Yabancılardan Türk medyasına yoğun ilgi var

Güncelleme Tarihi:

Yabancılardan Türk medyasına yoğun ilgi var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2013 00:00

Yabancı şirketlerin Türk medyasına ilgisi artıyor. Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ve ABD’li Time Warner’ın, Türkiye’de medya şirketi satın alma konusunda anlaşmaya yakın olduğu belirtiliyor. Socar’ın Star Medya Grubu için, Time Warner’un ise Çalık Holding’e ait ATV televizyonu için görüşmeler yaptığı bildiriliyor.

Haberin Devamı

TÜRK medyası son dönemlerde yabancıların da gözdesi oldu. Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi’nin (SOCAR) Star Medya Grubu’yla masaya oturmasının ardından dün de Çalık Holding bünyesindeki Turkuvaz Medya Grubu’na ait ATV için ABD’li medya grubu Time Warner Group ile görüşmeler yeniden hızlandı.
Rixos Otellerinin patronu ve Star Medya Grubu’nun ortağı Fettah Tamince, The Wall Street Journal Türkiye’ye “Petkim’in sahibi Socar ile Star Medya Grubu’nun satışı için masaya oturduk” açıklamasını yaptı. Henüz görüşme aşamasında olduklarını ve satış konusunda kesin bir anlaşma olmadığını ifade eden Tamince “Kesinleşen bir bilgi olduğu taktirde biz gerekli açıklamayı yapacağız” dedi. İki grup anlaşırsa, doğalgaz dağıtım alanındaki ortaklıklarını medya sektörüne de taşımış olacak.

Haberin Devamı

ÇALIK: SATIŞ YOK

Reuters’ın haberine göre de Çalık Holding bünyesindeki Turkuvaz Medya Grubu’na ait ATV televizyonunun satışı ile ilgilenen ABD’li medya grubu Time Warner Group ile görüşmeler yeniden hızlanırken, nihai kararın nisan sonunda belli olacağı açıklandı. Çalık Holding’ten yapılan yazılı açıklamada görüşme yalanlanmadı ama satış haberlerinin gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Açıklamada “Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde bulunan ATV’nin Rupert Murdoch’un sahibi olduğu News Corporation yahut herhangi başka bir medya grubu tarafından satın alındığı yönündeki haberler asılsız olup gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.

1.1 milyar dolara almıştı

ARALIK 2007’de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun satışa çıkardığı Sabah-ATV ihalesini 1.1 milyar dolarla Çalık Grubu’nun şirketi olan Turkuvaz kazanmış ve devir Nisan 2008’de gerçekleşmişti. Çalık Holding, Sabah-ATV satın alınmasının finansmanı için Nisan 2008’de 750 milyon dolar tutarında kredi
almıştı. Turkuvaz’ın yüzde 25 hissesi Katar Yatırım İdaresi’nin (QIA) iştiraki olan Lusail Internati-onal Media Company’e ait bulu-nuyor.

Sancak’tan devralmıştı

STAR Medya Grubu bünyesinde Star Gazetesini ve Kanal 24 Televizyonunu barındırıyor. Rixos Otellerinin patronu Fettah Tamince 2009 yılından bu yana Star Medya Grubu’nun ortağı. Tamince’nin Star Medya Grubu’ndaki diğer ortağı ise eski milletvekili Tevhit Karakaya. Tamince, Star hisselerini 2009 yılında, Ethem Sancak’tan devralmıştı. Sancak, bu hisse devriyle medya patronluğuna veda etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!