Yunanistan’a 120 milyar Euro gidecek ‘Euro liderleri’ acilen zirve yapacak

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan’a 120 milyar Euro gidecek ‘Euro liderleri’ acilen zirve yapacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2010 00:00

Yunanistan’ın ‘yatırım yapılamaz ülke’ noktasına inmesi üzerine biraraya gelen IMF ve AB yöneticileri doğrulamasa da, 3 yılda 89-90 milyar Euro olarak düşünülen yardım miktarı için 100-120 milyar Euro gündeme geldi. AB Konseyi de Euro Bölgesi’ndeki 16 ülke liderini olağanüstü zirveye çağırdı.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in not kırmasının ardından Standart and Poors’un (S&P) Yunanistan’ı ‘yatırım yapılamaz’ sınıfına sokmasıyla hem piyasaların hem de Euro’nun değer kaybettiği noktada, öngörülen yardım miktarının artırılması gündeme geldi. Avrupa Birliği’nde (AB) ortak para olarak Euro kullanan 16 ülke, Yunanistan’ın kurtarılması için olağanüstü zirveye davet edilirken, daha önce 3 yılda 89-90 milyar Euro olara telaffuz edilen yardım miktarından 100-120 milyar Euro olarak söz edilmeye başlandı.
2 basamaklı seviyeler
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Khan, Berlin’de Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet ve Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble dün Berlin’de yaptığı toplantıdan bu yönde bir açıklama çıkmadı. Ancak tüm piyasaların tepki verdiği noktada, Alman televizyon kanalı N24, IMF ve Avrupa Birliği’nin (AB) Yunanistan’a bu yıl için öngörülen yardım miktarını artıracağını bildirdi. N24 internet sitesinde yayımlanan ve hükümet kaynaklarına dayandırılan haberde artışın “iki basamaklı seviyelerde” yani 10 milyar Euro veya üzerinde olabileceğini bildirdi. AB ve IMF tarafından alacağı yardımın 45 milyar Euro olması bekleniyordu. N24’ün haberinin ardından Alman Yeşiller Partisi milletvekili Jürgen Trittin, Uluslararası Para Fonu Başkanı Dominique Strauss-Kahn’dan aldığı bilgiye dayanarak Yunanistan’a verilecek yardımın toplam büyüklüğünün 3 yılda 100-120 milyar Euro’ya ulaşabileceğini söyledi.
Görüşmeler Atina’da yapıldı
Almanya’dan gelen bu haberler Atina cephesinden de doğrulandı. İsmini açıklamak istemeyen bir Yunanlı yetkili, şunları söyledi: “IMF’nin destek mekanizmasına katkısını artırması yönünde görüşmeler oldu. Fakat bu noktada biz bunun olacağına inanmıyoruz. Görüşme ekstradan 5-10 milyar Euro verilmesi konusundaydı. Fakat hala her şey belirsiz. Eğer partnerler ve alacaklılar piyasaları sakinleştirmek ve Euro’nun zarar görmesini durdurmak için daha fazla para gerektiğini düşünürse daha fazla para onaylanabilir. Bunu bütün taraflar görüşüyor.”
16 ülke liderine çağrı
AB’de Euro  bölgesindeki 16 ülke, Yunanistan’ın kurtarılması için olağanüstü zirveye davet edildi. AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, 10 Mayıs’ta Brüksel’de toplanacak olan liderlerin Yunanistan’ı kurtarma paketini aktif hale getirmeye çalışacaklarını söyledi. Yunanistan’ın iflas ihtimali bulunmadığını savunan Van Rompuy, IMF destekli AB kurtarma paketinin kullanım şartlarıyla ilgili bu ülkeyle sürdürülen müzakerelerin yolunda ilerlediğini ifade etti.

Haberin Devamı

19 Mayıs’a kadar 9 milyar Euro lazım

Haberin Devamı

YUNANİSTAN’a 3 yılda yapılacak yardımın 120 milyar Euro’yu bulacağına ilişkin haberlere karşılık, AB ve IMF tarafından bu yıl için taahhüt edilen 45 milyar Euro’luk yardımın nasıl yapılacağı konusu netleşmedi. Yunanistan’ın 19 Mayıs’a kadar en az 9 milyar Euro borçlanması gerekiyor. Uluslararası piyasalardan borçlanma şansı kalmayan Yunanistan, bu tarihten önce kurtarılmayı bekliyor.

İstikrarımızı ilgilendiriyor hızlanın

ULUSLARARASI Para Fonu’nun (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn ile birlikte Yunanistan hakkında açıklamada bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan ile görüşmelerin hızlandırılması gerektiğini ve görüşmelerin önümüzdeki günlerde sonuçlanacağını umduğunu söyledi. Merkel, mevcut durumun Euro bölgesinin istikrarını ilgilendirdiğini ve Atina yönetiminin Euro bölgesindeki güveni yeniden tesis edecek planları kabul etmesi gerektiğini belirtti. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet ise “Varsayımlarımız Yunanistan ile görüşmelerin birkaç güne çok iyi bir şekilde sonlanacağı yönünde” dedi.

