Türkiye 26 milyon doları vermedi, patron Ecclestone İstanbul’u F1’den çıkardı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye 26 milyon doları vermedi, patron Ecclestone İstanbul’u F1’den çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2011 00:00

FOA Başkanı Bernie Ecclestone’un, yıllık 13.5 milyon dolar olan sözleşme bedelini 26 milyon dolara çıkarmak için başladığı pazarlıkta Türkiye’nin yeni teklifi işe yaramadı. Formula 1 Takımlar Birliği Genel Sekreteri Simone Perillo, Türkiye’nin, 2012 yılı yarış takviminden çıkartıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin 7 yıl süren Formula 1 macerası, 2012 yılı takviminin açıklanmasıyla son buldu. Formula 1 yarışlarının patronu Formula One Administration (FOA) Başkanı Bernie Ecclestone’un, Türkiye’nin ödediği yıllık 13.5 milyon dolar olan sözleşme bedelini 26 milyon dolara çıkarmak istemesi üzerine yapılan pazarlıklar sonuç vermedi ve Formula 1 (F1) Takımlar Birliği Genel Sekreteri Simone Perillo, Türkiye’nin, 2012 yılı yarış takviminden çıkartıldığını açıkladı.
Bahreyn geri geldi
Simone Perillo, Associated Press’e yaptığı açıklamada, gelecek yıl Türkiye’de yarışma düzenlenmeyeceğini, Bahreyn ayağının ise gelecek yılın takvimine tekrar dahil edileceğini söyledi. Hazırlanan takvime göre Bahreyn ayağı gelecek yıl kasım ayında yapılacak ve bu durumda ilk yarış, bu sezon olduğu gibi Avustralya’da düzenlenecek. Bahreny Grand Prix’si, bu ülkedeki iç karışıklık nedeniyle bu yılın takviminden çıkartılmıştı. F1’in patronu Bernie Ecclestone’un, 2012 yılı için hazırlanan takvimin taslağını, fikirlerini beyan etmeleri amacıyla Macaristan’da Grand Prix’sinde takımlara ileteceği ve Uluslararası Otomobil Federasyonu’nun yarış tarihlerini bu süreçten sonra onaylayacağı belirtiliyor.
Moskova’yı örnek gösterdi
F1 yarışlarının patronu Formula One Administration (FOA) Başkanı Bernie Ecclestone, Türkiye ile yaptığı 7 yıllık sözleşmenin süresi dolduğunda aynı şartlarla devam etmeyeceğini açıklamış ve bu sözleşmeye göre yıllık 13.5 milyon dolar olan Türkiye’nin ödemesini yıllık 26 milyon dolara çıkarmak istemişti. Ecclestone bu rakamı belirlerken Moskova’nın Formula 1 yarışları için yıllık 40 milyon dolarlık anlaşma yaptığını belirterek ısrarlı olmuştu.
Türkiye’nin yeni teklifi
Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı nezinde sürdürülen pazarlıklar kapsamında, Ecclestone’a, yıllık 13.5 milyon doların yanısıra, seyirci ve reklam gelirlerini, televizyon yayın hakları teklif edilmişti.  Bu teklifle Ecclestone’un İstanbul gelirlerinin 20 milyon dolara çıkacağı tahmin ediliyordu. Formula İstanbul Yatırım A.Ş.’nin son yönetim kurulu toplantısının ardından “Seneye İstanbul’da Formula 1 yarışı yapılmayacak gibi görünüyor” diye açıklama yapan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da, Ecclestone’un, 2012 için 26 milyon dolarlık talebinin uzlaşmadan uzak olduğunu açıklamıştı.

Haberin Devamı

Hemen hemen anlaşma sağlanmıştı, bakan değişikliği erteledi

Haberin Devamı

OTOMOBİL Sporları Federasyonu Başkanı Mümtaz Tahincioğlu, Formula 1 Türkiye Grand Prix’sinin takvimden çıkarılmasıyla ilgili  Türkiye Grand  Prix’si için Formula 1 yöneticileriyle görüşmelerin sürdürüldüğünü söyledi. Tahincioğlu, “Gençlik ve Spor Bakanlığı değişikliği nedeniyle bunda biraz erteleme oldu. Bakan beyle (Suat Kılıç) hafta içi görüşeceğiz. Ondan sonra Formula 1 yöneticileriyle kaldığımız yerden tekrar konuşacağız” derken, prensipte bazı şeylerin konuşulduğunu ve ‘hemen hemen anlaşma’ sağlandığını ve bazı iyileştirmelere gereksinim duyulduğunu anlattı. Tahincioğlu,  “O iyileştirmeleri yapabilmek için Başbakanın devreye girmesi gerekiyordu” dedi.

