Varank ve Kirişci’den ‘Tezkim’e ziyaret

Güncelleme Tarihi:

Varank ve Kirişci’den ‘Tezkim’e ziyaret
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2022 07:00

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Adana’da bulunan mısır nişastasından sitrik asit üretimi yaparak, 90 ülkeye ihracat yapan Tezkim Tarımsal Kimya Üretim Tesislerini ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.

Haberin Devamı

Tarımsal üretimin daha katma değerli hale gelmesinin önemine değinen Bakan Varank “Eskiden tamamını yurtdışından ithal ettiğimiz sitrik asidi artık kendimiz üretip, ihraç ediyoruz” dedi.

Varank ve Kirişci’den ‘Tezkim’e ziyaret

100 BİN TONA ÇIKARACAKLAR

Türkiye’nin daha önce tamamını ithal ettiği sitrik asidin Türkiye’de üretiliyor olmasından büyük mutluluk duyduğunu belirten Bakan Varank, gıdadan temizlik ürünlerine kadar her alanda ihtiyaç duyulan bu ürünün Türkiye’de üretilmesinin stratejik olarak çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Bakan Varank, “Bu fabrikanın resmi açılışını Sayın Cumhurbaşkanımız gerçekleştirmişti. Burası, yılda 54 bin ton sitrik asit üretebilen bir tesis. Ürünlerin uzun ömürlü olmasını ya da çevresel şartlardan en az şekilde etkilenmesini sağlayan bir ham madde. Bundan önce tamamını yurtdışından ithal ettiğimiz sitrik asidi artık Adana’mızda, Tezkim’in bu tesislerinde üretebiliyoruz. Şu anda 54 bin ton olan kapasitelerini inşallah 100 bin tona çıkaracaklar” dedi.

Haberin Devamı

GENÇLERE İSTİHDAM

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci de “Mısır gibi bitkiden o kadar çok ürün elde edebilir hale geldik ki bu konularda yapılan Ar-Ge faaliyetleri, akıl teri ve bu çalışmalar sonucunda bu noktalara geldik. Bu sitrik asit tesisi de aslında bunlardan bir tanesi. Ülke olarak bu ürünleri burada üretiyor olmak, ithalat yerine kendimizin üretiyor olmasını çok değerli buluyorum. Burada çok sayıda genç istihdam ediliyor. İnşallah kapasite arttırımıyla birlikte yine dünya ile rekabet edebilecek az sayıdaki tesislerden ve işletmelerden birisi olacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!