Turizmin 5 yıllık planı

Güncelleme Tarihi:

Turizmin 5 yıllık planı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2023 07:00

Türkiye’de turizm sektöründe 2023 yılında, 60 milyon turist ve 56 milyar dolar turizm geliri hedeflendiği açıklanmıştı.

Haberin Devamı

 Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, dün yapılan toplantıda 2028 hedeflerini paylaştı. Buna göre Türkiye 2028’de, 90 milyon turist ve 100 milyar dolarlık turizm geliri hedefi koydu.  “Turizmde maliyet odaklı değil, gelir odaklı çalışacağız” diyen Ersoy,  2022’de  rekor gelir sağlandığını söyledi. Ersoy, “2023’te de Türkiye’nin turizm gelirlerinde ciddi artışlar olacak. Maliyetten kaynaklı endişem yok. Sektör temsilcileri de kârlılık oranlarının 2019’un üzerine çıktığını söylüyor” dedi.  

NİTELİKLİ TURİST VURGUSU

Bakan Ersoy, sunumunda pazar çeşitliliğinden turizmde sürdürülebilirliğe, turizm meslek liselerindeki dönüşümden Hollywood’la yapılacak işbirliğine kadar pek çok konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye için ortalama kalış süresinin azalmasını “sağlıklı büyüme” olarak yorumlayan Ersoy, “Türkiye’yi tercih eden yabancıların payı artarken, yurtdışı yerleşik Türklerin payı azalıyor. Ortalama kalış sürelerinde İstanbul gibi şehir turizminde öne çıkan destinasyonların payı yükseliyor. Nitelikli turiste yatırım yapmaya devam edeceğiz. 2023 Ocak ayında da turist girişlerinde çok iyi veriler var, hedeflerimiz gerçekçi” diye konuştu. 

Haberin Devamı

AMERİKA ODAK PAZAR

Pazar çeşitliliğine de dikkat çeken Bakan Ersoy, şöyle devam  etti: “Stratejik pazarlarımız Birleşik Krallık, Batı Avrupa, Doğu Avrupa ülkeleri ve Türki Cumhuriyetler. Yeni odak pazarlarımızsa, ABD, Güney Amerika, İskandinav, Körfez Uzakdoğu ve Asya ülkeleri olacak. Özellikle ABD’den 1.8 milyon ziyaretçi ağırlamayı hedefliyoruz. Latin Amerika’da dizilerin de etkisiyle ziyaretçi sayısını artıracağız. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), 2019’da kurulduktan sonra, 2021 ve 2022’de Türkiye dünyada en yoğun tanıtım yapan ülke oldu. 200’den fazla ülkede tanıtım yapıyoruz. Toplamda 1 milyon 897 bin yatağımız var. 2023’te bu sayıyı 1 milyon 962 bine, 2028’de 2.2 milyona çıkarmayı amaçlıyoruz. Atıl kapasiteleri de devreye alacağız.”

Turizmin 5 yıllık planı
Mehmet Nuri Ersoy

Haberin Devamı

MICHELIN HEDEFİ BÜYÜDÜ

Türkiye’nin sürdürülebilir turizmde dünyanın önemli markalarından biri olması önemli stratejilerden biri olarak açıklandı.

Hollywood yapımcılarıyla 2023’te ortak yapım dizi ve film projeleri planlanıyor. Bu filmler global platformlarda yayınlanacak.

2028’de Michelin rehberinde şehir sayısının beşe çıkarılması amaçlanıyor.

2023’te toplam 11 Kültür Yolu Festivali gerçekleşecek. Her yıl bu festivallere beş şehir eklenecek.

HALK PLAJI SAYISI ARTACAK

- Turistik bölgelerde bu yıl da dahil olmak üzere her yıl yedi halk plajı açılacak. Tüm kıyılar bu plana dahil edildi. 

- Şu an sayısı 76 olan turizm meslek liselerine talep artışı var. 200 kadar okul daha turizm meslek liselerine çevriliyor.

Haberin Devamı

- 30 inanç rotası hedefleniyor.

- TGA’nın gelirleri için hazırlanan Bağımsız Denetçi Raporu, Sayıştay’a sunuluyor. Ajansın mali raporunu Sayıştay inceliyor ve Meclis Başkanlığı’na sunuyor.

‘KRİZLERE BAĞIŞIKLIK KAZANDIK’

Ersoy, son dönemde Türkiye’ye seyahat uyarısı yapan ülkelerle ilgili, “Jeopolitik ortam nedeniyle bugüne kadar krizlerle karşılaştık ve karşılaşacağız. Türkiye artık bir ülkeye bağımlı çalışmıyor, krizlere bağışıklık kazandık” dedi. Ersoy, yerli turistlerin de erken rezervasyona yönelmeleri gerektiğine vurgu yaptı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!