Vakıflar Bankası'ndan "Deniz Feneri" açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Vakıflar Bankasından Deniz Feneri açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2009 18:29

Türkiye Vakıflar Bankası, Deniz Feneri e.V Derneğinin hesaplarının, yalnızca iştiraklerinin Frankfurt şubesinde bulunmayıp, Avrupa'daki bir çok ülkenin bankalarında bulunduğunu bildirdi.

Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O'dan yapılan yazılı açıklamada, Vakıfbank International AG Frankfurt Şubesi ile ilgili basında yer alan ifadelerin, gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Türkiye Vakıflar Bankası'nın 31 Aralık 2008 tarihi itibariyle 52,2 milyar TL aktif büyüklüğe sahip, sermayesinin yüzde 25,18'inin halka açık olduğu hatırlatılan açıklamada, konunun hassasiyeti göz önünde bulundurularak banka tarafından açıklama yapılmasına gerek duyulduğu ifade edildi.

Merkezi Avusturya Viyana'da bulunan Vakıfbank International AG'in, Avrupa'da bankacılık faaliyetlerini sürdürebilmek amacıyla, Avrupa Birliği ve faaliyet gösterilen ülkenin mevzuatları çerçevesinde işlem yapmak üzere kurulduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Dolayısıyla söz konusu iştirakimizin bünyesinde faaliyet gösteren Frankfurt Şubesi, hizmet verdiği ülkenin bankacılık denetleme mevzuatına tabidir. İlgili açıklamada 'polis baskını' olarak değerlendirilen durum, tamamıyla gerçek dışıdır. Deniz Feneri e.V Derneği'nin hesapları yalnızca iştirakimizin Frankfurt şubesinde bulunmayıp, Avrupa'daki bir çok ülkenin bankalarında bulunmaktadır. Soruşturma sürecinde, derneğin hesaplarının bulunduğu banka şubelerinde olduğu gibi iştirakimizin Frankfurt şubesindeki kayıtlar üzerinden de inceleme yapılmıştır. Vakıfbank International AG Frankfurt şubesinin tüm bankacılık işlemlerinin denetimi, Almanya Federal Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BAFIN) tarafından gerçekleştirilmektedir. Yapılan denetimler kapsamında Vakıfbank International AG Frankfurt Şubesiyle ilgili müeyyide gerektiren herhangi bir durum söz konusu değildir.”

DENİZ FENERİ YÖNETİCİLERİNE KREDİ KULLANDIRILDIĞI İDDİASI...

Açıklamada, “Frankfurt Şubesi tarafından Deniz Feneri yöneticilerine kredi kullandırıldığı” hususunda ise, konunun müşteri sırrı kapsamına girdiğinden ayrıntılara yer verilmesinin yasal olarak mümkün olmadığı bildirildi.

Bununla birlikte bahsi geçen kredi işlemiyle ilgili verilerin gerçeği yansıtmadığı belirtilen açıklamada, şu bilgiler verildi:
“Vakıfbank International AG tarafından gerçekleştirilen tüm kredilendirme işlemleri, ilgili ülkenin ve ülkemizin yasal mevzuatına uygun olarak ve Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O'nun karlılığı, risk emniyeti dikkatle değerlendirilerek gerçekleştirilmektedir.

Ayrıca açıklamada konu edilen ilgili şubenin o dönemde müdürü olan Metin Özetçi'nin merkeze tayiniyle ilgili gerekçe de gerçek dışıdır. Söz konusu şube müdürünün devlet memuru olan eşinin ücretsiz izin talebi, eşinin çalıştığı kurum tarafından 657 Sayılı Kanunun 108. maddesi neden gösterilerek kabul edilmediğinden 'aile birliğinin muhafazası' amacıyla kendisinin talebiyle tayini gerçekleştirilmiştir. Bu tayin iddia edildiği gibi terfiyle değil, aynı unvanda gerçekleşmiştir.

Bankacılık faaliyetlerini titizlikle sürdürmekte olan Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O'nun ekonomi içindeki konumu, Bankacılık Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanunu çerçevesinde itibarı göz önünde bulundurularak, ilgili haber ve açıklamalarda gerekli özenin ve hassasiyetin gösterilmesini zorunlu görmekteyiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!