Vali hediye Mercedes’e binip sanayiciden ’huzur hakkı’ alır mı

Güncelleme Tarihi:

Vali hediye Mercedes’e binip sanayiciden ’huzur hakkı’ alır mı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2006 00:00

Kocaeli Valisi Erdal Ata’nın Gebzeli sanayicilerden 350 bin YTL değerinde Mercedes makam aracı aldığı için zehirli varillere göz yumduğu iddiası, kamudaki Mercedes gerçeğini yine gözler önüne serdi. Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden bir makamda hediye otomobil kullanılması tartışma konusu oldu. Ata, "Bu araç, valiliğe bağış. Bölgede en fazla çevre cezası benim dönemimde kesildi" dedi.

ZEHİRLİ varillerle ilgili tartışmalar üzerine Referans Gazetesi’nin ortaya çıkardığı, "Kocaeli Valisi şirketlerin hediyesi Mercedes’e biniyor, bu şirketlere göz yumuyor" tartışması, kamuda hediye makam aracı olayını yeniden gündeme getirdi. Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden makamlar başta olmak üzere kamu yetkililerinin şirketler tarafından bağışlanmış makam aracına binmeleri yine tartışılmaya başlandı. Konunun odağındaki Kocaeli Valisi Erdal Ata, Gebzeli sanayicilerin kendisine 350 bin YTL’lik Mercedes hediye etmesi nedeniyle zehirli varillere göz yumduğuna ilişkin iddialara sert çıktı. Ata, "Evet valiliğime bir Mercedes hediye edildi. Ama bunu Dilovası Organize Sanayi Bölgesi’ndeki sanayiciler değil, makinacılar, kimyacılar, İstanbul Mermer, İMES, plastikçiler ve kömürcüler verdi. Her valiliğe bağış yapılır, bunun altında bir şey aranması yanlış" dedi.

ÇOĞUNUN FABRİKASI YOK

Aracın hastane, okul gibi valiliğe yapılan bir bağış olduğunu hatırlatan Ata, "Kaldı ki bu aracı hediye edenlerden sadece plastik sektöründekilerin fabrikası var. Mermercilerin ise tesisleri var. Diğerlerinde tek bir fabrika bile yok"
/images/100/0x0/55eafd8af018fbb8f8a3d359
diye konuştu. "Bu aracı onları denetlemeyip ceza kesmemem için aldığımı düşününleri kınıyorum" diye konuşan Ata şunları söyledi: "Valiliğim süresince en fazla ceza benim dönemimde kesilmiştir. Benim zamanımda Dilovası’ndaki tesislerin üstüne gidilmiştir. Gelip bütün kayıtları inceleyebilirler. Kimlerin denetlendiğini kimlere ceza kesildiğini rahatlıkla görebilirler. Ama kimse bunu yapmıyor, bir günah keçisi aranıyor. 4 yıldır Dilovası’nda açılan bir fabrika bile yok. Benden önceki dönemlerde açılan bu fabrikalar sanki ben açtırmışım gibi gösteriliyor ve suçlanıyorum."

EN FAZLA CEZAYI BEN KESTİM:

Kimsenin yapılan denetlemeleri ve kesilen cezaları görmediğini kaydeden Ata, "Dilovası’na en fazla ceza benim dönemimde kesildi ve çevre kirliliği ile ilgili çok sıkı denetimler yapıldı. Paraları olmadığı gerekçesiyle çevre yatırımının yapılmadığı iddia ediliyor. Buna en iyi örnek o bölgenin en büyük şirketi olan Çolakoğlu’na 150 milyon dolarlık yatırım yaptırmam gösterilebilir" diye konuştu.

Kimsenin ekmeğimle oynamaya hakkı yok
/images/100/0x0/55eafd8af018fbb8f8a3d35b


DİLOVASI Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mustafa Tüker ise valiliğe Mercedes’in kendileri tarafından verilmediğini kaydetti. "Kimsenin benim ekmeğimle oynamaya hakkı yok" diye konuşan Tüker şunları söyledi: "Sanayi bölgeleri Sanayi Bakanlığı tarafından denetlenir. Gerektiği takdirde buralara müfettiş gönderilir. Bizim valiliğe bizi denetlemeyin diye araç hediye ettiğimiz söyleyenler sadece bir kova pislik atanlardır. Biz denetimlere açağız. Beni konuyla ilişkin aradılar ve böyle bir şey olmadığını söylediğim halde, sanki bunu söylememişim gibi davranıyorlar."

3 yılda 1 milyon YTL ceza kestik

KOCAELİ Valisi Erdal Ata, son 3 yıl içinde Kocaeli’nde 1 milyon YTL’nin üzerinde ceza kestiklerini belirterek, üç yıllık dönem içinde ceza kesilen firma listesini yolladı. Listenin içinde İzocam, Çolakoğlu, Nuh Çimento, Aygaz, Brisa ve Goodyear gibi şirketlerde yer alıyor. Kocaeli Valiliği 2003 yılında 190 milyar 800 milyon liralık ceza keserken, 2004 yılında kestiği ceza miktarı 621 milyar 851 milyon liraya yükselmiş. 2005 yılında ise kesilen ceza miktarı Danıştay’ın kararı ile 5’te bir oranında düşürülerek 234 bin 382 YTL olarak kayıtlara girmiş.

12 OSB’den ’huzur hakkı’ alıyorum

KOCAELİ Valisi Erdal Ata, "16 Organize Sanayi Bölgesi’ninbaşkanı olduğu ve 6 bin YTL’lik maaş aldığı" iddiaları üzerine şöyle konuştu: "Ben 12 OSB’nin Müteşebbis Heyeti Başkanıyım. Bu OSB’lerin de 6-7’si faal. Hepsinden huzur hakkı alıyoruz. Ama bunu sadece ben değil tüm illerdeki valiler alır. Bu aldıklarımızda maliyeye beyan edip vergimizi veriyoruz. Ama söylenildiği gibi 6 bin YTL’lik bir rakam sözkonusu değil."

Valiler organize sanayi için ’doğal’ başkan

SANAYİ ve Ticaret Bakanlığı’nın Halk Bankası üzerinden kredilendirdiği Organize Sanayi bölgelerinde (OSB) valiler otomatikman yönetim kurulu başkanı oluyor. Sanayicilerin kendi kurduğu ya da yüzde 70 doluluk oranına ulaşıp tüzel kişilik kazanan özerk sanayi bölgelerinde valilerin başkan olması zorunlu değil. Ancak Valiler bu özerk sanayi bölgelerinde kurucular kurulunda yer alabiliyor, huzur hakkı ödeniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!