Zorunlu arabulucuya 15 günde 12 bin başvuru

Güncelleme Tarihi:

Zorunlu arabulucuya 15 günde 12 bin başvuru
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2023 07:00

1 Eylül’de başlayan kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk uygulamasına ilk 15 günde 12 bini aşkın başvuru yapıldı. Arabulucular konut kiralarında yasal yüzde 25 sınırı nedeniyle yaşanan anlaşmazlıkların mahkemeye gitmeden birkaç saatte uzlaşmayla çözümlenmesini hedefliyorlar.

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un başarılı arabuluculuk örneği olarak paylaştığı kira uzlaşmasını yapan avukat Onur Tektaş, Ankara Ümitköy’den başvuran ev sahibi Gülşah Yalçın Güler ile kiracısını üç yıl sonra tahliye ve yüzde 25’in üzerinde kira artışı şartlarıyla uzlaştırdı. Tektaş, zorunlu dava şartı olarak yapılan başka bir başvuruda da ev sahibi ve kiracıyı sekiz ay sonra tahliye ve yüzde 25’in üzerinde kira artışında uzlaştırdığını anlattı. Başkent Arabuluculuk Merkezi’nden Avukat Tektaş, başarılı kira uzlaştırmasına ilişkin kararı Hürriyet’e şöyle anlattı:

EV SAHİBİ ARABULUCUYA GİTTİ

Bizim olayımızda başvurucu Gülşah Yalçın Güler 28.08.2023 tarihinde beni aradı. Ankara Ümitköy’de bulunan kendilerine ait daireyi 2020 yılında kiraya verdiğini ancak çocuğunun büyümesi, aile büyüklerinin kendi yanlarında daha sık kalacak olması ve oturdukları evin kendilerine yetmemeye başlaması nedeniyle yakın gelecekte büyük bir eve taşınmak zorunda olduklarını söyledi. Yalçın kiraya vermiş oldukları evin bu özelliklere sahip olduğunu, aynı nitelikte bir eve taşınmalarının şu an elde ettikleri kira geliri ile mümkün olmadığını bu sebeple kiracının tahliyesini istediğini belirtti. Başvurucu tarafın asıl ihtiyaçlarının belirlenmesi konusunda arabuluculuk eğitimlerinden elde ettiğim soru sorma teknikleriyle öncelikli ihtiyaçlarını belirlemeye çalıştım.

Haberin Devamı

3 YIL SONRA TAHLİYE VE KİRA ARTIŞINDA UZLAŞTILAR

Görüşmelerde ihtiyaçlar ve öncelikler saptandıktan sonra yüz yüze görüşme günü belirlendi. Yaklaşık bir saatlik görüşme sonucunda iki tarafı da memnun eden bir anlaşma sağlandı. Arabuluculuk sürecinde tarafların öncelikli menfaatlerinin belirlenmesi çok önemli.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!