Türk kadını sınırları aşacak Türkiye’yi ileriye taşıyacak

Güncelleme Tarihi:

Türk kadını sınırları aşacak Türkiye’yi ileriye taşıyacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2006 00:00

Aynı zamanda Afrika Bafau Klanı Kraliçesi olan Dünya Girişimci İş Kadınları Derneği (FCEM) Dünya Başkanı Kamerunlu Françoise Foning, KAGİDER’in FCEM’e üye olması nedeniyle düzenlenen törende, Türk kadınlarının ülke sınırlarını aşarak Türkiye’yi ileriye taşıyacaklarını söyledi.

KADIN Girişimciler Derneği (KAGİDER) 5 kıtada, 70 ülkede 500 bine yakın üyesi bulunan Dünya Girişimci İş Kadınları Derneği’ne (FCEM) tam üye olarak dünyaya açıldı. KAGİDER’in FCEM’e tam üyeliği nedeniyle Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen ’Dünya Kadın Girişimcilik Forumu’nda konuşan FCEM Dünya Başkanı Françoise Foning, "Tam üyelikle KAGİDER’e 5 kıtada temas kurma imkanı açılıyor. Türk girişimci kadınlar bu ülkenin elçisi olacak ve sınırları aşarak Türkiye’yi çok daha ileriye götürecekler" dedi.

ÇOK ŞEY FARK EDECEK:

Kamerunlu olan ve aynı zamanda Afrika’nın Bafau Klanı Kraliçesi Foning, Türkiye’ye geldiği günden itibaren pek çok Türk kadın girişimciyle görüştüğünü belirterek, şöyle konuştu: "Ben buradan herkesi işbirliğine davet ediyorum. Ürünleriniz rekabetçi, ürünlerinizi Kamerun, Fas ve Tunus gibi ülkelere satabilirsiniz. Örneğin, ben dün tekstil sektöründen bir hanımla görüştüm. Onları Kamerun’a bizzat ihracat yapmaya davet ettim. Yer karoları satan başka bir hanımla da aynı şekilde görüştüm. KAGİDER’in FCEM’e tam üyeliği iş imkanları açacaktır. Türkiye turizmde çok güçlü. Bu alanda faaliyet gösteren pek çok kadın var. Bizde de var. Bu alanda ortaklıklar, kardeşlikler kurulabilir. FCEM uluslararası arenada, uluslararası kurumlarca tanınan bir dernek. Göreceksiniz iki yılda bile çok şey farkedecek. Türk kadınları, iş dünyasında çok daha ünlü olacaklar."FCEM’in işletmeci kadınlar için fırsatlar yarattığını vurgulayan Foning, "Farklı düşünenlerle birlikte çalışma ve ortaklık yapma imkanı doğar. FCEM kadın girişimcileri renklerine, dillerine, dinlerine göre ayırmaz. Kadın, aile denen o ana ünitenin merkezindedir. Bu üniteler ise toplumu oluşturur" dedi. Kadınların dayanıklı ve sabırlı olduğuna da işaret eden Foning, Böylece kadınların dünyanın oluşumunda büyük rol oynadığını kaydetti. Foning, giderek mal dolaşımında engellerin kalkmaya başladığını anlatarak şunları söyledi: "Bu savaşlar biter bitmez başladı. Ticaret örgütü kuruldu. Bu evrensel bir birleşmenin, serbest ticaretin işaretidir. Her yıl giderek birbirine bağımlı hale gelen ekonomiler küreselleşmenin zorluklarını ortaya koyuyor. Ancak yoksul ülkeler de var. Onlara şartlar konuluyor. Bu ülkelerin yerel endüstrilerini kurmaları ve onların da pazarlara açılmaları sağlanmalıdır. Yani ağ her alanda güçlendirilmelidir. Finansal kurumlar ve hükümetlerin bu konuda desteğine ihtiyaç vardır."

KAGİDER’E BRAVO:

KAGİDER Başkanı Meltem Kurtsan’a tam üyelik nedeniyle FCEM broşu takan ve FCEM bayrağını hediye eden Foning, şöyle konuştu: "Kurtsan’a rica ediyorum. Türk hükümetiyle gerekli ilişkileri kursun. Yükselen Türkiye’nin temsilcileri, kadın girişimciler olacaktır. Bu kadınların değerini anlayın. Bunlar sınırları aşacak. Mükemmel elçilerinizdir. Bunlara para da vermeyeceksiniz. Ben sadece şunu söylemek istiyorum. Bravo KAGİDER, bravo hanımefendiler."

