Ufuk Sandık: Türkiye, Ford'un ihracat üssü olacak

Güncelleme Tarihi:

Ufuk Sandık: Türkiye, Fordun ihracat üssü olacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2001 00:00


Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

FORD Otosan'ın 650 milyon dolara malolan Gölcük fabrikası, 20 Nisan 2001 tarihinde resmen açılıyor. Fabrikanın açılışı için Koç Holding Başkanı Rahmi Koç ve Ford Motor Co. Başkanı Jacques A. Nasser'ın da katılacağı bir tören düzenlenecek.

Ford'un dünyadaki önemli üretim ve ihracat merkezlerinden biri olacak Gölcük tesislerinde seri üretim şubat ayında başladı. Fabrikada şu anda yenilenen Ford Transit modeli ticari araçlar üretiliyor.

İkinci etapta ise çok amaçlı kullanıma uygun yeni bir aracın üretimi yapılacak. Dünyada sadece Türkiye'de üretilecek olan bu yeni araç 2002 yılında piyasaya sunulacak. Üretiminin yüzde 95'ini ihraç edecek Ford Otosan, 1 milyar dolarlık ihracat geliri hedefliyor.

Temmuz 1998 yılında temeli atılan Ford Otosan Gölcük tesisleri, 1 milyon 600 bin metrekare açık, 160 bin metrekare kapalı alan üzerine inşaa edildi. 150 bin adetlik üretim kapasitesine sahip fabrika, tam kapasite çalışmaya başladığında 4 bin kişiye istihdam yaratacak.

Ford, 1999 Ağustos ayında yaşanan deprem felaketi, Gölcük tesislerinin üretime başlama tarihinin ertelenmesine neden olmuştu. Yaklaşık 6 aylık bir gecikme sonrasında fabrikada deneme üretimi başlamıştı.

130 robotun kullanıldığı fabrika en kapsamlı entegre imalat tesisi olarak gösteriliyor. 200'ü Türk olmak üzere 280 mühendisin görev yaptığı Ford Otosan fabrikası dumansız ve gürültüsüz olarak çalışacak. Fabrikada her türlü atık, son teknoloji ile arıtılacak. Ayrıca kullanılacak yüksek teknolojiyle, enerji tasarrufu sağlanacak.

Ford Otosan 2000 yılında birçok başarıya imza attı. Geçen yıl Ford Otosan 74 bin 605 adetle tarihin en yüksek satış adedine ulaştı. Şirketin binek otomobilde pazar payı yüzde 5.6'dan yüzde 6.6 çıkarken, hafif ticari araç segmentinde ise yüzde 25.3 oldu.

Binen inmek istemiyor

BMW Group, sadece hareketsiz konumda değil, seyir halindeyken de hiçbir kısıtlama olmaksızın kullanılabilen DVD, internet ve e-posta gibi fonksiyonlara sahip olan bir araç üretti. BMW 7 Serisi'nin uzun versiyonu L7 baz alınarak oluşturulan bu prototip, geniş bir dizi multimedya uygulamasının yanı sıra, çağdaş özelliklere sahip bir çalışma ortamına da imkan sağlıyor Arka bölümdeki video terminali, burada seyahat eden yolcular için, otomobil hareket halindeyken bile Microsoft Office programlarının kullanımını ve kesintisiz internet erişimini mümkün kılıyor. Ayrıca, yolcular e-posta gönderip-alma ve telefon görüşmeleri yapma imkanlarına da sahipler. MOBİL OFİSTelevizyon, CD çalar, DVD; yolcuların seyahatten keyif almasını garanti ediyor. BMW, bu lüks sedan otomobille mobil ofis olanaklarını ve eğlenceyi birarada sunuyor. Bu özel ekipman şöyle çalışıyor; bir düğmeye basılarak ön koltuklarla arka kompartman arasındaki bölmeden 15 inç genişliğindeki düz ekran çıkıyor ve bilgisayar oturumu açılıyor. Bölmenin sol tarafında üzeri deriyle kaplanmış entegre bir yazıcı bulunuyor. Ayrıca, otomobilden video konferans yapmakta mümkün.

SİNEMA GİBİ

Yeni otomobilin olanakları, sadece çalışma ya da iş görüşmeleri yapmakla sınırlı değil. BMW yolcularına rahatlama ve eğlenme imkanları da sunuyor. Yolcular internetten müzik parçaları indirebiliyor ya da bilgisayar oyunları oynayabiliyor. Otomobil, ayrıca Dolby Surround ses sisteminin bulunduğu bir sinemaya, ya da mobil bir konser salonuna dönüşebiliyor.

BUZDOLABI DA VAR

Otomobilde bütün bunların yanı sıra arka bölümde bir klima sistemi, içecekler için bir buzdolabı, tüm fonksiyonlara sahip bir navigasyon sistemi ve araç telefonu bulunuyor.