Haberin Devamı

Atina hızlı olursa Almanya 7 Mayıs’a  kadar onaylayacak

ALMANYA, Yunanistan’a verilecek krediyi eğer Atina, IMF ve AB’yle görüşmeleri yeterince hızlı tamamlarsa 7 Mayıs’a kadar onaylayabileceklerini söyledi. Bugüne kadar Almanya’nın yardım konusunda ‘hayır’ deme opsiyonu bulunduğuna vurgu yapılmasına karşın dün, Almanya Maliye Bakanı Sözcüsü Jeanette Schwamberger, Almanya’ya düşen 8.4 milyar Euro’luk (11 milyar dolar) katkının yapılmasını sağlayacak mevzuatın bir hafta içinde parlamentodan çıkabileceğini söyledi.

Yunanistan borsasında açığa satışı yasakladı

YUNANİSTAN Sermaye Piyasası Komisyonu, Atina borsasında hisselerin açığa satışını yasakladı. Sermaye Piyasası Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, “Komisyonun, Yunan piyasasında olağanüstü koşulları göz önüne alarak, Atina borsasında açığa satışı yasaklamaya karar verdiği, kararın 28 Nisan’dan, 28 Haziran’a kadar geçerli
olacağı” belirtildi. Yunanistan’da borsa bir önceki gün banka hisselerinin yüzde 9 düşmesiyle, yüzde 6 değer kaybetmişti. Sermaye Piyasası Komisyonu, daha önce küresel ekonomik kriz sırasında Ekim 2008 Atina borsasında hisselerin açığa satışını yasaklamış ve bu yasak geçen yıl haziran ayında kalkmıştı.

Haberin Devamı

AB: Mali istikrar korunacak

AVRUPA Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB üyeleri ve Avrupa Merkez Bankası’nın, Yunanistan’ın borcunun yayılacağı korkuları arasında Eurozone’da istikrarı sağlamada kararlı olduğunu söyledi. Tokyo’da düzenlenen AB-Japon zirvesinde konuşan Barroso, “Yunanistan’ın ihtiyaçlarının zamanında karşılanacağına dair bir şüphe yok aklımda. Yunanistan’ın temerrüde düşmesi bir seçenek değil. Üye devletler, komisyon ve Avrupa Merkez Bankası, Euro bölgesinde mali istikrarı garanti etmede kararlı” dedi.

Portekiz’de krize karşı ‘milli birlik’ oluşturdu

PORTEKİZ Başbakanı ve muhalefet partisi başkanı ülkeyi mali krizden kurtarmak için önlemler alma konusunda milli birlikteliğe gitti. Sosyalist Başbakan Jose Socrates ve muhafazakar muhalefet lideri Pedro Passos Coelho, birlik içinde olduklarını gösteren acil bir toplantı düzenledi. Socrates ve Coelho, Parlamento’da beraber oy kullanarak itiraz edilen kemer sıkma kararnamesini hızlandıracaklarını söyledi. İki liderin büyüyen ve Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 9.4’üne ulaşan kamu açığını azaltmak için zorlu ödeme kesintilerini hızla uygulamaya koyması bekleniyor. Passos Coelho, “Bu zor dönemde hükümete ve ülkeye yardım etmede Portekizli insanlara yönelik bir görevimiz var” dedi.

Haberin Devamı

S&P İspanya’nın notunu da düşürdü

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un (S&P) İspanya’nın uzun vadeli notunu AA+’dan AA’a düşürerek, not görünümünü negatif izlemeye aldı. S&P’nin açıklaması, İspanyol borsasının kapanmasından 10 dakika önce duyurulurken, borsaya da olumsuz etki yaptı. Yüzde 1 civarında düşüşle kapanması beklenen İspanyol borsası, S&P’nin açıklamasının ardından günü yüzde 2.99 kayıpla tamamladı.

Acı ilacı yazan doktoru kovarak iyileşemezsiniz

AVRUPA Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanları dün yaptıkları toplantıda, Yunanistan’a yardım kararının aciliyet gerektirdiğini bildirirken, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Atina ile görüşmeler tamamlanıncaya kadar herhangi bir rakamın telaffuz edilemeyeceğini belirtti. Strauss-Kahn, “Üzerinde anlaşılıncaya kadar herhangi bir ayrıntı vermek mümkün değil” dedi. “Yunanistan kriziyle birlikte tüm Avrupa’da durum daha da kötüye gidebilir” diyen Strauss-Kahn, Fransa’da bir gazeteye verdiği demeçte ise, şunları söyledi: “Yunanistan yıllarca birçok sıkıntıyla karşı karşıya kalacak, ancak alternatif savunulamaz. Acı ilacı yazan doktoru kovarak birinin iyileşebileceğine inanmak hayal olur. Yunanistan’a yardım etmezsek savunulamaz bir durumda olacaklar. Yunanlar, yıllar süren baştan savma gidişattan sonra kamu maliyesini düzeltmenin acı ve zor olacağının farkına varmalılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!