3 yılda 17 şehirde 4 bin kadına ulaştık

KAGİDER
Başkanı Meltem Kurtsan, Eylül 2002’de 37 kadının biraraya gelerek KAGİDER’i kurduğunu, hatırlatarak şöyle devam etti: "FCEM’e başvuru yaptık. Önce gözlemci üye olduk. Bugünse tam üye. Amacımız iş dünyasını yapılandırmada seçkin kadın girişimciler yaratmak. bu uzun bir süreç . önce kendi üyelerimizi destekledik. 120 üyeyi geçtik. Üyelerimizin ciroları 10 milyar doları buluyor. daha da büyümeliyiz. Üyelerimizin dışındaki kadınların gelişimlerini de desteklemek için fon kaynağı yaratacak projeler geliştirdik. Kadın Fonu, Kuluçka, Su Damlası,Kadından Kadına KÖprü Projesi gibi projeler yaptık. Üç yılda 17 şehirde eğitim ve fon olarak 4 bin kadına ulaştık. Türkiye’de OECD rakamlarına göre 30 bin girişimci var. Toplam girişimcilerin yüzde 8’i kadın. Bundan sonra daha çok kadın girişimcimiz olmalı. FCEM üyeliği KAGİDER üyelerine 70 ülkede uluslararası işbirliği ve network sağlayacaktır."

Bizim cinsiyetimiz artık ’para yeşili’

DÜNYA Kadın Girişimciler Derneği (FCEM) New York Temsilcisi Phylles Hill Slater ise "Biz de erkekler gibi vergi ödüyoruz, dolayısıyla eşit ortak olmak istiyoruz, iltimas istemiyoruz" dedi. ABD’de küçük işletmeler olmasaydı ekonominin bu kadar güçlü olamayacağını dile getiren Slater, "Artık küçük işletmeler son derece ciddiye alınıyor. Bu noktada girişimcilik çok önemli, çünkü kendi kaptanınız oluyorsunuz" diye konuştu. ABD’de kadın girişimci oranının yüzde 50 olduğunu ve bu sayının giderek artığını ifade eden Slater, "Bizim cinsiyetimiz artık paranın rengi olan yeşil, çünkü ekonomimizi biz kadınlar geliştiriyoruz. Türkler, başkalarının tecrübelerinden yararlanın" diye konuştu.

Gucci: Türkiye’de göz ardı edilemez bir canlılık var

FCEM
Başkan Yardımcısı ve İtalya Kadın Girişimciler Derneği (AIDDA) Başkanı Laura Frati Gucci, erkeklerin genellikle kendi eski pozisyonları ve rollerine göre hareket ettiklerini belirterek, şöyle konuştu: "Türkiye’nin FCEM’e tam oy hakkıyla üye olduğu bugün çok önemli. Sizin ülkenizdeki kadınlar da bizim değerlerimizi temsil edecekler. Farklı ülkelerden gelen, farklı ailelerde doğmuş, farklı kültürleri olan insanlarla biraraya geliyoruz. Burada biz Türkiye’ye, Türkiye de bize güç verecek." Modanın efsanevi İtalya Markası Gucci’nin torunu Guocci Gucci ile evli olan FCEM Başkan Yardımcısı Laura Frati Gucci, "Türk kadını sosyal toplumsal siyasi ve ekonomik alanda çok aktif. Onlar da İtalyanlar gibi güzel ve şık giyinmeyi seviyorlar. Türkiye’de gözardı edilemez bir canlılık var. Bu dinamizm sürecektir. Türk kadının daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum" dedi. Gucci şirketinin yönetiminde yer almayan ancak Gucci Ailesi’nin de içinde bulunduğu tekstil alanında faaliyet gösteren Frati Sgl Yönetim Kurulu Üyesi olan Laura Fratti Gucci şunları söyledi: "Daha önce bir kez Kapadokya’ya gittim. Bir kere de Türkiye’nin Güney kıyılarında dolaştım. Şimdi ilk defa böye bir organizasyon içinde yer alıyorum. İtalya’da kurduğum Pirene adlı iletişim hizmetleri veren şirketim yüksek seviyeli organizasyonlar yapıyor. 1999’da Bill Clinton’ın İtalya ziyaretini biz organize ettik. Gucci isminin avantajlarından faydalanmıyorum. Gucci sadece bir isimdir. Önemli olan o ismi yaratan kişilerdir."

Türk kadını zekası, tahsili ve becerisiyle öne çıkmaya layık

FCEM
’in Onursal Dünya Başkanı Tunuslu Leyla Khaiat ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: "1940’larda kurulan FCEM’e 60 yıl aradan sonra ilk defa Avrupa dışından üye olarak ben başkanlık ettim. 7 yıllık başkanlığımın ardından görevi Foning’e verdim. Tunus kadın girişimcilerinin yanında Arap Kadın Girişimciler Konseyi’nin ilk başkan yardımcısı oldum. İlk Tunus’ta kadınların haklarından değil, ortaklıklarından bahsediyoruz. Sanayide, sanatta, hizmet sektöründe 10 binden fazla kadın girişimci var. Kadınlar sadece magazin malzemesi değillerdir. Sadece çocuklarıyla, eşleriyle uğraşmazlar. Kadınların varlığını iş dünyasında da gösterir. Türk kadını da zekası, entellektüelliği, tahsili ve becerileriyle öne çıkmaya layıktır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!