Türkiye bölgenin güven adası oldu

Güncelleme Tarihi:

Türkiye bölgenin güven adası oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2012 00:00

Üç yıldır Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına katılmayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de ilk kez düzenlenen forumda konuştu.

Haberin Devamı

Erdoğan, Türkiye’nin ekonomik ve siyasi anlamda örnek teşkil eden ülke konumunda olduğunu belirterek, “Türkiye bölgede bir güven adası oldu” dedi.

 

TÜRKİYE’de bölgesel olarak ilk kez düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) İstanbul’da başladı. Forumun açılış konuşmasını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, böylece 2009’da yaşanan “One minute” krizi sonrası forumda ilk kez konuştu. Erdoğan, Türkiye’nin ekonomik ve siyasi anlamda örnek teşkil eden ülke konumunda olduğunu belirterek, “Türkiye bölgede bir güven adası oldu” dedi.

Demokrasi ve ekonomi

/images/100/0x0/55ea0fccf018fbb8f868cf2e

Haberin Devamı

Türkiye’nin zor bir coğrafyanın ortasında, tüm zorluklara ve tüm sorunlara rağmen büyüyen, çevresinde yaşanan tüm hadiselere rağmen, bir güven adası olma konumunu güçlü şekilde muhafaza eden bir ülke olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu: “Kafkasya, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Balkanlar’da içine kapanan ülkelerin başarılı olamayacağı, bölgesel işbirliğinden kaçınan bir ülkenin sadece refah değil, huzur, istikrar ve güvenden de yoksun kalacağı aşikardır. Türkiye’nin yakın tarihine bakıldığında aktif dış politika ve demokratikleşmenin ivme kazandığı dönemlerin ekonomiyi çok güçlü manada desteklediğini görüyoruz. Demokrasinin kesintiye uğradığı, reformların askıya alındığı, temel insan hak ve özgürlüklerinin yeterince önemsenmediği dönemlerde ise Türkiye’nin ekonomik atılım gerçekleştiremediği, ekonomisini büyütemediği, refah düzeyini yükseltemediğini gördük.”

     

  

Haberin Devamı

            

Çin’den sonra 2’nci

Türkiye’nin 2011 yılında, dünyada Çin’den sonra en fazla büyüyen ülke olduğunu ve ekonomisini yüzde 8.5 gibi yüksek bir oranda büyüttüğünü hatırlatan Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Milli gelir, 2011 yılında 3 kat artarak 772 milyar dolara ulaştı. Dış ticaret hacmi, 2011 yılı sonunda 376 milyar dolara yükseldi. Turizm gelirleri 23.5 milyar dolara çıktı. Yıllık 1 milyar doları geçemeyen uluslararası doğrudan yatırımlar ise 2011 yılında 16 milyar dolara ulaştı.”

    

DÜNYA EKONOMİK FORUMU  / FOTO-GALERİ

IMF’ye borç sıfırlanıyor

Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin IMF’e olan borcunun 23.5 milyar dolardan bugün 1.7 milyar dolar kadar düştüğünü belirterek, şunları söyledi: “Bu borç Nisan 2013 tarihinde sıfırlanacak. Ayrıca Merkez Bankası’nın döviz rezervi de 92 milyar dolara ulaştı. Küreselleşen dünyada, her ülke meselesi de küresel oldu. Dünya küreselleşirken, insani değerler, demokrasi, insan hak ve hürriyetleri de küreselleşmek zorunda. Dünya küresel bir köye dönüşürken, artık vicdan da küreselleşmelidir.”
Erdoğan, “Türkiye’nin son 10 yılda elde ettiği başarı içerde kaydettiği reformlar kadar, dış politikada aktif, çok boyutlu, ön alıcı, yapıcı, başarı eksenli gayretlerinin bir neticesidir” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

         

Dünya küreselleşirken vicdan da küreselleşmeli

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, küreselleşen dünyada, her ülkenin meselesinin de küresel olduğunu, dünya küreselleşirken, insani değerler de, demokrasi de, insan hak ve hürriyetleri de küreselleşmek zorunda olduğunu belirterek, “Dünya küresel bir köye dönüşürken, artık vicdan da küreselleşmelidir. Eğer insanlık için bütün bu olaylar yeterli gelmiyorsa bile, yaşanan son küresel ekonomik kriz görülmeli, krizin küresel nedenleri görülmeli ve en azından ekonomi adına artık küresel tedbirler alınmalıdır. İstanbul Toplantısını bu açıdan son derece önemsiyorum. Toplantının, ülkelerimiz arasında, bölgelerimiz arasında, dayanışmayı, paylaşmayı, ortak çözüm arayışlarını artırmasını temenni ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

Sınırlar dünya savaşlarıyla şekillendi    
    
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Ortadoğu, Kafkasya, Kuzey Afrika ve Balkanlar’da, ülke sınırlarının büyük oranda Birinci Dünya Savaşı döneminde şekillendiğine, bu şekillenmenin, İkinci Dünya Savaşı’nda da, hatta yakın tarihte de devam ettiğine işaret ederek, şunları kaydetti: “Bu coğrafyada sınırlar öyle acı bir şekilde ayrılmıştır ki, kimi zaman, akrabaların, hatta kardeşlerin yaşadığı köyler ikiye bölünmüş, köyün bir tarafı bir ülkede, diğer tarafı başka bir ülkede kalmıştır. Bu geniş coğrafyada, ortak noktalar,  farklılıklardan çok daha fazla. Bölgesel meselelerde inisiyatif almamız, sesimizi yükseltmemiz, birilerinin içişlerine karışmak değil, bu hassasiyete dikkat çekmektir.”

