herkesin yüreğini ağzına getiriyor. Oysa kendisi böylesine keyifli bir işten korkmayı aklına bile getirmediğini söylüyor. Zaten bunu, o kanatlarını açıp yere doğru zarifçe inerken, yüzündeki sonsuz mutluluktan anlamak mümkün.

İna

Örümcek kadın

İna Petrova, 17 yaşında, yapay duvarda Bulgaristan ve Balkan Şampiyonu. Bu alışılmadık spora dokuz yaşındayken evine çok yakın br parktaki yapay duvara tırmanarak başlamış. Yaklaşık dokuz yıldır da yarışmalara katılıyor. Lise son sınıfta okuyan İna, akşamları okuldan sonra antrenman yapıyor. Sistemli bir şekilde çalışıyor. Üniversitede ekonomi eğitimi almak istiyor. Hedegi elbette dünya şampiyonluğu. Festivalde tırmanışını izlediğimiz İna, dümdüz kayaya çok kolaymışçasına rahat ve hızlı bir şekilde çıkıp inerek hepimizi şaşırttı.

Balım

Hakeme itiraz edilmez

Balım, 22 yaşında ve Sami Paker anısına düzenlenen Motocross Tırmanma Yarışı'nda bayrak hakemi olarak görev yaptı. İlk kez yaptığı hakemliği ‘‘Çok heyecanlı’’ diye niteliyor ve ‘‘Belki İstanbul'da da devam edebilirim’’ diyor. Balım ekstrem sporlarla uğraşmıyor, izlemeyi tercih ediyor. Festival boyunca birçok etkinlikte izleyici olarak rastladığımız Balım için, organizasyonda yer alıp bu sporları paylaşmak önemli.

Ulrike

Motosikleti ve o, ayrılmaz ikili

Ulrike Quast, 29 yaşında, Hollanda'n Extreme Sports Fest için gelmiş ama aslında Alman. Sami Paker anısına düzenlenen Babadağ Motocross Tırmanma Yarışı'na katıldı. 400 cc kategorisindeki motoruyla erklere karşı mücadele verdi. Yarıştaki tek bayan sporcu olmasına rağmen bitiş çizgisini gördü. Yaklaşık on yıldır motosiklet sürmesine karşın, ilk kez bir yarışa katılıyor. Oldukça zorlu bir parkuru başarıyla tamamlayan Ulrike, adrenalin tutkunlarından. Bir bankada bilgi işlem uzmanı olarak çalışan Ulrike'nin başına ufak tefek kazaların dışında büyük bir olay gelmemiş. O, otuz erkeğin mücadele ettiği yarışta tıpkı karda açan bir kardelen gibiydi.

Özlem

Gökyüzünü çoktan fethetmiş

Özlem Kırcaaliç, 24 yaşında ve 1997 Sky Diving Dünya Şampiyonu. Paraşütçülüğe 1991 yılında onaltı yaşındayken babasının yönlendirmesiyle başlamış. 1991 yılında Türkiye Şampiyonası'na katılmış. 1997 Hava Oyunları Test Şampiyonası'nda, stilde ikinci, hedefte üçüncü olmuş. Balkan Şampiyonası'nda genç bayanlar kategorisinde stilde birinci olmuş. 1997'de Hava Olimpiyatları adı altında dünyada ve Türkiye'de ilk kez düzenlenen bir organizasyonda, stilde ve genel klasmanda altın madalya almış. Uçaktan atlamadan önce hiç korku yaşamamış. Yarışma stresini saymıyor tabii. Artık keyif için atlıyor.

Yadigar

Tekerlekler üzerinde yaşıyor

Haberin Devamı

Yadigar Yıldırım, 20 yaşında, Inline Skating Fitness kategorisinde Türkiye Şampiyonu. Altı yıldır rollerblade yapıyor. Arkadaşlarıyla birlikte Beşiktaş'taki Barbaros Parkı'nda kaymaya başlamış. Kendi kurdukları grupla gösterilere ve fuarlara katılıyorlar. Birkaç yıl önce bu spor pek de yaygın olmadığından, malzeme bulmakta epey güçlük çekmişler. Ancak olanaklar fazlalaştıkça kaymakta da ustalaşmış. Şimdi Spor Akademisi'ne hazırlanıyor. Türkiye'de federasyon olmadığından yakınıyor. İsteği, bu işin okulunu kurmak. Rollerblade'in bayanlarca pek tercih edilmemesinden yana dertli. İncecik tekerleklerin üzerinde kayarken yolda yürüyormuşçasına rahat görünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!