Yenilenebilirde tarihi rekor

Güncelleme Tarihi:

Yenilenebilirde tarihi rekor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2023 07:00

Türkiye’nin toplam elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı 2021’de yüzde 33 iken 2022’de 600 baz puan artışla yüzde 39’a yükseldi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki kurulu gücü ise 2022’de hizmete alınan yeni yatırımlarla yüzde 6 artarak 55 bin 772 megavata ulaştı. Borsa İstanbul’a (BIST) kote şirketlerle ve sektörlerle ilgili detaylı veri analizleri yapan Fintables, enerji sektörünün 2022 performansını mercek altına alan bir rapor hazırladı. Rapora göre 2022’de ülke genelinde elektrik üretiminin yüzde 21’i hidroelektrik santrallarından, yüzde 11’i rüzgâr santrallarından, yüzde 23’ü doğalgaz santrallarından, yüzde 16’sı yerli, yüzde 20’si ithal kömür santrallarından, yüzde 3’ü jeotermal enerji santrallarından ve yüzde 1’i de güneş enerjisi santrallarından yapıldı. 

FİYATLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ

Raporu değerlendiren Fintables Kurucu Ortağı Yunus Şahin, sanayi üretiminde Güneş Enerjisi Santralı (GES) paylarının son dönemdeki artışına dikkati çekti. Şahin şu ifadeleri kullandı: “Önümüzdeki süreçte de fiyatlarda geri çekilme görme ihtimalini yüksek buluyoruz. Bu yılın başında santralların kullandığı doğalgaza yapılan indirim ile piyasa takas fiyatı (PTF) düşüşe geçti. Sanayicinin GES yatırımları, enerji depolama lisansı için yapılan başvurular önümüzdeki yılların önemli başlıklarından biri olacak.”

 

BAKMADAN GEÇME!