Haberin Devamı

 

Schwab: WEF ilk kez bölgesel oturum yaptı

DÜNYA Ekonomi Forumu (WEF) Yönetim Kurulu Başkanı Klaus Schwab, Dünya Ekonomik Forumu’nun 42 yıllık tarihinde ilk kez bölgesel zirve düzenlediğini ve üç farklı bölgeyi içeren bir toplantı gerçekleştirdiğini belirterek şöyle konuştu: “Türkiye laik bir demokrasiyle, ağırlıklı olarak Müslüman bir nüfusu bağdaştırdı. Bu da özellikle diktatörlükten kurtulma çabaları gösteren başka ülkelere örnek. Son birkaç yıl içinde iş dünyasının ve siyasi alanda tüm liderlerin bir dizi kriz yaşandığına tanıklık ettik. Bu krizler, tüm dünyayı etkiledi, ulusal borç sorunu, konut kredisi sorunu, ‘Arap baharı’ gibi gelişmeler dünyanın hep belirli bölgelerinde ortaya çıktı. Türkiye, ekonomik krize rağmen OECD ülkeleri içinde en hızlı büyüyen ülkedir. Bu durum da herkese umut vermekte. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son dönemde bölgesinde ‘itibarlı’ arabuluculuk faaliyetleri gerçekleştirdiğini bunun da bölgeye önemli katkı sağladığını görüyoruz.”

 

CEO’larla özel görüştü

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan WEF Başkanı Klaus Schwab ile bir araya geldi. Başbakanın, yerli ve yabancı birçok şirketin üst yöneticisiyle buluştuğu toplantının katılımcıları arasında Coca Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler  Sabancı, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ile uluslararası şirket yöneticileri yer aldı.

     

Kent: İşbirliği istikrar getirir

DÜNYA Ekonomik Forumu’nun her yıl düzenlendiği İsviçre’nin Davos kentinin dışında gerçekleştirdiği
en büyük zirve olma özelliği taşıyan ‘Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrasya Bölgeleri’ toplantıları dün 6 eş-başkanın açılış toplantısıyla resmen başladı. Eş-başkanlar düzenledikleri ortak
basın toplantısında, zirvenin ana konularınının enerji, bölgedeki işsizlik ve kadın sorunu olduğunu açıkladı. Zirvenin eş başkanlarından Coca Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Muhtar Kent, “İşbirliğine dayalı bir gelecek oluşturursak hem ülkelerin kendi ekonomik istikrarı sağlanır hem de dünyanın stratejik istikrarı sağlanabilir” dedi.Muhtar Kent zirvenin gündemine ilişkin şunları söyledi: “Global finansal kriz, enerji, su, yabancı yatırımlar, ticaret, ekonomik entegrasyon ve sürdürülebilirlik gibi temel sorunlarla karşı karşıyayız. Kurumlara duyulan güvende bir sarsılma olduğunu görüyoruz. İşbirliğine dayalı bir gelecek oluşturursak hem ülkelerin kendi ekonomik istikrarı sağlanır hem de dünyanın stratejik istikrarı sağlanabilir.”

Sabancı: Kadın-erkek eşitliğine odaklanalım

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Dünya Ekonomi Forumu Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrasya Eş Başkanı Güler Sabancı, asıl ilgilendiği konunun kadın erkek arasındaki farklara odaklanmak olduğunu dile getirdi. Sabancı, şunları aktardı: “Bu forumun kadın erkek eşitsizliği hakkında önemli bir raporu var. Türkiye bu konuda çok iyi bir performans çıkarmıyor. Türkiye’nin katedebileceği daha çok yol var. Ancak son birkaç yıla baktığımızda özellikle kriz dönemi sırasında Türkiye’nin 3.7 milyon istihdam düzeyine ulaştığını görüyoruz. Bunun 1.5 milyonu da kadınların istihdamından oluşuyor. Bu insanı yüreklendiriyor. Ancak Türkiye’de yapılacak daha çok şey var.”Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgelerine bakıldığında bu bölgelerde kadınların işgücüne katılımın dünyadaki en düşük oranda olduğuna dikkati çeken Sabancı, “Arap Baharı’nın ekonomik ve demokrasi açısından başarılı olmasını istiyorsak daha fazla kadının istihdama katılımının sağlanması gerekiyor”
diye konuştu.

· Zirveden notlar

70 ülkeden bin 100 katılımcı kayıt yaptırdı
Azerbaycan, Gürcistan ve Tunus’un aralarında bulunduğu 20 ülkeden 50 hükümet temsilcisi katılıyor
650 iş dünyası temsilcisi, 180 üst yönetici, 70 ülkeden 80 genç küresel lider ve 200’ü aşkın gazeteci katılıyor. 200 gazetecinin yarısı yabancı.
Başbakan Erdoğan’ın oturumu bitince, bir anda yoğun bir kalabalık etrafını sardı. Ortadoğu bölgesinden gelen katılımcılar Erdoğan’la konuşabilmek için yanına giderken, Erdoğan’ın da farklı dillerde herkesi selamladığı gözlemlendi.
Foruma Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile AB Bakanı Egemen Bağış da katılıyor.
Ayrı sosyal medya köşesi oluşturuldu. WEF’in 22 bini aşkın takipçisi olan Twitter sayfası dev ekranlardan yayımlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!