Yılbaşında eve servis menülere olan talep ciddi oranda arttı... Restoranlar ‘ev’lere çalışacak

Güncelleme Tarihi:

Yılbaşında eve servis menülere olan talep ciddi oranda arttı... Restoranlar ‘ev’lere çalışacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2023 07:00

Bu yılbaşını restoranda kutlamak isteyenleri kişi başı 1500 TL’den başlayan fiyatlar karşılayınca rezervasyonlar azaldı. Restoranların kişi başı 600 TL’den başlayan evde yılbaşı menülerine ise ciddi bir talep var. Dört kişilik bir aile dışarıda yemeğe 6 bin TL vermek yerine, 2 bin 400 TL’ye 8 kişilik ana yemek içeren evde yılbaşı menüsü almayı tercih ediyor.

Haberin Devamı

RESTORANLARIN yıllardır yılbaşı için hazırlayıp evlere servis ettiği paket menülere olan talepte ciddi bir artış yaşanıyor. Bu yıl menü fiyatlarının geldiği seviyeden dolayı yılbaşını evde kutlamak isteyenlerin sayısında belirgin bir artış yaşandığını anlatan restoran işletmecileri her ne kadar yeme içme sektörünün toptancısı gibi evlere hizmet vermek istemeyip, bu işin perakendecisi olarak insanları restoranlarda ağırlamak istese de ‘evde yılbaşı menülerine’ olan talebe sırt çeviremiyor. Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, “İnsanlar yılbaşında restorana gitse kişi başı fiyatlar 1500-2 bin TL’den başlıyor. Bunun yerine ailecek yiyebilecekleri bir menü siparişi verip toplam 2-3 bin TL ödemeyi tercih ediyorlar” dedi.

Haberin Devamı

REZERVASYONDA SERT DÜŞÜŞ

Bingöl’ün verdiği bilgiye göre, lüks segment tarafındaki yılbaşı rezervasyonlarında herhangi bir yavaşlama söz konusu değil ancak orta ölçekli işletmelerin rezervasyonlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50’lik sert bir düşüş yaşanıyor. “Bunun sebebi malum, fiyatların yüksek olması” diyen Bingöl, bir diğer nedenin de Filistin kaynaklı olabileceğini, Ortadoğu’daki savaşın kutlama yapacakların sayısını etkileyeceğini söyledi.

YABANCILAR DOLDURACAK

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer ise, “Pandemiden sonra yılbaşında evde buluşma alışkanlığı arttı. Bu alışkanlık ekonomik darboğazla birleşince bize her yıl rakip olan evde eğlenceye olan talebi artırdı. İnsanlar dışarıda yüksek fiyatlar ödemek yerine kendi eğlencelerini daha makul fiyatlara evde düzenlemeyi düşünüyorlar” dedi. Demirer’in verdiği bir diğer önemli bilgi ise, bu yılbaşında dışarıda yemeğe talebin yarısından fazlasını yabancı turistlerin oluşturacak olması. Geçen yıl yaklaşık yüzde 50 oranında seyreden yabancı talebinin bu yıl yüzde 65’e kadar çıkabileceğini söylüyor Demirer, ancak bir detaya dikkat çekiyor: “Yabancılar rezervasyonlarını haftalar öncesinden yaparken Türkler son güne kadar bekleyebiliyor. O yüzden vatandaş tarafındaki talebi net olarak göremesek de bir düşüş olacağı aşikar.”

Haberin Devamı

AYDA BİRE GERİLEDİ

BU yıl genel olarak restoranlarda sandalyeyi işgal eden insanların oranında da yüzde 20-30 aralığında bir azalma olduğu tahmin ediliyor. “Aslında insanlar yüksek enflasyona rağmen sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için dışarı çıkıyor ama daha alt segmente gidiyor” diyen TURYİD Başkanı Kaya Demirer, şöyle devam etti: “Ya gelip az tüketim yapıyor; tatlı yemiyor, başlangıcı bölüşüyor ana yemek yiyor ya da daha az geliyor: Haftada iki kez dışarıda yemek yerken artık iki haftada bir gelen de var; haftada bir gelirken ayda bir gelen de...”

EVE SERVİS YILBAŞI MENÜSÜNDE NE VAR?

YILBAŞINDA dışarıda yemek yemenin kişi başı maliyeti bu yıl 1500 TL’den başlarken, alkollü ve sanatçılı mekânlarda bu fiyat 10 bin TL’ye kadar çıkıyor. Bu da, dört kişilik bir ailenin restoranda en az 6 bin TL ödeme yaptığı bir menüye evde 2 bin 400 TL’ye ulaşmaları demek. İstanbul’daki birkaç farklı işletmenin yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, restoranlardaki menünün içeriğinde genellikle 6 çeşit meze, 2 ara sıcak; ana yemek olarak hindi ve iç pilav ve son olarak meyve tabağı sunuluyor. Eve servis yılbaşı menülerinde ise seçenekler şöyle:

Haberin Devamı

Yılbaşı menüsü: Çorba, salata, 8 kişilik tüm hindi ve kestaneli iç pilav ile bir tatlı çeşidinden oluşan menünün kişi başı fiyatı 600 TL. Bazı işletmeler menüye ‘kendin ekle’ seçeneği de koymuş. Bazı işletmeler ise benzer menüden en az dört sipariş alıyor.

Yeni yıl menüsü: 1250 TL’ye satılan ve 6 kişilik bir menü olan bu menülerde ise şarküteri peynir ağacı, ana yemek olarak kuzu ve iç pilav ile çikolatalı tart gibi seçenekler sunuluyor.

Şarküteri menüsü: Bazı işletmelerde 10-12, bazılarında 16 kişilik olan bu menüler 3 bin TL ila 3 bin 250 TL aralığında değişiyor.

Meze menü: Bir diğer menü seçeneği de sadece mezelerden oluşan ve fiyatları 1500 TL civarında seyreden meze menüler. Sipariş oluşturan kişiden 21 çeşit mezenin 6’sını seçilmesi isteniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!