WSJ: Yüksek enflasyon ve cari açık kokteyli Türkiye’de baş ağrısı yaptı

Güncelleme Tarihi:

WSJ: Yüksek enflasyon ve cari açık kokteyli Türkiye’de baş ağrısı yaptı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2011 00:00

Kasım ayında tüketici fiyatlarıyla yüzde 1.73, üretici fiyatlarıyla yüzde 0.65 artışla birlikte Türkiye’nin yıl sonu enflasyonun çift haneyi bulacağı haberleri uluslararası ekonomi basınında da yankı buldu.

Haberin Devamı

ABD merkezli Wall Street Journal (WSF) gazetesi, haberi “Cari açıkla karışık yüksek enflasyon kokteyli başağrısı yaptı” başlıklığıyla duyurdu. WSJ, Türkiye’deki yükselen enflasyonun “cari açık başağrısı”nı kötüleştirdiği görüşünü dile getirdiği haber analizinde “Türkiye’nin merkez bankacıları, ağrı kesici içerlerse affedilmeli. Başağrısı yaratan son kokteyl nedir dersiniz? Balon gibi şişen cari açıkla karışık hızlı enflasyon” yorumunu yaptı.
Mantar gibi büyüyor
Türkiye ekonomisinin krizdeki Avrupa Birliği (AB) üyesi ekonomilerle çok entegre olduğu değerlendirilmesinin yapıldığı haberde, yüksek kasım enflasyon rakamı “beklenenden daha çirkin” diye nitelendirildi. Haberde şu ifadelere yer verildi: “Dış şoklara karşı kırılgan Türkiye ekonomisinin aşil topuğu cari açık mantar gibi büyüyor. Enflasyon oranı iktisatçıların beklentilerini aştı ve Merkez Bankası’nca uygulanan gevşek para politikasının ve düşen para biriminin fiyat artışlarını alevlendirdiği yönündeki kaygıları körükledi.”
Sıkı para politikası
Haberde, “Ekonomistler, hızlı yükselen enflasyonun, milli gelirin yüzde 9’unu aşacağı tahmin edilen cari açığı çözmeye çabalayan politika yapıcıların işini zorlaştıracağına dikkat çekiyor. Ankara’nın, sıkı bir para politikasına yönelme ihtiyacı olabilir. Türkiye’nin ihracatı, cari işlemler açığında kayda değer bir iyileşmeyi tetikleyecek kadar güçlü bir artış sağlayamadı. Merkez Bankası, artan enflasyon tehdidini kabul ederek dramatik bir politika değişikliğine girdi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın ‘şahince’ açıklamalar yaptı” denildi.   ? (A.A.)

Haberin Devamı

FT: Yüksek enflasyon son gerilim işareti

İNGİLİZ Financial Times (FT) gazetesi, Türkiye’nin çift haneli enflasyon eşiğine geldiğini belirttiği haberinde, “Kasım ayında fiyatların beklenenden çok artması üzerine Türkiye’nin çift haneli enflasyonun eşiğine geldi. Bu da, Ankara, sert bir inişi provoke etmeden faiz oranlarında ince ayarlamaları yapmaya çalıştığı bir sırada ülkenin alışılmamış para politikası için son gerilim işaretidir” ifadesini kullandı. Gazete, yükselen gıda ve giysi fiyatlarının yıllık tüketici enflasyonunu yüzde 9.48’e çıkarttığını, bunun da, bankacılar ve analistlerin Türk Merkez Bankası’nın yaklaşımına ilişkin kaygılarını dile getirmesinin hemen ardından gerçekleştiğini kaydetti. Gazete, Türkiye’nin GSYH’nın yüzde 10’u kadar cari açıkla karşı karşıya bulunduğunu, Türk lirasının bir yılda yüzde 20 değer kaybettiğini ancak faiz oranlarını artırmaya karşı tavır alırken bunun yerine bir dizi alternatif önlemler aldığını belirtti. FT “Merkez Bankası’nın yaklaşımı, uzun vadeli reel faiz politikası hedefini ilan eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümetince güçlü bir biçimde destekleniyor” dedikten sonra hükümetin, kısa, cari açığı, içki, tütün ve cep telefonlarına daha yüksek dolaylı vergi gibi alternatif yollar aracılığıyla frenleme girişiminin enflasyonu yükselttiğine dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!