Haberin Devamı

200 milyon dolarlık pist inşa edildi, FOA 7 yılda 94.5 milyon dolar aldı

2001 yılında büyük ekonomik kriz yaşayan Türkiye, dönemin İTO Başkanı Mehmet Yıldırım’ın çabalarıyla F1 yarışları için dünyanın en iyi pistlerinden biri olan İstanbul Park’ı Kurtköy’de inşa etti. Pist için yaklaşık 200 milyon dolarlık harcama yapıldı. TOBB ve bazı kamu kuruluşları da projeye ortak oldu. Formula 1 yarışları için Türkiye, FOA’ya 7 yılda toplam 94.5 milyon dolar ödedi.

Kılıç: Ekstra yükü kabul edemeyiz, iptal ettik

GENÇLİK ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Formula 1 yarışlarının 2012 takviminde Türkiye GP’sinin yer almaması ile ilgili, “Yükümlülüklerimiz arasında yer almamasına karşın, Türkiye’den ekstra katılım bedeli olarak yıllık nakit 26 milyon dolar istediler. Bu durum kabul edilemez” dedi. Kılıç, talebin haklı bir nedeni olmadığını ve bu nedenle iptal ettiklerini belirterek, şunları söyledi: “Yükümlülüklerimizle bağdaşmayan bir talepti, olumlu cevap vermedik. Türkiye açısından bir sorun yok. Bu tamamen Formula 1 Organizasyon Komitesi’nden kaynaklanan ekstra talep. Haklı yanı da yok. Türkiye için büyük bir rakam değil ancak yükümlülüklerimizin dışında yük kabul edilemez.” / Esra KAYA/ANKARA

Haberin Devamı

İstanbul, Formula 1’e uygun değildi  Antalya’da olsa Monaco’ya benzerdi

İstanbul’da önümüzdeki yıl yapılıp yapılamayacağı henüz netleşmeyen Formula 1 yarışları için Antalya’nın çok daha uygun olduğu ileri sürüldü. Rixos Otelleri’nin sahibi Fettah Tamince, baştan beri Formula 1 için İstanbul’un seçilmesine karşı olduklarını belirterek, “Eğer Antalya seçilmiş olsaydı bugün bu noktaya gelinmezdi. Falezlerden aşağı oluşturulacak bir doğal pistle Monaco yarışları kadar ün kazanırdı. İnsanlar iskeleden teknelerinde bile yarışı seyrederdi. İstanbul’daki yarışlar şehirden uzakta, birkaç gün yapılıyor ve bitiyor” dedi.  Önceki akşam TRT Haber’de yayınlanan Ekonomi Kulübü’ne konuk olan Fettah Tamince, Formula 1 yarışları ile ilgili olarak şunları söyledi: “Formula 1 yarışlarını Antalya’ya almayı çok istedik. Çünkü Antalya’da falezlerden aşağı inen yol, Monaco’ya çok benziyor ve şehrin içinde. Monaco nasıl ki bu işi festival havasına getirmiş biz de Antalya’da böyle yapabiliriz. İstanbul’da o hava olmadı. Üstelik çok da büyük bir para harcandı, yatırım bir anlamda boşa gitti. Antalya olarak şu anda çok daha üzgünüz.”
Türkiye’nin marka değeri
Türkiye’nin marka değerinin hızla yükseldiğini,  aktaran Fettah Tamince, “Buna rağmen bizde fiyatlar çok artmadı. Ancak turizmimiz çeşitlendi. Türkiye her kesime göre ürün geliştirdi. 5 yıldız kaliteli tesislere bakıldığında son 10 yılda fiyat 2.5-3’e katlanmış. Dar bütçelileri için de yeni ürün geliştirmişiz onları da almışız. Şimdi Ruslar, Ortadoğulular akın akın Türkiye’ye geliyor. Hintliler, Çinliler de gelmeye başladı. Artık sadece Avrupa’ya bağımlı bir turizmimiz yok” dedi.
Cari açığı turizm kapatır
Türkiye’nin iyi pazarlanması halinde Turizm gelirlerinin çok kısa sürede 40-45 milyar dolara çıkabileceğini belirten Tamince, şöyle devam etti: “Şu anda turizmden 20-21 milyar dolar geliyor. 40-45 milyar doları çok rahat alabiliriz. Türkiye’nin bu potansiyeli var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!