Türkiye ve Brezilya yumurta ikiziydi onları petrol ayırdı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ve Brezilya yumurta ikiziydi onları petrol ayırdı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2008 00:00

Newsweek dergisi, son 10 yılın çoğunda ’yumurta ikizi’ gibi gözüken Türkiye ile Brezilya için "Sanki ortak bir kaderleri vardı, ancak petrol onları ayırdı" ifadesini kullandı. Dergi, Türkiye’yi "Bu yıl en kötü performans gösteren piyasalardan biri" olarak niteledi.

SON 10 yılın çoğunda "yumurta ikizi" gibi gözüken Türkiye ile Brezilya’yı "petrol ayırdığı" değerlendirmesi yapıldı. ABD’de yayımlanan haftalık Newsweek dergisi, Türkiye ve Brezilya için "Sanki ortak bir kaderleri vardı ancak petrol onları ayırdı" ifadesini kullandığı haber analizinde, Türkiye’yi "bu yıl da en kötü performans gösteren piyasalardan biri" olarak nitelendirdi. İki ülke kendi iç krizleriyle ve küresel krizlere verdikleri tepkilerle birbirine benzeyen piyasalar olarak anılıyordu. Brezilya’nın petrolünün olması ve petrol fiyatların hızla yükselmesi yeni dönemde iki ülke arasındaki benzerliğin bozulmasına neden oldu.

2002’de uçurumun kenarı

Newsweek dergisi, "Son 10 yılın çoğunda Brezilya ile Türkiye aynı yumurta ikizi gibi görülüyordü" dedi ve iki ülkenin tarihine "ağır borçlar ve yüksek enflasyon damgasını vurdu" ifadesini kullandı. Dergi, bunun sonucunda da her ikisinin 2002 yılında uçurum kenarına geldiğini kaydetti. Ancak bunun ardından Brezilya ve Türkiye’nin yapısal reform yoluna girdiği bu nedenle de "kayda değer" toparlama gösterdiği anlatıldı. Dergi, "Borsaları ve para birimleri senkronize bir biçimde işliyordu, ortak bir kaderleri var gibi gözüküyordu. Ancak şimdilerde petrol onları ayırdı" ifadesini kullandı.

Newsweek, 2007 yılından beri fırlayan petrol fiyatlarının "kaynak zengini Brezilya ile kaynak yoksulu Türkiye’nin kaderini birbirinden ayırdığı" değerlendirmesini yaptığı analizinde de şu görüşlere yer verdi: "Brezilya, petrol takıntılı dünyadan önemli ölçüde yararlananlardan; hammade ürünleri, ihracatının yarısına yakın bir bölümünü oluşturuyor. Türkiye ise çok büyük bir petrol ithal faturası ve petrol şokunu telafi edecek diğer büyük hammadelerinin olmaması nedeniyle de bu yıl en kötü performansı gösteren piyasalardan biri. Brezilya’nın petrol devi Petrobras’ın piyasa değeri halen Türkiye’nin tüm piyasa kapitalizasyonundan daha büyük."

Newsweek Dergisi, önümüzdeki dönemde dünya ekonomisi için en büyük riski, yükselen fiyatların baskısından çok küresel büyümedeki yavaşlamanın oluşturduğunu, yavaşlamanın da fiyatları etkileyebileceği altını çizdi. Dergi, enerji ihraç ve ithal eden ülkelerin ne kadar farklılaşılabileceğinin bir sınırının olduğunu vurgulayarak "Türkiye ve Brezilya yeniden belki benzeyebilir, birleşebilir" diye yazdı.

Petrol büyümeyi tıkama noktasında

ABD merkezli Newsweek dergisi, petrolün kendi yıkım tohumlarını da ekebileceği uyarısını da yaparken fiyat artışlarının, petrol ihraç eden ülkeler dahil, dünya çapında yaygın bir enflasyon sorunu yarattığına dikkat çekti. Dergi, "Piyasalardan mesaj, petrol ve diğer hammadde fiyatları, ekonomik büyümeyi tıkama noktasına geldiği" diye yazdı. Newsweek ayrıca, küresel ekonominin büyümesinin bu yılın ikinci yarısında yüzde 3’e yavaşlamasının beklendiğini kaydetti. Yükselen ekonomilerde de büyüme oranının da bu yıl yüzde 8’den yüzde 7’ye gerileyeceği tahminlerine yer verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!