"Yeni yıla zamlarla girmeyeceğiz"

Güncelleme Tarihi:

Yeni yıla zamlarla girmeyeceğiz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2010 17:24

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2010 yılına içki, sigara ve akaryakıt zamlarıyla giren vatandaşa 2011 yılı için söz verdi. Bir gazetecinin, “Lütfen artık benzine zam yapmayın” dileği üzerine; elini sıkarak, “Söz veriyorum akaryakıt vergisinde zam olmayacak” dedi.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uzun yıllardan sonra bütçe tasarısını erken bitirmenin gururuyla, alışkın olmadık şekilde ‘neşeli’ girdi salona. Yasa gereği en geç 17 Ekim saat 24.00’e kadar teslim edilmesi gereken bütçeyi iki gün önceden Meclis’e göndermeyi başarmıştı. Hatta ödenek artışı isteyen bazı bakanları ikna etmekte zorlanırken, tasarıyı bazılarının da evine göndererek dün gece imzalatmıştı. “Bunu nasıl yaptığımı bir ben bir Allah bilir” diyen Şimşek, 2010 bütçe gerçekleşmelerini, 2011 yılı bütçe büyüklüklerini açıklarken de; gazetecilerin sorularını yanıtlarken de yüzünden gülümseme eksik olmadı.

Önce 2010 yılı gelişmelerini anlattı. Bütçe hedeflerinde sene başında öngörülenin ötesinde kaydedilen iyileşmeleri sıraladı tek tek… Vergi gelirlerinde, bütçe giderlerinde, bütçe açığında sağlanan yüksek performansı dile getirdi.

Haberin Devamı

GELİRLERDE BÜYÜK ARTIŞ

Ocak-Eylül döneminde bütçe giderlerinin enflasyonun da altında, yüzde 6 arttığını belirti. Buna karşın bütçe gelirlerinin enflasyonun 2.5 katı oranında yani yüzde 20 arttığına dikkat çekti. Sonuç olaraksa bütçe açığının geçen yılın 9 aylık dönemine göre yarı yarıya azaldığını vurguladı.

11 MİLYARLIK SÜRPRİZ
Bakan Şimşek, bütçe performansında sağlanan etkileyici iyileşmeyi, yatırımlar lehine kullanacaklarını açıkladı. Yani sene başında öngörülenin dışında yatırımlara 11 milyar liralık ilave kaynak vereceklerini belirtti. Bu rakamda aslan payını ise 7.5 milyar lira ile karayolları yatırımları aldı.

MAATRİSH KRİTERİ!
Şimşek, “11 milyarlık bu kaynağı yatırımlara ilave etmeseydik bütçe açığımız yüzde 4 yerine muhtemelen yüzde 3’ün biraz altında gerçekleşecekti. Bu da Maatrish kriterlerine ulaşmak demekti. Krizin ardından bir yılda bu önemli bir başarıdır. AB ülkeleri içinde bu kritere ulaşan ülke ya 1-2 tanedir ya da hiç yoktur” dedi.

SEÇİM EKONOMİSİ YOK

Maliye Bakanı, 2011 yılının seçim yılı olmasına karşın bütçe açığını 2010 yılına göre yüzde 24 düşürmeyi taahhüt etti. Bu rakamı ilan ederken vergi ve sigorta prim borçlarının yeniden yapılandırılmasından gelecek kaynağı hiçbir şekilde dikkate almadıklarının altını çizdi. “Bu açık hedefine ulaşmada iddialıyız, kararlıyız” diyerek mali disiplin konusunda kendilerine büyük destek veren Başbakan’a teşekkür etmeyi de unutmadı.

Haberin Devamı

Bakan Şimşek, 2011 bütçesini büyümeyi, istihdamı, yatırımları, ihracatı, esnaf ve sanatkarları, dar gelirliyi destekleyen bir bütçe olarak tanımladı. Bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltmak için GAP, DAP, KOP gibi projelere, ar-ge’ye, eğitime özel kaynak ayrıldığını söyledi.

EMEKLİ ZAMMININ FATURASI

Bakan Şimşek, önceki toplantıların aksine gazetecilerin soru sayısını sınırlamadı. Soru sormak isteyen herkese söz verdi.

2011 yılında SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan zammın faturasının 6.7 milyar olduğunu belirtti. “Eğer yasada öngörülen şekilde zam yapmış olsaydık faturamız 3.4 milyar daha az olurdu” dedi.

40 MİLYARLIK BORÇ YAPILANACAK

Şimşek, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması çalışması çerçevesinde Maliye Bakanlığı’nın 40 milyarlık alacağının yapılandırmaya konu olduğunu açıkladı. “Hangi tarihten itibaren borcu olanlar yararlanacak” sorusuna ise, “Zaman aşamına uğramamış tüm borçlar bundan yararlanabilir” dedi. Şimşek, yeniden yapılandırmaya emlak, su, elektrik, trafik cezaları gibi gecikmiş borçların girip girmeyeceği sorusuna ise, “Yeniden yapılandırmanın kapsamı konusunda henüz verilmiş bir karar yok. Arkadaşlar bize tüm seçenekleri sundular. Son karar Ekonomi Koordinasyon Kurulunda ve Bakanlar Kurulunda verilecek” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

ZORA DÜŞTÜM DİYENİN FAİZİ 1 OLACAK

Şimşek: 60-70 bin memur alınacak 

Maliye Bakanı, işlerindeki bozulma nedeniyle vergi ve sigorta borcunu ödemekte güçlük çeken mükelleflerin ‘tecil’ faizi ile gecikme faizlerinde de yeni bir çalışma yaptıklarını söyledi. Tecil faizlerinin yani vatandaşın kendi isteği ile Maliye’ye başvurması durumunda kamu alacağına aylık 1, yıllık yüzde 12 faiz uygulanacağını söyledi. Oysa vatandaşın başvurmaksızın Maliye’nin denetimiyle ortaya çıkan borç gecikmelerinde ise faiz oranının aylık 1.4 olacağını belirtti. Şimşek, mevcut uygulamada gecikme faizinin aylık 1.95 olduğunu anımsattı.

CEZALAR ARTACAK!

Bakan Şimşek’in konuşmasında en dikkat çekici konulardan birini de ‘kayıt dışılıkla mücadele’ konusu oluşturdu. Önümüzdeki dönemde kayıt dışılığın azaltılması, verginin tabanının genişletilmesi, vergi kayıp ve kaçağının önlenmesine yönelik denetimlerin artırılması için bir dizi adım atacaklarını söyledi. Kayıt dışılıkla mücadele stratejisinin güncelleneceğini belirten Şimşek, kayıt içi faaliyetin özendirileceğini ifade etti. Aynı zamanda cezaların artırılarak caydırıcılığın güçlendirileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

FATURASINI VATANDAŞA ÇIKARMADIK!

Şimşek, mali disiplini sağlarken bunun faturasını vatandaşa çıkarmadıklarını da belirtti. AB’de bu süreçte kamu çalışanlarının maaşlarının düştüğünü, çocuk yardımlarının kesildiğini, emeklilik yaşının yükseltildiğini dolayısıyla faturanın vatandaşa ve mükellefe kesildiğini söyledi. Ama Türkiye’de faturayı vatandaşa yansıtmamaya özen gösterdiklerini belirten Şimşek, “Geçen yıl maktu vergilerin güncellenmesi dışında vatandaşa yansıtmadık” dedi.

Bakan, bütçe tasarısını Meclis’e erken göndermenin başarısını gazetecilerle baklava yiyerek kutladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!