Zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarından destek talebi

Güncelleme Tarihi:

Zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarından destek talebi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2017 15:49

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kadri Gündeş, zeytin ve zeytinyağı ihracatında desteklerinin yüzde 100 artırılmasını istediklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Güneş, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de son 15 yılda dikilenlerle 177 milyon ağaç zeytin ağacı varlığına ulaşıldığını belirtti. 
Yeni ağaçların meyve vermeye başlamasıyla rekoltede artış olduğunu kaydeden Güneş, "2013 öncesinde ambalajlı zeytinyağına tonda 650 dolar, sofralık zeytinde ise 260 dolar teşvik veriliyordu. Bugün ise ihracat destekleri yüzde 50 gerilemiş durumda.

Tarihi bir rekoltenin gerçekleştiği 2017/18 sezonunda Türk zeytin ve zeytinyağı sektöründe ihracat çok daha önemli hale geldi. Zeytin ve zeytinyağı ihracatında ihracat desteklerinin yüzde 100 artırılmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

 Zeytinyağı ve zeytin ihracat desteklerinin dolar bazında verildiği 2013 yılında, 92 bin ton zeytinyağı, 77 bin ton sofralık zeytin ihracatı yaparak Türkiye'ye 424 milyon dolar döviz kazandırdıklarını kaydeden Güneş, desteklerin artması durumunda zeytinyağı ve zeytin ihracatında ciddi bir artış olacağını ifade etti.

Haberin Devamı

 Zeytinyağında bu yıl beklenen yüksek rekoltenin tüketilmesi için güçlü bir ihracata ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Güneş, şunları kaydetti: 

"Avrupalı zeytinyağı üreticisine kilogramda 1,32 Avro destek veriliyor. Bu da 6 liraya ulaşıyor. Türk zeytin ve zeytinyağına Avrupa ülkelerindeki oranlarda olmasa bile en azından zeytinyağında 2,5 lira, zeytinde ise 1 lira destek verilmesini talep ediyoruz." 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!