Whatsapp neden bu kadar pahalı?

Güncelleme Tarihi:

Whatsapp neden bu kadar pahalı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2014 11:07

Tüm dünya bu satın almayı konuşuyor… Instagram’ı satın almasıyla teknoloji dünyasının yeni ‘Google’ı olmaya soyunan Facebook şimdi de 19 milyar dolar vererek Whatsapp’i satın aldı. Facebook bu satın alma için nakit 4 milyar dolar verirken 12 milyar dolar değerinde de Facebook hissesini WhatsApp’e verdi. Öte yandan Face önümüzdeki 4 yıl boyunca hisselerden kazanılacak paydan mesajlaşma servisine 3 milyar dolar ödeyeceğini açıkladı. Bu 19 milyar doları abartılı bulanlar da var.

Haberin Devamı

Satın alma gerçekleştikten sonra Whatsapp’in fiyatını aşırı abartılı bulan çevrelerde çıktı. Çünkü şirketin yıllık cirosu sadece 450 milyon dolar civarında. Konuyla ilgili olarak soru Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’e de soruldu. Zuckerberg Whatsapp için 19 milyar dolar ödeyeceklerini çünkü şirketin potansiyeline inandıklarını söyledi. Whatsapp’in şu anda 1 milyar kullanıcıya koştuğunu söyleyen Zuckerberg aynı zamanda mesajlaşma servisi ile dünyanın 3’te 2 sine internet ulaştırabileceklerini söyledi. Facebook'un kurucusu saydığı bu nedenlerden ötürü Whatsapp'in çok değerli bir uygulama olduğunu belirtti ve 19 milyar dolarlık bedelin aşırı olmadığının sinyalini verdi.

FACEBOOK WHATSAPP’İ ALDI

DÜNYAYA İNTERNET GÖTÜRECEK

Haberin Devamı

Facebook’un dünyanın geri kalanına internet sağlamak için Internet.org isimli bir projesi bulunuyor. Bu proje ile Afrika kıtası gibi bölgelere ucuz formüllerle internet götürülmesi hedefleniyor. Whatsapp’in internet altyapısının ise bu iş için biçilmiş kaftan olduğu ifade ediliyor.
Dünyada en çok kullanılan mesajlaşma servisi olan Whatsapp’in 450 milyon civarında kayıtlı üyesi bulunuyor. Bu üyeler servisi kullanmak için her yıl 0.99 dolar ödüyor. Whatsapp’ten sonra ise en çok kullanılan mesajlaşma servisi ise 300 milyon kullanıcıya sahip olan Japan’s Line. Japan’s Line’ı 270 milyon aktif kullanıcı ile WeChat izliyor.

BORSA İSTANBUL'U SOLLADI

Öte yandan Borsa İstanbul'da piyasa değer en yüksek olan şirket Garanti Bankası. Garanti'nin piyasa değeri ise şu anki kur ile 11,7 milyar dolar civarında. Whatsapp'in satın alınma bedeli Borsa İstanbul'u sollamış durumda.

Borsa İstanbul'daki bazı büyük şirketlerin piyasa değeri

Garanti Bankası: 11.7 milyar dolar
Türk Telekom: 9.3 milyar dolar
Tüpraş: 4,84 milyar dolar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!