Yoldaki tehlikeler 'cep' girdi

Güncelleme Tarihi:

Yoldaki tehlikeler cep girdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2013 12:29

Türkiye'de satılan navigasyon cihazlarına yüzde 70 oranında harita desteği sağlayan, Google'ın Türkiye haritalarını oluşturan bilişim şirketi Başarsoft, yollardaki tehlikeleri anlık olarak sürücünün cep telefonuna gönderecek bir yazılım geliştirdi.

Haberin Devamı

"Güvenli Sürüş Rehberi" ismi verilen uygulama cep telefonuna indirildiğinde, trafikte güvenli yolculuk için ani olarak ortaya çıkan durumlar dahil olmak üzere her sıradışı durumu harita üzerinde gösterecek. Yoğunluk bilgisi, yol çalışması, radar noktaları, kazalar gibi o anda güzergahta var olan veya ortaya çıkan haller aynı anda uygulamayı indiren kişinin cep telefonuna düşecek.

Kişi güzergahını kontrol etmeyi unutsa da uygulama 'tehlike' noktasına 400 metre yaklaştığında sesle ve titreşimle sürücüyü uyaracak. Avrupa için geliştirilen benzeri bir yazılım kısa sürede 6 milyon kişi tarafından cep telefonlarına indirilmişti. Üyelerin geri bildirimiyle beslenen uygulamanın Avrupa versiyonunda sürücüler için ağır cezalar içeren alkol denetim noktalarına kadar bütün yol bilgileri yer alıyor.

Haberin Devamı

SELEKTÖR YAPMA DÖNEMİ BİTİYOR
Başarsoft Yönetim Kurulu Başkanı Alim Küçükpehlivan, Google, navigasyon cihazları için veya araç üzerinde yüklü gelen navigasyonlardaki Türkiye haritalarını oluşturduklarını ve bunların sürekli güncellemesini yaptıklarını, bu altyapının üzerine yeni bir yazılımla yoldaki her türlü durumu cep telefonunda anında haber verecek bir uygulama inşa ettiklerini söyledi. Küçükpehlivan'ın açıklamasına göre “Güvenli Sürüş Rehberi”, trafikte emniyetli bir yolculuk için gereken bütün bilgileri içeriyor.

Türkiye'deki uygulama da Avrupa örneğinde olduğu gibi uygulamayı cep telefonuna indirenlerin geri bildirimiyle beslenecek. Bir sürücü yolda bir kaza noktası bildiriminde bulunduğunda bu durumu güzergahın durumunu kontrol eden bütün diğer uygulama sahipleri görebilecek. Aynı bildirim ne kadar çok sürücüden gelirse o kadar kesinlik ve doğruluk içeren bir gelişme olarak derecelendirilmiş olarak uygulamada görülebilecek.

Yoldaki tehlikeler cep girdi

Aslında bu durumun Türkiye'de trafik polisi kontrol noktasını karşı yönden gelen sürücülere selektörle haber vermesinden temelde bir farkı yok. Avrupa versiyonunda da sistemin en çok ilgi çeken yanı yol çalışması gibi önceden belli olan durumlar değil, trafik kazası, kontrol noktası, radar noktası gibi önceden sabit olarak bilinmeyen gelişmeleri de haber vermesi. Sürücü için güzergahında aniden ortaya çıkmış, kendisi için risk oluşturan durumları görmesi daha önemli. Sürücülerden gelen birden fazla ihbarla çalışacak sistem Türkiye'de uygulamaya girdiğinde artık sadece kontrol noktası için selektör çakan sürücüler bu kez yolu kullanacak bütün diğer sürücüler için anlık bildirimde bulunmuş olacak. Google Play’dan ücretsiz indirilebilir.

Haberin Devamı

RADAR VAR DİKKAT!
Uygulama, trafiği olumsuz etkileyen ve trafikte güvenliği tehlikeye sokan durumları harita üzerinde tam nokta bildirerek kullanıcıya gösteriyor. Ugulamanın içeriğinde trafik yoğunluk bilgisi, yoğunluğa göre varılacak yere en hızlı şekilde ulaşmayı sağlayan ve ne kadar sürede ulaşacağını gösteren rota tarifi, radar noktaları, kameralı kırmızı ışık noktaları, denetim noktaları, kazalar, kapalı ve açık yollar, yol çalışmaları yer alıyor.

Tehlike noktalarını harita üzerinde göstermekle kalmayan uygulama trafikte seyir halinde iken tehlike noktasına, örneğin radar başlangıç noktasına 400 metre kala cihazda sesli ve titres¸imli uyarı vererek, kullanıcının dikkatli olması gerektigˆini bildirme özelliğine sahip. Kullanıcılar kaza, radar, denetim, EDS kamerasını gördüğünde uygulama üzerinden bunun bildirimini yapabiliyor. Radar noktası bildirimi için seyir halinde olmak şart. Trafikte seyir halinde iken bildirimde bulunmaya ayarlı sistem 20 kilometrenin altında bir hıza düşüldüğünde yaya moduna geçiyor. Kaza noktaları, radar noktaları, arızalı araç bildirimi, doğal felaket uyarısı uygulama üzerindeki bu seçenekleri gösteren simgeye tıklamakla gerçekleşmiş olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!