Uzlaşmacı rekabet 

Güncelleme Tarihi:

Uzlaşmacı rekabet
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2016 20:42

REKABET Kurumu, Rekabet Yasası’nda üç kritik değişikliğe hazırlanıyor. Buna göre soruşturmalara, ‘süreyi beklemeksizin’ son verilebilecek; ön araştırma süreleri uzatılabilecek; vergide olduğu gibi rekabet soruşturmalarında da ‘uzlaşma’ mümkün olabilecek.

Haberin Devamı

10 MADDELİK TASLAK

Rekabet Kurumu, 4054 Sayılı Rekabet Kanunu’nda, acil ihtiyaçları karşılamak üzere yasa taslağı hazırladı. 10 maddelik yasa taslağında üç değişiklik dikkat çekiyor. Vergi alanında idare ile mükellef arasında ortaya çıkan uyuşmazlıklarda yargı yoluna gitmeden uzlaşma mümkün olabiliyor. Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak, rekabet uyuşmazlıklarında böyle bir müessese olmadığına dikkat çekerek, “Oysa bazen çalışanlar ya da ara kademe yöneticiler herhangi bir gerekçeyle rekabet ihlali yapabiliyor. Avrupa’da uzlaşma müessesesi, rekabet hukukunda yer alırken, bizim mevzuatımızda yok. Hazırladığımız düzenlemeyle bu eksikliği gidermeyi hedefliyoruz.

Yasa değişikliği kabul edilirse işletme sahipleri hem kurumun itibarını korumak hem de olası para cezalarıyla karşı karşıya kalmamak için soruşturma devam ederken ‘uzlaşma’ isteyebilecek” dedi. 4054 Sayılı Kanuna göre bir soruşturma açılması kararı alınması halinde 6 aylık soruşturma süreci başlıyor ve bu süre dolmadan soruşturma bitirilemiyor. Başkan Torlak, raportörlerin yaptıkları çalışma sonucu o soruşturmadan bir şey çıkmayacağına dair kanaat bildirmesine rağmen kanun gereği 6 aylık süre dolmadan soruşturmanın bitirilemediğine dikkat çekti.

Torlak, “Bu durumu düzeltmek için raportörün yazısı, Kurulun kararı ile soruşturma süresinin sonunu beklemeden soruşturmanın bitirilebilmesi için yasa değişikliği öngörüyoruz. Böylece teşebbüslerin gereksiz yere töhmet altında kalmasının da önüne geçilmiş olacak” dedi. Torlak, ön araştırma sürelerinin dosyaların hacmine göre yetersiz kalabildiğini belirterek, gerekli durumlarda bu sürelerin biraz daha uzatılmasına imkan verecek şekilde bir başka değişiklik planlandığını anlattı.

BAKMADAN GEÇME!