Zirveden beklentiler düşük

Güncelleme Tarihi:

Zirveden beklentiler düşük
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2012 14:22

AB liderlerinin kriz gündemli 19'uncu zirvesinden beklentiler, Almanya'dan gelen açıklamalar nedeniyle azaldı.

Haberin Devamı

Euro bölgesinde 2009 sonunda Yunanistan'la başlayan, aradan geçen 2 buçuk yılda 5 ülkeyi ortaklarına el açmaya zorlayan ve halen yayılmaya devam eden borç krizine nihai çözüm için ekonomik ve siyasi entegrasyonu ilerletmek isteyen Avrupalı liderler yöntemde anlaşamıyor.

Euro bölgesinde başını krizdeki ülkelerin desteğiyle Fransa, İtalya ve İspanya'nın çektiği çoğunluk, rekor borçlanma faizleri nedeniyle ortak tahvil (eurobond) çıkarılmasını ve zordaki bankalara Avrupa kriz fonları eliyle doğrudan sermaye takviyesinin başlamasını isterken Finlandiya, Avusturya ve Hollanda'nın desteğine sahip Almanya, bu tür radikal adımlar için beklenmesi gerektiğini savunuyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in zirveden 2 gün önce koalisyon ortağı milletvekilleriyle bir toplantıda verdiği belirtilen "Yaşadığım sürece Avrupa'da tamamen borç paylaşımı olmayacak" şeklindeki taahhüdü piyasalarda yankı buldu.

AB'nin bu aşamada borç krizini bitirme kararlılığına sahip olmadığını düşünen piyasalarda avro, dolar karşısında son 3 haftanın en düşük düzeyine indi.
Yarın sona erecek zirvede İtalya Başbakanı Mario Monti, en zor durumdaki lider olarak öne çıkıyor. Ülkesinin hızla yükselen borçlanma faizleri nedeniyle büyük baskı altında olan Monti'nin Merkel'i ikna edebilmek için istifa kartını masaya süreceği şeklinde İtalyan basınında çıkan haberler daha sonra yalanlanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!