BMC'den çift yataklı kamyon

BMC, 1996 yılında geliştirdiği ve otomotiv sektöründe sınai ve ticari mülkiyeti bir Türk firmasına ait ilk otomotiv ürünü Profesyonel kamyonun çift yataklı, yüksek tavanlı versiyonunu piyasaya sundu.

Kabin tasarımı, Peugeot'dan Cadillaca'a, Lancia'dan Alfa Romeo'ya kadar pek çok ünlü markanın modelini yaratan tasarım şirketi Pininfarina'ya ait olan Profesyonel'in genel hatları korunarak, kabin konforu ve kullanım kolaylığını artırıcı bir dizi düzenleme hayata geçirildi. Yeni araçta yüksek tavan ve çift yatağın yanı sıra, yağ seviye çubuğu günlük bakımı kolaylaştırmak amacıyla ön kaputun altına alındı.

Kabin içi ses yalıtımı kuvvetlendirilen araç, askılı fren sistemi ve manevra kabiliyetini arttıran servocom direksiyon sistemi ile donatıldı. Yüksek tavanlı Profesyonel'in geniş iç mekanı ve ön camları tamamen kapatan kabin içi perdesi sayesinde sürücüye oldukça geniş ve rahat bir dinlenme ortamı sunuyor.

Haberin Devamı

Cevher Döküm yan sanayi Oscar'ını aldı

OTOMOTİV sektöründe faaliyet gösteren Cevher Döküm Sanayii, ‘‘Dünyada Yılın Yan Sanayicisi’’ ödülünü dördüncü kez kazandı. Cevher Döküm Sanayi, otomotiv devi General Motors tarafından 1992 yılından beri verilen ve sektörün Oscar'ı sayılan ödülü üstüste kazanma başarısı gösterdi. Cevher Döküm, içide bulunduğu metal dalında 1997, 1998, 1999 yıllarından sonra 2000 yılında da başarısını yineledi.

Ödül, dünya çapında 30 ülkeden 30 bin yan sanayicinin kalite, hizmet, fiyat ve teknoloji alanlarındaki performansları değerlendirilerek veriliyor. Cevher Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Özyavuz, 27 Nisan tarihinde ABD Washington'da düzenlenecek törende ‘‘Yılın Yan Sanayicisi’’ ödülünü alacak.

Aluminyum döküm teknolojisini Türkiye'de ilk defa uygulayan Cevher Döküm Sanayi, otomotiv endüstrisi için silindir kafasından motor bloğuna, manifolddan motor braketine, fren silindirinden jant ve pompa gövdesine kadar birçok aluminyum parça üretiyor. Cevher, GM, Renault, Fiat, VW, Ford ZF ve LUK gibi otomotiv firmalarına ihracat yapıyor.

Hummer'ı Terminatör tanıttı

OTOMOBİL dünyasının kalbi bugünlerde, dünyanın finans, sanat ve kültür merkezlerinden New York'da atıyor. 13 Nisan 2001 tarihinde kapılarını açan New York Otomobil Fuarı, 22 Nisan tarihine kadar ziyaret edilebilecek. Uluslararası fuara Amerikan otomotiv firmalarının yanı sıra Japon üreticileri Nissan, Toyota, Mazda, Suzuki'nin de büyük ilgisi var. Fuarda sergilenen yenilenen Hummer'ın konsept modelini ünlü Terminatör gibi aksiyon filmlerinin kahramanı Arnold Schwarzenegger tanıttı. Hummer H2, ilk kez New York'da görücüye çıktı. Toyota'nın gençleri hedefleyen yeni sport coupe aracı Rugged, New Yorklular tarafından büyük ilgi gördü.

SOL ŞERİT...

TOFAŞ, ‘‘Tofaş-Fiat otomobillerde hálá fiyat artışı yok’’ sloganıyla başlattığı ‘‘Mavi Boncuk’’ kampanyası süresince, peşin alımlarda 1 milyar liraya varan fiyat avantajları sunuyor. Kampanya çerçevesinde Koçfinans ile işbirliğine giden Tofaş, kredi kullanmak isteyen tüketicilere uygun kredi seçenekleri de sağlıyor.

Bigglook.com'un içinde bulunan otomobil portalı ‘‘Otomobil Gazetesi’’ bölümü diğer aktüel haber portalları gibi her gün, yenileniyor. Gün içinde de gelişen ve değişen olaylarla bağlantılı olarak değiştirilen ‘‘Otomobil Gazetesi’’ bu anlamda bir ilki gerçekleştiriyor. ‘‘Otomobil Gazetesi’’ne www.bigglook.com adresinden Biggauto bölümüne tıklanarak ulaşabiliyor.

AUTO King Oto Yenileme Sistemleri, Türkiye'de faaliyete geçti. Auto King, ufak tefek kaporta göçükleri, anahtar çizikleri, tampon sıyrıkları, döşemedeki sigara yanıkları, torpidodaki çatlakları hızlılık, ucuzluk ve yerinde servis ilkesiyle onarıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!