Yıldız: Nükleer kararı bayrama kadar çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Yıldız: Nükleer kararı bayrama kadar çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2009 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santral ihale değerlendirme raporunu önceki gün Türkiye Elektrik Ticaret AŞ’ye (TETAŞ) gönderdiklerini, TETAŞ Yönetim Kurulu kararının bayramdan önce çıkacağını açıkladı.

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santral ihalesiyle ilgili Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş. (TETAŞ) kararının bayramdan önce çıkacağını açıkladı. Yıldız, dün “EPDK’nın 8’inci kuruluş yıldönümünde Petrol, LPG ve Doğalgaz piyasaları” konulu konferansa girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Nükleer santral ihalesinde gelinen son noktaya ilişkin Yıldız, teklife ilişkin değerlendirme raporunu önceki gün TETAŞ’a gönderdiklerini söyledi. Yıldız, “Teklif geçerlilik süresinin dolacağı 24 Kasım’a kadar TETAŞ’tan karar çıkmazsa, bunun ihalenin iptal edildiği anlamına gelip gelmediğini” sorusuna, “O zamana kadar karar çıkacaktır” yanıtını verdi.

Ruslardan görüşme talebi

Yıldız, Türk-Rus Konsorsiyumunun Rus ortağından kendilerine görüşme talebi geldiğini de kaydederek, “Bayram öncesine bu görüşmeyi sıkıştırmaya çalışacağız” dedi. TETAŞ’a yazdıkları yazıda herhangi bir talepte bulunulmadığını, sadece yönetim kuruluna dosyanın iade edildiğini kaydeden Yıldız, ihaleyi açan kurumun kararı kendisinin vereceğini bildirdi. TETAŞ tarafından açılan nükleer santral ihalesine tek teklif Rus-Türk ortaklığı Atomstroyexport- Inter RAO - Park Teknik’ten oluşan konsorsiyum tarafından verilmişti. İhalede yapılan değerlendirmelerin sonuçlandırılamaması nedeniyle, teklifin geçerlilik süresi 24 Kasım’a kadar uzatılmıştı.

Zam yapmayı hiç temenni etmiyoruz

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaza kış ayları itibariyle “yüzde 70 zam yapılacağı” haberlerine ilişkin, “Hükümet olarak zammın olmasını kesinlikle temenni etmiyoruz, hele hele Enerji Bakanlığı olarak hiç temenni etmiyoruz” yorumunu yaptı. Enerji Petrol Gaz ve Gas&Power dergileri tarafından düzenlenen “Petrol, LPG ve Doğal Gaz Piyasaları-Ankara Zirvesi”nde konuşan Yıldız, doğalgaza fahiş zam yapılacağı haberleri konusunda “Zam yok dediğimizde bunun basında yer alma yüzdesiyle, ‘yüzde 70 zam var’ dememizin basında yer alma yüzdesinin çok farklı olduğunu gördük. Basının bu konuda sorumlulukla hareket etmesi lazım” dedi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş ise, doğalgaza yüksek oranda zam yapılacağı haberlerinin dağıtım şirketlerini olumsuz etkilediğini belirterek, “Gaza zam geleceği yönünde çıkan haberler dağıtım şirketlerimizin yeni abone kaydetmelerinde çok ciddi sıkıntılar yaşamalarına sebep olmaktadır” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!