Tüm madenlere kızışma uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Tüm madenlere kızışma uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2014 01:26

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma faciasının ardından özellikle kömür madenlerinin güvenliği konusunda sektör temsilcileri ve bürokratlarla 9 saat süren bir toplantı yaptı. Toplantıda, tüm madenlere “metan gazı” ve “kızışma” uyarısında bulunuldu.

Haberin Devamı

Zonguldak madenlerini işleten Türkiye Taş Kömürü işletmesine “madenlerde tarama başlatın” talimatı verildi. Soma faciasına dair ilk tespitlerde, “refakat sistemi” denilen ve gaz kaçağını saptayan sensörlerin takibinden, bir üst görevliye haber verilmesine şeklindeki haberleşme zincirin işlemediği belirlendi. Yıldız, TBMM’deki sohbetinde Hürriyet’e Soma’da gelinen noktayı değerlendirerek şunları söyledi: “Müfettişler çalışmalarını sürdürüyor. Bu işletmeye ait üç ocak vardı. Kaza olan ocağın dışındaki iki ocak eksikleri gidermeleri için kapatıldı. Bu eksikler bir ayda gideriliyorsa bir ay, üç ayda gideriliyorsa üç ay üretim yapılmayacak. Kaza olan ocak şu anda sadece teftişe açık.

Delillerin karartılmaması için kapalı durumda. Orada iyileştirme çalışmaları da yapılmıyor. İlk yapılan incelemelerde kazanın kömür kızışması nedeniyle olduğu önündeki görüşleri doğruluyorBiz tüm madenleri masaya yatırdık, hangi madende ne riski var ona bakılıyor. Örneğin TTK’nın Zonguldaki ocağında metan gazı riski var, Soma’dakilerde kömür kızışması riski var. TTK’ya da metan gazı riski konusunda talimat verildi. Önlemlerin alınması, riskin azaltılması için. Ocaklarda refakat sistemi var. Yani tüm aşamaların takip edilmesi demek. Kamunun denetimi yanında, özel sektörün iş güvenliği elemalarının takibi var. Bunu başından sonuna bir zincir olarak düşünün. Bu zincirde kırılma, aksama nerede ona bakıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!